Hlavní obsah
Názory a úvahy

Poslankyně z ANO chtějí posílat do vězení za narození dítěte?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Dvě poslankyně ANO - z toho jedna bývalá ministryně spravedlnosti - přišly podle Seznam Zpráv s návrhem zákona, který by za náhradní mateřství nejen stavěl na pranýř, ale rovnou posílal do vězení.

Článek

V České republice už minimálně 10 let chybí zákonné ošetření surogátního mateřství. Tedy moment, kdy si rodiče přejí miminko, ale matka příroda rozhodne, že je prostě žena nemůže donosit.

Možná by vás překvapilo, kolik žen kolem vás má za sebou nejrozmanitější zdravotní problémy, které vedou k neplodnosti (ale tam mají svůj čím dál častější díl „viny“ i muži) nebo k udržení už počatého života.

Není smutnější moment než ten, kdy každý měsíc musí dotyčná konstatovat, že to zase nevyšlo. Ještě horší je pohled na lékaře, který při ultrazvukovém vyšetření vašeho vysněného miminka zvážní, a pak oznámí, že srdíčko přestalo pracovat a že vaše těhotenství je zamlklé. A co teprve když už cítíte pohyby miminka a najednou se něco zvrtne a vy musíte na vyvolání porodu, kdy na konci víte, že místo zavinovačky vám zbude jen prázdná náruč.

Tohle všechno může časem překrýt další - už šťastně dokončené těhotenství. Ale také ne, to když se nedaří a všechny naděje na vlastní těhotenství končí dalším marným pokusem. Pak stojíte na rozcestí. Buď zůstat bezdětnými s riskem, že to manželství nepřežije, nebo projít martyriem adopce, či se zařadit mezi zájemce o pěstounskou péči.

V řadě zemí existuje ještě jedna cesta - podle zákona se spojit s IVF klinikou a spolehnout se na náhradní mateřství - tedy akt, kdy vaše a manželovo embryo bude vloženo do dělohy jiné ženy, která za přesně právně ošetřených smluvních vztahů vaše miminko odnosí a porodí.

Netuším, proč zákon, který funguje v celé řadě zemí, je právě u nás takové tabu. A už vůbec nechápu aktivitu poslankyň ANO Ožanové a Válkové, které chtějí naopak kriminalizovat ty, kteří využívají „šedého prostoru“ a náhradní mateřství řeší, jak se dá, i s rizikem, že dotyčná náhradní matka se na konci může rozhodnout k nepředání dítěte jeho rodičům. Dle platné legislativy je totiž matkou právě a jen žena, která dítě porodí - bez ohledu na DNA.

Přesně zapsaný zákon bez možnosti postranního výkladu by byl řešením pro nejeden nešťastný pár, který touží po vlastním dítěti. Naopak jeho absence z nás dělá republiku třetího řádu, kde si z porodnic odnáší miminka ten, kdo se prohlásí za otce, a pak vycestuje s novorozencem v podstatě kamkoliv.

Naše legislativa zaspala ve spoustě věcí - tak snad dá tenhle dluh brzy do pořádku a touhu po vlastním dítěti nebude trestat kriminálem!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz