Hlavní obsah
Aktuální dění

Jedná minela za druhou ve finále prezidentské kampaně Petera Pellegriniho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Stefan Krause, Germany/FAL/wikimedia.commons

ilustrační foto

Už v sobotu se na Slovensku odehraje druhé kolo prezidentských voleb a chvílemi si připadám, jako bych po roce prožívala při jejich sledování „deja vu“.

Článek

Stejně, jako vloni u nás Andrej Babiš, se provládní kandidát Peter Pellegrini rozhodl vsadit na několik karet.

Tou první je „nezatáhnu Slovensko do války“, kdy své příznivce všemi kanály horlivě přesvědčuje, že nejen v případě Ukrajiny, ale ani v momentě, kdy by byly napadené země NATO, on jim jako vrchní velitel žádnou pomoc nepošle.

Dalším momentem „jako přes kopírák“ je cesta soukromým letadlem zaúčtovaná do financí za volby. Zatímco Andrej Babiš se proletěl do Francie za tehdejším přítelem Emanuelem Macronem a nejbohatším člověkem na světě Bernardem Arnaultem, Pellegrini si jen „vypůjčil aerotaxi“ od svého spolustraníka, multimilionáře Petera Náhlika pro cestu do Kráľovského Chlmca, ale na dotaz, komu letadlo patří, odpověděl, že neví.

Není to poslední lež, které se těsně před druhým kolem Pellegrini dopustil. Když měl v úterý přijít na debatu s Ivanem Korčokem do rádia, vzkázal, že bude tou dobou kampaňovat v regionech. Na to konto jej novináři v době debaty vyfotili téměř v centru Bratislavy.

Nechybí ani oblíbený záběr z kostela, kde proklamovaný ateista a sociální demokrat klečel o Velikonocích v první řadě. Hodně to připomínalo „výlet“ Andreje Babiše za Pražským Jezulátkem. Upřímně, záběry z kostela má ve své kampani i Korčok, jenže z evangelického, kde jako praktikující evangelík rozhodně působí autenticky.

Vrcholem licoměrnosti „kandidáta běžných občanů“ Pellegriniho je pak tvrzení, že za Korčokem stojí influenceři a herci. Načež se ukázalo, že v jeho vlastním předvolebním spotu, kde vinohradník, babička, učitelka, prodavačka či dělník v montérkách prohlašují, jak budou volit právě Pellegriniho, si zahráli komparzisté, kteří za přečtení textu dostali v přepočtu cca 7.000 Kč.

A pointa? Na podporu Petera Pellegriniho pojede do Bratislavy neúspěšný český kandidát Andrej Babiš, aby spolu těsně před začátkem moratoria (48 hodin před volbami) fundovaně diskutovali o politice.

Je zajímavé, že zatímco Pellegrini slibuje, jak bude hájit současnou vlád Roberta Fica, o kterém před časem sám prohlásil, že už s ním nechce mít nic společného a odešel z jeho strany SMER, sám Fico se drží zpátky a svou podporu projevil prezidentskému kandidátovi velmi vlažně, stejně jako třetí koaliční lídr Andrej Danko.

Zcela evidentně je vidět, že Pellegrini je pro Fica i Danka „kandidát z nouze“ a oba by si spíš přáli vítězství Ivana Korčoka. Do něj by se totiž mohli snadněj strefovat jako do „viditelného nepřítele“, jak to doposud praktikovali se současnou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Ostatně, i kvůli neustálému vyhrožování a dehonestaci se první slovenská prezidentka rozhodla svůj post už neobhajovat.

Na rozdíl od parlamentních voleb není při prezidentské volbě možná korespondenční volba, proto je otázkou, kolik Slováků přijede domů, aby mohli volit a pokusili se změnit osud svojí demokracie. Podle posledních průzkumů jsou šance tak vyrovnané, že bude rozhodovat bez nadsázky každý jeden hlas.

Pro kontext:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz