Hlavní obsah
Zdraví

Pošlete citróny, kiwi a vitamín C k šípku, všechny je strčí do kapsy

Foto: Uzi Paz/wikimedia.commons/CC-BY-SA-2.5

O tom, že s nástupem chladnějšího počasí se zvedá poměr kýchajících, kašlajících, zkrátka nachlazených kolem nás, není třeba diskutovat. Než ale vyrazíte do lékárny, rozhlédněte se nejdřív kolem sebe.

Článek

Pokud máte to štěstí, že se někde poblíž uchytilo pár šípkových keřů, můžete si ušetřit vydání za sypaný nebo pilulkový vitamín C a místo něj si nasbírat do zásoby jeden z největších přírodních pokladů - dobře vyzrálé šípky. Právě teď - po prvních mrazech, získávají bezkonkurenčně nejsladší chuť.

Už jen jejich sytá, červenooranžová barva dovede člověku zvednout náladu. A co teprve všechno, co se skrývá uvnitř! Kromě pořádně silné dávky vitamínu C totiž zralé šípky obsahují i další nálož zdraví v podobě vitamínů P, B1, B2, A, D, E a K.

Navíc v sobě mají plody šípkové neboli „psí růže“ i bohatou dávku flavonoidů se silnými antioxidačními účinky, které chrání náš organismus proti předčasnému stárnutí. Pektin a tříslovina působí blahodárně na távicí trakt, kyseliny nikotinová, jablečná a citronová posilují imunitní systém, potlačují únavu a navíc podporují činnost ledvin i ulevují od revmatických projevů.

Kromě účinků na zdraví má šípek další mnohostranné využití. Můžete ho použít nejen v sušené formě na čaj, ale také si z něj připravit lahodný sirup, zavařeninu nebo vyhlášenou šípkovou omáčku, která se hodí - jak víme nejen díky Slavnosti sněženek Bohumila Hrabala - k zvěřinovým specialitám. Kromě divočáka si totiž šípek na talíři dobře rozumí i se zajícem nebo srnčím, zkrátka jakýmkoliv tmavým masem. A už jste někdy ochutnali palačinky se šípkovou marmeládou?

Foto: VANOCE2022/wikimedia.commons/public domain

Šípkovou omáčku nesmazatelně zvěčnil ve svém díle Bohumil Hrabal

Výhodou šípkové růže je fakt, že zakoření naprosto všude, včetně rumišť, náspů nebo kamenitých remízků. Na druhou stranu je dobré si vybrat pro sběr takové místo, kde není hustá doprava nebo další znečištění. Šípek do sebe totiž dokáže vstřebat mnohé ze svého okolí a tím částečně snížit vlastní účinnost.

Mimochodem, věděli jste, že na šípek vsadila během 2. světové války i britská armáda? Když nebyly kvůli blokádě cest Středozemním mořem na britských ostrovech k dispozici citróny a pomeranče, nechala vyrobil velké množství šípkových produktů, které nahrazovaly přísun vitamínu C jak vojákům, tak později i civilnímu obyvatelstvu.

A pak se řekne obyčejný šípek! Ne nadarmo patří mezi tzv. superpotraviny - a přitom je úplně zadarmo. Jen si na jeho sběr vezměte horší oblečení a hlavně rukavice, ať za něj neplatíte vlastní krví. Přeci jen jsou jeho trny, zvlášť na starších větvích, pořádně ostré!

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz