Hlavní obsah
Lidé a společnost

Letecká premiéra a osudová klukovina, která stála hned tři životy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Pomníček tří chlapců v Čertově rokli na brněnském sídlišti Lesná

To, že se nemá manipulovat s nevybuchlými zbraněmi, je sice známé, ale občas se najdou i tací, kteří si chtějí vyzkoušet trochu adrenalinu na vlastní kůži. Doslova.

Článek

Rozsáhlý zalesněný svah nad brněnskými Husovicemi byl už od roku 1909 vyhrazen C.a K. vojsku císaře Františka Josefa pro jeho výcvik v terénu.

Právě tady se také 30. října 1910 uskutečnil historicky první vzlet letadla v Brně, kterému v místě i okolí přihlíželo na 40.ooo diváků. Teprve čtyřiadvacetiletý rakouský aviatik Adolf Warchalowski se vznesl do výšky cca 150 metrů nad terén a dvakrát obkroužil nejen samotné cvičiště, ale i přilehlá Černá Pole, Královo Pole, Maloměřice a Husovice.

Foto: Łukasz Golowanow & Maciej Hypś, Konflikty.pl/wikimedia.commons/CC

Letadlo dvouplošník - ilustrační foto

Šlo o jeden z jeho prvních letů, premiéru si odbyl o dva měsíce dřív, když se na počest 80. narozenin panovníka poprvé proletěl nad Vídní. Warchalowski byl držitelem vůbec prvního pilotního průkazu v Rakousku-Uhersku a létal na dvouplošníku, který si vlastnoručně zdokonalil.

O jeho historickém letu existoval dokonce filmový záznam. Promítal se hned 1.11.1910 v brněnském kinematografu „The Empire Bio Co“, který už v té době zval třetím rokem diváky do svého sálu na dnešním Náměstí svobody.

Foto: knihoMolka

Současný stav lesoparku Čertova rokle

Vojenské cvičiště zůstalo na severním předměstí Brna i po vzniku Československa, a dokonce i za protektorátu, kdy tu příslušníci wehrmachtu měli trénovat na ukořistěném francouzském tanku Hotchkiss.

Dokonalá znalost krajiny pak určila Lesnou za místo, kde se při osvobozování Brna v dubnu 1945 opevnily německé oddíly a svedly tu s 2. ukrajinským frontem Rudé armády tuhý boj doslova o každý metr.

O zrušení cvičiště se rozhodlo už po válce, v roce 1945. I když se armáda snažila poměrně nepřehledný kopcovitý prostor s průrvou vyčistit, spousta munice ještě zůstávala na místě, ale s odstraněnými roznětkami, jak to nařizovaly tehdejší zákony.

Desítky nevybuchlých granátů byly až příliš velké lákadlo pro pány kluky - dnes bychom řekli puberťáky, kteří se sem z okolních čtvrtí vypravovali za dobrodružstvím.

Kombinace dlouho střeženého a pro obyčejné smrtelníky zakázaného místa přitahovala i tři čtrnáctileté kamarády z nedalekých Husovic. Odpoledne 9. září 1946 se na Lesnou vydali „vyzbrojeni“ šroubovákem Karel Novotný, Josef Gracias a Ladislav Langer.

Foto: knihoMolka

Jen pár metrů od pomníčku, kde přišli kamarádi o život, je dnes dětské hřiště Haškova

Možná na výpravě za dobrodružstvím nebyli poprvé, každopádně ale naposledy. I když byly granáty částečně zneškodněny, pokusili se kluci dostat dovnitř, aby si opatřili materiál na svoje chemické pokusy.

Jenže granát jim vybuchl přímo pod rukama - Karel a Josef byli na místě mrtví, Ladislav zemřel po pár hodinách v Úrazové nemocnici, kam byl neprodleně dopraven.

V roce 1948 vznikl na místě tragédie malý pomníček, který celou událost připomíná. Dodnes se o něj starají známí a příbuzní rodin. Když pak v 60. letech vnikalo na místě někdejšího vojenského cvičiště nové sídliště Lesná, celý prostor byl ještě jednou pro jistotu odborně prověřen.

Dnes je Čertova rokle zrekonstruována a díky hřištím a bezbariérovým přístupům se z ní stalo ideální místo odpočinku pro malé i velké Lesňáky.

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz