Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ekvádor má svého Kennedyho - bohužel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: NATIONAL ASSAMBLE ECUADOR/wikimedia commons

Bývalý investigativní novinář a kandidát na prezidenta Ekvádoru Fernando Villavicencio při svém loňském vystoupení v Národním kongresu, kde byl poslancem.

Atentát na uchazeče o prezidentský post v Ekvádoru je sice šokující, ale ne až tak neobvyklý. Ostatně i my máme možná ještě v paměti kulku v obálce coby výstrahu pro neúspěšného kandidáta na českého prezidenta.

Článek

V říjnu by Fernando Alcibiades Villavicencio Valencia oslavoval se svými pěti dětmi krásné šedesátiny, ale kulka z pistole atentátníka mu to včera (9. 8.) překazila. Během své kandidatury se měl v budově školy sejít s příznivci a možná přesvědčit ty, kteří váhali, aby mu dali svůj hlas. Další z obvyklých zastávek na cestě za prezidentským postem, ale tentokrát bohužel poslední.

Při vystupování z auta totiž na Villavicenciovu hlavu vystřelil muž, který si navíc „pojistil úspěch“ i granátem. Ten naštěstí nevybuchl, ale i tak je výsledkem mrtvý kandidát a další zranění lidé. Atentátník sám byl zabit při následné přestřelce.

Hodně to připomíná příběh mladšího z bratří Kennedyů - Roberta zvaného „Bobby“. I on se stal obětí atentátu během své prezidentské kampaně, kterou vedl pět let po vraždě svého bratra - prezidenta USA Johna F. Kennedyho.

Robert i Fernando měli jedno společné, nelíbily se jim mafiánské praktiky a chtěli svoji zemi měnit k lepšímu, což se paradoxně obrátilo proti nim.

Fernando začínal kariéru jako investigativní novinář, který se chtěl postavit proti mafii a chudobě, dvěma největším problémům současného Ekvádoru. Později se rozhodl vstoupit aktivně do politiky, aby udělal víc, než „jen“ psal články. Nejprve působil jako asistent poslance, ale v roce 2021 byl sám zvolen poslancem.

O svých hlasováních pravidelně informoval na svém twitterovém účtu a netajil se tím, že v případě vítězství v prezidentských volbách půjde mafii tvrdě „po krku“. Bohužel, už se tak nestane.

Více informací najdete zde:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz