Hlavní obsah
Aktuální dění

Hon na novináře se přiostřuje do tvrdých osobních útoků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bazi/wikimedia.commons/CC-BY-SA-3.0

ilustrační foto

Na Slovensku nepřišel s novou vládou Roberta Fica (SMER) jen ostrý útok na právo ve formě nového zákoníku, ale zároveň se vyhrotily i vztahy mezi vládními politiky a novináři.

Článek

Po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové před šesti lety to vypadalo, že se práci slovenských novinářů dostane alespoň na čas klidu a respektu.

Jenže nyní, po nástupu čtvrté vlády premiéra Roberta Fica, je všechno jinak. Během doby, kdy byla jeho strana SMER v opozici, se rozhodl ignorovat média, která o něm mluvila pravdu, a naopak dopřávat pozornost tzv. „občanským médiím“. Pro představu: je to, jako kdyby Andrej Babiš nekomunikoval třeba s Českou televizí a místo ní dával rozhovory Raptor TV nebo Janě Peterkové na její Instagram.

Vrcholem pak bylo interview, které Fico před loňskými volbami poskytl dezinformátorovi Danielu Bombicovi alias Dennymu Kollárovi, nechvalně proslulému tzv. „doxxováním“, tedy uveřejňováním statusů, kde vulgárním stylem zveřejňuje informace soukromého charakteru o veřejně činných osobách. Za svojí „osvětu“ už si vysloužil tři trestní stíhání a od vazby jej chrání jen to, že dlouhodobě pobývá v Anglii.

Po volbách, kdy se Fico a jeho lidé vrátili na úřad vlády, padlo rozhodnutí, že nebude komunikovat s vybranými médii (Dennik N, Aktuality.sk, TV Markíza, SME). Podle tiskové konference po zasedání lídrů Visegradské 4 v Praze 27.února, kdy tvrdil, že nepoznává redaktorku RTVS, to vypadá, že i slovenská státní televize už to má u něj nahnuté. Ostatně jeho koaliční partner Andrej Danko (SNS) se nijak netají tím, že by chtěl slovenskou televizi a rozhlas udělat absolutně loajální nové vládě i za cenu rozprášení stávajících redakcí.

Je zajímavé, že nikomu z vládních politiků pro změnu nevadí, když ministryně kultury Martina Šimkovičová - původní profesí televizní moderátorka vyhozená z TV Markíza pro rasistické posty na sociálních sítích, dál působí v „alternativní“ TV Slovan, i když jí to zákon o střetu zájmů zakazuje.

Mladí politici ze SMERu nedávno podávali na novináře Martina Milana Šimečku trestní oznámení, které jistě nijak „nesouvisí“ s tím, že jde o otce předsedy opozice Michala Šimečky (Progresivne Slovensko).

V takové atmosféře se není čemu divit, že se novináři stále častěji setkávají s útoky - ať už jde o vyhrožování likvidací či znásilněním na sociálních sítích, ale bohužel i o fyzické útoky.

Poslední kapkou bylo napadení renomované novinářky Zuzany Kovačič Hanzelové, politické komentátorky deníku SME, kterou na ulici neznámý muž popadl za vlasy a surově jí zatřásl hlavou. I proto se rozhodla stáhnout na čas z přímé novinářské práce a věnovat se podcastovým projektům. Z jejího vyjádření doslova běhá mráz po zádech: ZKH píše: Na chvíľu naposledy - Komentáre SME.

Je otázkou, jak by celý incident dopadl, kdyby dotyčný měl u sebe zbraň, třeba jen „obyčejný“ nůž. Připsal by si Fico i lidskou oběť své stále vyhrocenější politické rétoriky?

Na celém světě jsou každoročně zabity desítky novinářů - a nejde jen o válečné reportéry. Stovky jsou jich ve vězení za to, že dělají svou práci „padni, komu padni“. I to - bohužel - patří k novinářské práci ve 21. století…

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz