Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nejdřív agrobaroni fňukali, teď přehazují zisky vidlema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Good Food Display/wikimedia commons

Chleba za 100 korun, máslo také a o pivu si můžete nechat jen zdát!

Článek

Tak nějak jsme to poslouchali vloni, kdy ceny potravin vyjely jak po zvonkové dráze na Matějské pouti. Jednou za ně mohlo zdražení energií, podruhé válka na Ukrajině a potřetí nedostatek pracovní síly, která by se starala o pole a makala u výrobního pásu.

Po roce se ukazuje, že všechno bylo poněkud jinak a „vítězem“ v závodech zdražování potravin rozhodně není koncový zákazník. Ten jen s kroutí hlavou a počítá, co si může a nemůže dovolit.

Díky pětičlenné rodině (psa a morčata nepočítám) a téměř dennímu vaření se nám sice daří držet náklady jakž takž na uzdě. Něco uzraje na zahradě (ať žijí cukety, ale co z nich pořád vymýšlet, nevíte?), něco naopak koupit musíme. Když nepočítám mouku - pečeme minimálně 2× týdně, aby bylo na dopolední i odpolední svačiny pro členy rodiny ve vývinu - a mléko, tak mne asi nejvíc „dostávají“ ceny pochutin, které jsme sice omezili, ale stejně se jim sem tam nevyhneme. Hořčice, kečup, káva, pudinkový a kypřící prášek jsou teď v mém „top listu“ nejvyhledávanějších položek mezi slevami.

Každý týden si vyhradím hodinu, abych projela všechny letáky a vypsala z nich poctivě relevantní slevy (zdravím bývalého pana ministra Nekulu, přišla jsem na to i bez jeho rad). Německo i Polsko máme z ruky, tak si musím vystačit s místní nabídkou. Ale jo, při troše námahy a plánování se to dá.

Místo jedno marketu teď obíhám tři a plánuji, kdy a jak všechno nakombinovat s vyzvedáváním dětí z kroužků a jejich transportem domů. Ne, že by samy nedojely, ale se zvyšujícím se věkem jejich aktivity končí až ke 20. hodině a vzhledem k tomu, že ráno vstávají do školy už v 6 h, je třeba, aby se taky vyspaly.

Prázdniny nám tenhle režim trochu narušily, zato se dá vyrazit do lesa na borůvky, maliny a ostružiny. Taková domácí zmrzlina pak chutná úplně jinak. Jen škoda, že nejsme houbařská rodiny. Na druhou stranu nemíním riskovat zdraví svých nejdražších tím, že se všichni kvůli neznalosti a úspoře otrávíme.

Ale abych se vrátila k meritu věci - jsem docela zvědavá, jak se k vysokým ziskům postaví ti, kteří si teď přišli „na své“. Zvlášť si budu všímat bývalého (a snad ne i budoucího) pana premiéra, který by se pro nás občany podle svých slov třeba rozkrájel do Kosteleckých uzenin. Tak schválně, kdy přijdou i činy…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz