Článek
Zákusek, který mne vizuálně zaujal, se jmenuje „monastýrská izba“ a jeho původ musíme hledat v moldavské a ukrajinské kuchyni.
Základem je propojení kyselé chuti kompotovaných višní nebo blum, tunýlku z upečeného těsta, v němž jsou uloženy, a sladkého krému kolem. Jejich spojením vzniká dokonalý chuťových zážitek, kdy se vám nebude chtít zůstat jen u jednoho kousku.
Dortík existuje v několika variantách. Kromě verze na úvodním obrázku může navršením minizávinů prokládaných krémem vzniknout i pyramida, kterou navrch ještě bohatě posypete kakaovým práškem či strouhanou čokoládou. Pak získáte tzv. „mnišskou kápi“ odkazující k součásti hábitu některých řeholní řádů.
Ať už dáte přednost kterékoliv variantě, budete mít netradiční pohoštění, které z vás udělá mezi přáteli gurmánskou hvězdu se světovým přehledem.
Podrobný recept najdete zde:
nebo