Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kamala Harris: Američané už jsou dost zralí na „sukni“ v Bílém domě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons / public domain

Poslední čtyři roky strávila Kamala spíš ve stínu současného amerického prezidenta Joe Bidena, což jí teď může být paradoxně k dobru.

Odchodem Joe Bidena do ústraní se otevírají dokořán dveře pro kandidaturu jeho viceprezidentky Kamaly Harris. A může to být pro Demokraty šťastný žolík, jaký jim v posledních měsících žalostně chybí.

Článek

V její osobě by totiž Demokraté získali převahu jak u žen, tak i u všech, kdo nepatří mezi bílé muže toužící po návratu „starých dobrých časů“ (a co je nejlepší, bez ohledu na to, patří-li mezi voliče Republikánů či Demokratů).

Zatím neznámou zůstává, kdo by ji na cestě do Bílého domu mohl doprovodit. Ale tak špatnou volbu, jako Donald Trump se svým spolukandidátem J.D. Vancem, nejspíš devětapadesátiletá politička neudělá.

Kamala symbolizuje všechno, co chybělo před 8 lety Hilary Clintonové, když prohrála s Trumpem bitvu o Oválnou pracovnu s „nejmocnější židlí“ na světě.

Hilary už od začátku působení po boku svého manžela, někdejšího amerického prezidenta Billa Clintona, dávala dost jasně najevo, že nápad na stěhování z guvernérského sídla v Arkansasu na nejlepší adresu ve Washingtonu se zrodil spíš v její než jeho hlavě.

Ambiciózní dívka, která si už na vysoké vybrala pohledného spolužáka se slabostí pro ženy, měla smůlu, že se nenarodil o 20 let později. To už by se nemusela realizovat jen jako politikova manželka, ale sama za sebe.

Zatímco Hilary skončila v ringu s Trumpem pomyslně na lopatkách, teď by se mohly role obrátit.

Kamale hraje do karet kromě špičkového právnického vzdělání (Donald je spíš věčný student života) také pozoruhodně americký původ v moderním slova smyslu. Není totiž žádným potomkem Otců zakladatelů z Myflower. Její otec, profesor ekonomie, přišel do země z Jamajky, maminka, špičková odbornice na rakovinu prsu, zase opustila kvůli možnosti studovat rodnou Indii. Od ní má Kamala své druhé křestní jméno Devi, její mladší sestra Maya se pro změnu jmenuje druhým jménem Lakšmi.

Kamala vyrostla ve světě, kde se úspěch neměřil počtem vydělaných dolarů, a to navíc ne vždy křišťálově čistým podnikáním, ale mírou rozhledu, empatie a víry v rovné právo na vzdělání pro všechny, bez ohledu na pohlaví, barvu pleti nebo víru.

Jedním z jejích témat je, že nejen muži, ale zvlášť ženy mají právo rozhodovat o svém životě, včetně volby, kdy a za jakých okolností mají přivést na svět svoje děti. A v tom jsou s Trumpem jako den a noc.

Misogyn Trump úmyslně během svého prezidentského mandátu doplnil Nejvyšší soud tak, aby umožnil kontroverzní zrušení zákona Roe vs. Wade.

Ten bezmála 50 let zaručoval všem Američankám právo na potrat. Teď musí přemýšlet, v jakém státě USA jsou, a jaké místní zákony je chrání či naopak nechrání, stanou-li se třeba oběťmi násilí. Zvlášť otřesný byl v roce 2022 případ znásilněné 10leté holčičky, které lékařka provedla zákrok navzdory legislativě státu Ohio, která jí to zakazovala.

Nejen to, ale i další momenty (útok na Kapitol 6.1.2021, odcizení důvěrných materiálů z Bílého domu, lži o hodnotě majetku, chování k ženám jako ke kořisti, nejistota ohledně ochoty dodržovat po případném zvolení právo) mohou být tím, co nakonec přesvědčí mlčící většinu, aby dala šanci třeba právě první ženě v americké historii, aby příští leden přísahala na hvězdy a pruhy.

I když to teď podle křiklounů z YouTube a Truth vypadá na jasné vítězství milionáře se (slušně řečeno) pořádně prořízlou pusou…

Pro kontext:

https://www.whitehouse.gov/administration/vice-president-harris/

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Kamala_Harrisov%C3%A1

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Roe_vs._Wade

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-lekarka-v-usa-provedla-interrupci-u-10lete-znasilnene-holcicky-urady-ji-hrozi-stihanim-40403027

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz