Hlavní obsah
Aktuální dění

Fico: čekali jste smíření? Zapomeňte! Známí herci se staví proti TV Markíza

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: EU 2016 SK/Wikimedia Commons/CC0

ilustrační foto

Přesně čtyři týdny po tom, co na něj byl spáchán atentát a jen pár desítek hodin do otevření volebních místností pro Eurovolby, se slovenský premiér Robert Fico rozhodl promluvit k občanům Slovenska.

Článek

Téměř šedesátiletý muž sedí v upraveném domácím prostředí v kostkované košili a hovoří o poznání klidnějším tónem, než jsou jeho pravidelní posluchači zvyklí z jeho videovzkazů slýchat. Tak se po měsíci ukázal ve středu 5. 6. Robert Fico opět veřejnosti.

Sice říká, že odpouští Juraji Cintulovi, který na něj 15. května v Handlové pětkrát vystřelil a přivodil mu bolestivá zranění, ze kterých se bude ještě nějaký čas léčit, ale vzápětí začíná osočovat z hanebného činu opozici a samozřejmě - „vládě nepřátelská média“, která už nějaký čas mají zákaz vstupu na úřad vlády a ministři s nimi odmítají komunikovat.

Kdo čekal, že si Robert Fico po prožitém traumatu vezme k srdci, jak je zlé rozeštvávat společnost a označovat politické protivníky za zlo, musel být zklamán.

Kdo ale v posledních týdnech sledoval chování vládních stran, především SMERu a SNS, muselo mu být víc než jasné, že žádné smiřování a stisknutí napřažené ruky, jak k tomu vyzvala prezidentka Zuzana Čaputová v přítomnosti budoucího prezidenta Petera Pellegriniho všechny politiky napříč parlamentním spektrem, se prostě konat nebude.

Předvolební rétorika, na pár dnů po střelbě přitlumená, se ale rozběhla v o to ostřejších tónech, kterými své posluchače častovali všichni přední kandidáti SMERu do Europarlamentu. Nejvíc slyšet byl na mítincích Ľuboš Blaha, zarytý marxista a slovenský „Hugo Chavez“, který před loňskými volbami nechával na náměstí své příznivce vykřikovat, že slovenská prezidenta je „americká k…va“.

Pozadu nezůstával ani šéf poradců a synovec nejlepšího premiérova politického přítele Roberta Kaliňáka Erik Kaliňák nebo europoslankyně za SMER Monika Beňová, která zastupuje Slovensko v Bruselu už od roku 2004 a nyní opět kandiduje jako jednička.

Ti všichni si připnuli na klopy odznaky „Za mír - za Fica“ a jedou s ním ostrou kampaň, ve které se zaštiťují právě útokem na premiéra, aniž by připomněli, že to byly právě jeho a jejich výroky, které polarizují slovenskou společnost nejpozději od loňského jara, kdy se začaly připravovat předčasné parlamentní volby.

V kontextu k tomu je dnešní vyjádření TV Markíza, že už nebude dál jednat s novináři o stavu svého zpravodajství, kde byly v minulých měsících soustavně potlačovány jakékoliv kritické zprávy ve směru k vládním politikům a byl zrušen diskuzní pořad Na tělo, když na zásahy upozornil jeho moderátor Michal Kovačič. Ten také varoval, že dochází k „orbanizaci médií“. Vedení televize vzkazuje, že komu se nové pořádky nelíbí, může podat výpověď.

Majitelka PPF Renáta Kellnerová, která přes společnost CME vlastní TV Markíza, se ani po výzvách jak od slovenských, tak i českých médií stále ke vzniklé situaci nevyjádřila.

Na obranu svobody slova a vyváženého zpravodajství ale dnes vystoupili i herci a moderátoři spolupracující s TV Markíza, kterým už také není lhostejné, co se na Slovensku děje ve jménu nastolování „pokoje a klidu“, přeloženo normalizace. Jsou mezi nimi i umělci, které známe v České republice, mj. Emil Horváth, Maroš Kramár, Gabriela Marcinková, Tatiana Pauhofová, Petra Polnišová a Adela Vinczeová.

Silná polarizace slovenské politické scény se s velkou pravděpodobností projeví i v nadcházejících Evropských volbách, kde posiluje právě vládní strana SMER. Otevírá se tak cesta k „novému Maďarsku“ na naší východní hranici, kdy můžeme sledovat únos demokracie doslova v přímém přenosu.

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz