Hlavní obsah
Aktuální dění

Volání SOS z „Na tělo“ má výraznou českou stopu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Luqino1985/wikimedia.commons/CC-BY-SA-4.0

Sídlo TV Markíza v Bratislavě

Tlak na slovenské novináře, aby neinformovali o orbanizaci médií a tvářili se, že je všechno, co nová vláda dělá, v pořádku, sílí i přes atentát na premiéra Roberta Fica. Možná o to víc.

Článek

Ještě v březnu prohlašovala TV Markíza (obdoba naší TV Nova co do zásahu diváků i struktury), že je u ní všechno, jak má být. Opak byl pravdou.

Od chvíle, kdy ji po loňských parlamentních volbách zařadil premiér Robert Fico mezi „nepřátelská media“ vůči své vládě a koaliční politici odmítali odpovídat na dotazy reportérů, občas před nimi dokonce utíkali, nebo nechtěli přijít vysvětlit své kroky do diskuzních pořadů, začal v TV Markíza vnitřní tlak na zmírnění kritičnosti vůči krokům nové vlády.

V podcastu NAHLAS na aktuality.sk z 27.5. uvedl bývalý vedoucí vydání TV Maríza Martin Halanda, že změny začali zaměstnanci pociťovat, když jejich vlastník - skupina CME z investiční firmy PPF Renaty Kellnerové - vyslal v listopadu 2023 tehdejšího šéfredaktora TV Nova Martina Kratochvíla, aby dozíral na zpravodajství. Sem tam se na jeho pokyn vypustily 2-3 věty, jindy se vyhodily nebo vůbec nerealizovaly koaličním politikům „nepříjemné“ reportáže.

Vše vyvrcholilo v neděli 26.5., kdy se na závěr nejsledovanější a oceňované politické diskuze „Na tělo“ uvedl její moderátor Michal Kovačič, že už se musí ohradit vůči plíživé orbanizaci v soukromé televizi a tlakům jak vůči sobě, tak i ostatním zaměstnancům.

Onou orbanizací je míněn fakt, že všechna média buď patří přímo státu nebo státem spřízněným soukromým firmám, jak se tomu stalo během uplynulých let za vlády Viktora Orbána v Maďarsku čili všichni píší nebo vysílají, jak vláda všechno dělá dobře a nikdo si netroufne nic kritizovat.

Reakce na vyjádření Michala Kovačiče na sebe nedala dlouho čekat. Byť se mělo „Na tělo“ vysílat až do konce června, vedení se rozhodlo jej okamžitě „dočasně“ pozastavit. Zda se pořad obnoví zase od září, je už spíš hypotetická otázka.

Uvidíme, jestli se nebude opakovat případ Michalovy manželky - respektované politické novinářky Zuzany Kovačič Hanzelové, která před lety opustila v podobné situaci slovenskou veřejnoprávní televizi RTVS a v současnosti působí v deníku SME. Před časem byla za svou práci dokonce fyzicky napadena. Hon na novináře se přiostřuje do tvrdých osobních útoků - Seznam Médium

Respektovaný novinář Michal Kovačič se možná rozhodl veřejně v přímém přenosu vystoupit i proto, že cítil silnou podporu veřejnosti.

Jen pár dní před svým prohlášením získal už podruhé novinářskou cenu v kategorii Audiovizuální žurnalistika - rozhovor a diskuze. Porota na něm ocenila především kvalitní přípravu, načasování otázek a pohotovou argumentaci, kdy dokáže respondenty konfrontovat s cílem získání odpovědí na zásadní témata s celospolečenským dosahem.

Po odchodu Jany Krescanko Dibákové, moderátorky politického diskuzního pořadu „Na hraně“ v TV Joj a pokusu jemně řečeno „přeformátovat“ veřejnoprávní RTVS do vládě absolutně loajální STVR je to další moment, kdy se ukazuje, jak jsou slovenská média stále víc v kleštích současné vládní garnitury, která se rozhodla, že už nehodlá odpovídat na žádné „nepříjemné“ dotazy a nést zodpovědnost za své činy ohrožující slovenskou demokracii.

Na „řešení“ médií pracuje za vstřícné podpory koaličních stran SMERu a HLASu nejvíc strana SNS, především její předseda Andrej Danko a ministryně kultury Martina Šimečková.

Zatímco Danko, kterého minulý týden hostil Tomio Okamura na své akci na Václavském náměstí, už před časem prohlašoval, že veřejnoprávní televizi je potřeba zestátnit, aby vysílala jen provládní zpravodajství a úplně se zdržela kritiky rozkladu demokracie na Slovensku, u Martiny Šimkovičové je její vztah k médiím ještě pikantnější.

Současná ministryně kultury je totiž bývalou hlasatelkou TV Markíza, odkud byla kdysi vyhozena kvůli svým urážlivým statusům vůči uprchlíkům na sociálních sítích. Od té doby se přidala na stranu dezinformačních kanálů a nyní - byť ji to zákon o střetu zájmů zakazuje - vysílá v „alternativní TV Slovan“ (obdoba české TV Raptor).

Je otázkou, zda se pro vlastníka CME z investiční skupiny PPF stanou důležitější dobré vztahy se slovenskou vládou nebo se ručička vychýlí zpátky k podpoře nezávislé slovenské novinařiny.

Výsledek rozhodnutí bude důležitý nejen pro Slovensko, ale i pro nás (TV Nova) a celkem 49 miliónů obyvatel Evropy - CME totiž působí také ve Slovinsku, Chorvatsku, Rumunsku, Moldavsku a Bulharsku. A to už je pořádný díl evropského veřejného mínění.

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz