Hlavní obsah

Oslňte návštěvy gurmánskou ochutnávkou „klášterní kobky“

Foto: knihoMolka

Nižší varianta monastýrské izby (vepředu) bez kakaového posypu

Na první pohled jsem si říkala, že jde o zvláštní verzi Pavlovy, ale nemohla jsem být dál od pravdy.

Článek

Zákusek, který mne vizuálně zaujal, se jmenuje „monastýrská izba“ a jeho původ musíme hledat v moldavské a ukrajinské kuchyni.

Základem je propojení kyselé chuti kompotovaných višní nebo blum, tunýlku z upečeného těsta, v němž jsou uloženy, a sladkého krému kolem. Jejich spojením vzniká dokonalý chuťových zážitek, kdy se vám nebude chtít zůstat jen u jednoho kousku.

Dortík existuje v několika variantách. Kromě verze na úvodním obrázku může navršením minizávinů prokládaných krémem vzniknout i pyramida, kterou navrch ještě bohatě posypete kakaovým práškem či strouhanou čokoládou. Pak získáte tzv. „mnišskou kápi“ odkazující k součásti hábitu některých řeholní řádů.

Foto: Otets/wikimedia.commons/CC-BY-3.0

Mnišská kápě - varianta s kakaem nebo čokoládou

Ať už dáte přednost kterékoliv variantě, budete mít netradiční pohoštění, které z vás udělá mezi přáteli gurmánskou hvězdu se světovým přehledem.

Podrobný recept najdete zde:

nebo

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz