Hlavní obsah
Jídlo a pití

Vaječný koňak: Kouzlo Vánoc

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Klotylda Ví Tě Zná

Vaječný koňak: Kouzlo Vánoc v jedné skleničce. Historie, alchymie a recept na tento dokonalý vánoční nápoj. Ponořte se do světa vůní, chutí a příběhů.

Článek

Zase nadešel ten zvláštní okamžik, kdy můžeme ponořit svou duši do alchymie a stvořit nám známý vaječný koňak. Tento nápoj, provoněný historií a spjatý s nevšedními dobrodružstvími, nám otevírá dveře k záhadám minulosti. Ať jsme malými snílky, nebo zralými vědci, jeho kouzlo se neztratilo a znovu nás nadchne.

Pojďme se společně ponořit  do jeho fascinující historie. Možná někteří nespravedlivě myslí, že tento nápoj je dílem našich babiček, ale jeho původ sahá mnohem dále, a to až do raného středověku. Je spousta legend, jež ho provází. Jedna z nich spojuje vznik vaječného likéru s osobou francouzského krále Ludvíka IX. Ten, který trpěl nespavostí, a během jedné probdělé noci stvořil nápoj známý jako „lait de poule“ - kuřecí mléko. Jaká záhadná a poutavá příběhová linie!

Přestože tato legenda přidává na kouzlu vaječného koňaku, stále zůstává místo jeho pravého vzniku obestřeno tajemstvím. Pravděpodobnější je, že tento nápoj spatřil světlo světa na staré zemědělské usedlosti ve východní Anglii, kde už ve středověku lidé s chutí popíjeli směs vajec a horkého mléka, která jim byla připisována posilující a regenerační účinky. Dokonce i historické prameny z 13. století zmiňují mnichy, kteří si oblíbili kávu s vejci a fíky. V Anglii dokonce existovala tradice přidávání vajec do nápoje zvaného „posset“, který původně obsahoval horké mléko s vínem nebo pivem, kořením a chuťovým kouzlem.

Vývoj tohoto lahodného nápoje se následně rozšířil do různých zemí, kde vznikly různé varianty, každá s vlastním kouzlem a pohádkou. V České republice má vaječný koňak také bohatou tradici, mnoho rodin si ho stále vyrábí doma podle tradičních receptů. Nicméně, základním tajemstvím je nechat ho uležet, čímž dosáhneme vynikající chuti.

Vyzkoušela jsem mnoho různých způsobů, a nakonec jsem došla k receptu, který spojil kvalitní alkohol s přidaným cukrem, což umožnilo uspokojit můj náročný profil chuťových buňek. Základem je totiž vybrat ten správný alkohol. Má práce mi dala možnost ochutnat celou škálu různých druhů alkoholu a tento recept byl doceněn i nadšenými zákazníky. Proto věřím, že i vás potěší.

Pojďme se ponořit do světa vaječného likéru, nápoje, který nás provází nejen v chladných zimních večerech, ale i v srdcích a vzpomínkách. Nyní je ten správný čas na skvělý vaječný koňak, nápoj s hlubokou historií a tajemstvím, které mu dodává zvláštní kouzlo.

Zde máte moji verzi receptu na dokonalý vánoční koňak:

8 ks žloutků z čerstvých vajec (ideálně čerstvá domácí velikost M)
30 g cukru krupice (může být i moučka bez obsahu protihrudkujících látek)
250 ml plnotučného mléka
1 plechovka Salka (397 g)
1 ks vanilkového lusku
250 ml smetany 33% (ideální)
250 ml třtinového rumu nebo bourbonu (Má oblíbená verze je La Progressiva 13 s nádhernou nasládlou vůní po citrusech, cukrové třtině a koření, přesto má jen zbytkový cukr, což jí dodává lehkost a úžasnou jemnou chuť díky své vyzrálosti. Mám ji moc ráda i samotnou nebo s plátkem pomeranče, protože její vůně je úžasně nasládlá a lákavá. Baví mě ten kontrast mezi sladkou vůní a suchou, lehce technickou chutí, která se pomalu otevírá do jemného závěru červených pomerančů.)
70 ml brandy, koňaku nebo třtinového rumu (rum mám raději, takže má volba je jasná: Cubaney Reserva 8y, což je vyzrálejší dominikánský rum. Zraje více než 8 let v menších dubových soudech a stárne ve sklepích za vysokých karibských teplot je vyzrálý a krásně jemný, závěr bez štiplavosti, prostě se hezky zakulatí a sklouzne. Paradoxem je, že třeba 12 letý  mívá v závěru lehkou štiplavost, kterou někdo miluje a někomu prostě vadí.)

Postup:
Ve velké míse vyšlehejte žloutky s cukrem do hladké krémové konzistence. Přidejte Salko, vyškrábnutý vanilkový lusk, mléko a smetanu.

Na plotně připravte hrnec s vodou a zapněte ohřev, vložte mísu s výše připraveným základem.

Pomalu zahřívejte směs, ale nevařte ji. Míchejte neustále, dokud nezačne houstnout a tvořit pěnu.

Poté přesuňte mísu do studené vodní lázně a za stálého míchání chlaďte směs až dosáhne pokojové teploty (19°C-23°C).

Přimíchejte připravený alkohol a ochutnejte vždy s čistou suchou lžící.

Nalijte směs do suchých a sterilizovaných sklenic, platí to samé i pro víčka.

Skladujte v chladu, nikoliv v lednici.

Mám svou zásadu a používám pouze dvě variace alkoholu, ale vím o fajnšmekrech, kteří neváhají a míchají různé druhy. Nejčastěji se používají tři druhy, ale na mě už je to příliš. Samozřejmě výběr záleží na vašem vkusu, a můžete přidat bourbon, brandy, koňak nebo dokonce vodku podle svých preferencí.

Co si přát na závěr? Ať vám vaječný koňak letos přinese tolik radosti, že budete mít dojem, že nejlepší dárek pod stromečkem tento rok přišel právě z vaší vlastní kuchyně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz