Hlavní obsah

Whisky Life! Prague 2025: Téměř 500 whisky během dvou dnů

Foto: Foto: poskytnul V.Hajný

Whisky Life! Prague

Whisky Life! Prague vstupuje do 12. ročníku. Dva listopadové dny nabídnou stovky whisky z celého světa, řízené degustace i soutěž o „Láhev festivalu“. Atmosféra, která spojuje znalce i nováčky.

Článek

Whisky Life! Prague se i letos vrací do známých prostor Novoměstské radnice. Festival se uskuteční 14. a 15. listopadu 2025 a stejně jako v předchozích ročnících nabídne dostatek prostoru pro ochutnávky, objevování i klidné porovnávání stylů a škol.

Za celou akcí znovu stojí Mirka Kverková, která dlouhodobě dbá na to, aby festival zůstal přístupný nejen zkušeným degustátorům, ale i těm, kdo se do světa whisky teprve pouštějí. Formát zůstává osvědčený: zhruba 500 vzorků whisky z celého světa, řízené degustace, odborné přednášky a masterclassy, ale také možnost procházet festival vlastním tempem – bez tlaku a s chutí.

Jedním z hlavních hostů bude letos Charles MacLean – respektovaný autor a komentátor, jehož styl spojuje hlubokou znalost whisky s lidským přístupem. Nepopisuje, ale vysvětluje. A dokáže zaujmout i ty, kdo si zatím žádný degustační deník nevedou.

Vítěz bude opět jen jeden

Letos bude zajímavé sledovat, jak se povede výběru od Drinks and Coffee – loňský výběr single malt whisky z The English Distillerysi odnesl titul „Láhev festivalu“. Letos dovozce zvolil odlišnou cestu a do soutěže přihlásil izraelskou whisky Milk & Honey, konkrétně single cask edici Apex, která zrála v sudu po portském.

Jde o zajímavý tah – izraelská whisky si zatím drží pověst spíše nového hráče, ale právě terroirové podmínky a rychlejší zrání mohou nabídnout překvapivé výsledky. Už loni si M&H na festivalu našla své publikum. Zda letos potvrdí cit dovozce pro dobře zvolený sud, se teprve ukáže.

Když whisky mluví sama za sebe

Na Whisky Life! Prague není třeba nikoho přesvědčovat. Nabídka je široká, atmosféra spíše klidná a každý návštěvník si může najít vlastní rytmus. Je jedno, jestli chce porovnat rašelinu z Islay, hledat jemnost ve skandinávských edicích nebo ochutnat něco mimo zaběhlé rámce.

Pozornost si letos zaslouží také české palírny, které budou mít na festivalu svůj prostor – a právem. Produkce domácích lihovarů ukazuje, že kvalitní whisky není jen otázkou geografického původu, ale hlavně přístupu, trpělivosti a smyslu pro detail.

Festival si nadále drží pověst akce, kde whisky není jen nápoj, ale také příležitost něco pochopit. A letošní ročník to jen potvrzuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz