Hlavní obsah
Aktuální dění

Slovenská politická „vlčata“ se učí, jak ulovit kořist

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bob Haarmans from USA/wikimedia.commons/ CC-BY-2.0

ilustrační foto

Vlci a jejich odstřel se před loňskými volbami na Slovensku stali velkým tématem. Naštěstí zatím zůstávají v klidu v horách a v politických kuloárech se na ně tak trochu pozapomnělo.

Článek

Rapidně jiná situace je mezi „vlky“ v rouše lidí, konkrétně mezi politiky, kteří vyhráli loňské volby a teď se snaží o rychlé změny ve svůj prospěch bez ohledu na zájmy většiny obyvael.

Slovensko si po volbách, které už počtvrté vyhrál Robert Fico (SMER), „užívá“ pocit štvané zvěře. Zvlášť je to vidět v případě, kdy se vládní koalice s většinou svých 78 poslanců rozhodla prosadit na sílu nový trestní zákoník.

Kromě zrušení speciální prokuratury a stíhání či odsouzení „našich lidí“ napojených na vítěznou stranu SMER totiž nedostatečně kvalitně zpracovaný návrh bude mít v důsledku tvrdý dopad na kvalitu života všech Slováků, kteří se stanou oběťmi trestných činů, včetně loupeže, vraždy či znásilnění. V jejich neprospěch se zkrátily promlčecí lhůty, a naopak zvedly hranice škod, za které bude pachatel moc být odsouzen k nepodmíněnému trestu. Pro představu - u znásilnění se promlčecí lhůta snižuje z 20 let jen na 10 let.

Sám premiér Fico naznal, že v zákoně, který by měl začít platit už od 15.3., je spousta chyb, a tak teď hledá cesty, jak do něj dostat drobné opravy, aby si proti sobě nepoštval kromě opozičních i své vlastní voliče.

Mezitím se ale řeší jiná záležitost - na někdejšího disidenta a dnes novináře Martina M. Šimečku podávají mladí zástupci SMERu trestní oznámení pro „hanobení slovenského národa“. Jako záminku vůči dlouholetému kritikovi všech, kdo zneužívají moc ve svůj prospěch, využili jeho prohlášení, kterým nazval Fica a s ním i celý národ za zbabělce. Důvodem bylo premiérovo vyjádření, že v Kyjevě není žádná válka a následné přesunutí jednání s ukrajinským ministrem zahraničních věcí do „bezpečí“ hned za společné hranice.

Třiatřicetiletý poslanec, místopředseda SMERu Erik Kaliňák (synovec ministra obrany a jednoho z obviněných v korupčních kauzách Roberta Kaliňáka), který byl po volbách dosazen na místo šéfa poradců premiéra Roberta Fica, se spolu s „kamarády“ Peterem Gašparem (synem bývalého policejního prezidenta, také obviněného z korupce a zamýšleným příštím šéfem Slovenské tajné služby), Richardem Glückem (nový poslanec, který se „uvedl“ boxováním do oponenta Igora Matoviče během jednoho z předvolebních vystoupení SMERu) či Juraje Gedra, který musel odejít ze státní firmy poté, co napomohl s vyplacením vysoké částky protistraně ve sporném případu, předvedli jako dokonalá „mladá úderka“. Dohromady bývají označováni za „vlky“ slovenského politického světa, přičemž výraz „vlci“ není snahou o jejich dehumanizaci, jelikož se tak sami hrdě titulují.

Zatím to vypadá spíš na vlčata, která si pod dohledem alfa samce zkoušejí, jak moc se už dokážou zahryznout do budoucí oběti. Že to berou pěkně agresivně naznačuje i „nechtěný“ žertík. Při svolávání tiskové konference totiž bylo na pozvánkách pro novináře, že se bude jednat o trestní oznámení na předsedu nejsilnější opoziční strany na Slovensku Michala Šimečku z Progresivního Slovenska.

Když pak překvapení novináři slyšeli, že jde vlastně ve skutečnosti o obvinění jeho otce Martina M. Šimečky, Erik Kaliňák to přešel s tím, že jim patrně špatně porozumělo tiskové oddělení úřadu vlády. Výrazy na tvářích všech mladých „vlků“ jasně mluvily o tom, jak se všichni čtyři baví, jak jim takový povedený „džouk“ vyšel.

Jestli se ještě někdo baví, pak je to sám Martin M. Šimečka, který se rozhodně nehodlá „vlčaty“ ze SMERu zahnat do kouta. Naopak už se těší, jak se bude v soudní síni dokazovat, zda Robert Fico je nebo není zbabělec. V podcastu Martin M. Šimečka: Pellegrini je definícia zbabelstva (youtube.com)vysvětluje, jaké jsou jeho postoje a proč stojí za to bojovat s únosci demokracie.

Pro kontext:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz