Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mafiánská vražda novináře a jeho snoubenky čeká i po šesti letech na potrestání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Kalužák/wikimedia.commons/CC-BY-SA-4.0

Památník Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové odhalený v roce 2022 na Náměstí SNP v Bratislavě

Vykonavatelé jsou ve vězení, ale nitky k zadavatelům vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové nejsou ani po šesti letech od jejich smrti rozpletené. S nástupem vlády Roberta Fica není jisté, že někdy budou.

Článek

Investigativní a datový novinář ze slovenského zpravodajského webu Aktuality.sk Ján Kuciak pracoval často z domu, který si postupně opravoval se svou snoubenkou, archeoložkou Martinou Kušnírovou, ve vsi Velká Mača u Trnavy.

Proto nebylo jeho kolegům hned nápadné, že se jim několik dní neozval. Až telefonát Martininy maminky na policii rozjel vyšetřování. Po příjezdu k domu pohřešovaného páru zjistila hlídka pohledem do okna, že uvnitř leží nehybné tělo. Po otevření domu hasiči našli Jána s dvěma střelnými poraněními na hrudi, Martinu s jedním na hlavě. Oběma bylo v době smrti pouhých dvacet sedm let a chystali se na svatbu, kterou měli naplánovanou za pár měsíců.

Foto: Miro.kern/wikimedia.commons/

Domek ve Velké Mače, který si Ján Kuciak spolu se svou snoubenkou Martinou vybrali a opravovali pro budoucí společný život

Místo svatebního veselí museli příbuzní pro Jána a Martinu připravit pohřeb. Jak je zvykem, dívka byla uložena do rakve ve svatebních šatech, které už měla připravené na svůj velký den.

Jak se později při vyšetřování ukázalo, osudné výstřely zazněly 21. 2. 2018. Ihned se rozběhlo vyšetřování, kterého se účastnily stovky policistů. Z několika původně vytipovaných linií vyšetřování se po podrobném prozkoumání důkazů v podobě telefonních hovorů, kamerových záznamů a dalších relevantních stop podařilo vyloučit falešné linky, které směřovaly mj. k překupníkům drog či k italské mafii, o jejímž působení na Slovensku připravoval Ján svůj poslední článek.

Soud nakonec odsoudil za vykonání vraždy vojenského veterána Miroslava Marečka, který se k činu přiznal a dostal trest 23 let odnětí svobody. Během vyšetřování se ukázalo, že nešlo o jedinou nájemnou vraždu, kterou měl na svědomí - zabil už také podnikatele Petera Molnára.

Marečkovi napomáhal jeho bratranec Tomáš Szabó, který byl souzen spolu se zadavatelkou vraždy Alenou Zsuzsovou a pravděpodobným hlavním inspirátorem Mariánem Kočnerem, tzv. podnikatelem v oblasti rizikových investic. Právě jemu se nelíbilo, že se o jeho kšefty Ján Kuciak zajímá, a proto se patrně rozhodl „malý novinářský problém“ vyřešit jednou pro vždy. Nahrávala mu v době třetí vlády Roberta Fica k médiím na Slovensku více než nepřátelská atmosféra a také jeho „neprůstřelné“ politické kontakty.

Kočner ani nikdo z dalších zúčastněných netušil, že vražda dvou mladých lidí vzedme ve slovenské společnosti takovou vlnu masových protestů, která povede až k pádu Ficovy vlády. Protestovalo se nejen na Slovensku, ale také v České republice.

Ještě na poslední chvíli se premiér Robert Fico (SMER) snažil nabídnout 1.000.000 eur za informace k dopadení pachatelů, což vedlo k nutnosti prověřování celé řady falešných stop. Až později se ukázalo, jak byla celá policie vedená tehdy Tiborem Gašparem (dnes už opět poslancem za stranu SMER) prolezlá korupcí a navázána na Kočnera a další „povedené“ podnikatele.

Foto: Slavomír Frešo/wikimedia.commons/CC-BY-SA-4.0

Jeden z masových protestů po vraždě, který se konal v Bratislavě 9.3.2018

Vyšetřování řady kauz otevřených v následujících letech se táhne až do dneška a je také jedním z důvodů, proč vloni zvolená čtvrtá vláda Roberta Fica nyní tak chvátá se schválením nového trestního zákoníku a se zrušením speciální prokuratury. Protesty proti Ficově „blitzkriegu“ v justici se v čase blížících se prezidentských voleb na Slovensku stávají bojem proti „ukradení státu“.

Vyšetřovací spis vraždy Jána a Martiny má přes 30.000 stran, včetně obrazového materiálu. Všechny přečetla a prohlédla novinářka Laura Kellö Kalinská, která shodou okolností měla do redakce Aktuality.sk nastoupit v den, kdy byla těla zavražděných objevena.

Díky její mravenčí práci a hodinám, které trávila v soudních síních při procesech s vrahy a zadavately, vychází v den 6.výročí úmrtí Jána a Martiny její knížka Vražda Jána a Martiny - Vyšetřování.

Zbytečnou smrt dvou mladých lidí připomíná od roku 2022 na bratislavském náměstí SNP kovový památník ve tvaru jizev, který nahradil provizorní pietní místo.

Pro více informací:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz