Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pšoukající krávy a kostlivci ve skříni eurokandidátky Kláry Dostálové (ANO)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Urs Rüegsegger/wikimedia.commons/CC-Zero

ilustrační foto

Po Pavlu Teličkovi a Ditě Charanzové se ANO rozhodlo do svých třetích eurovoleb postavit na čelo kandidátky exministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou.

Článek

Po odchodu uznávané a v evropských záležitostech zběhlé Dity Charanzové se hledal někdo, kdo by alespoň zpovzdálí měl s Evropskou unií něco společného.

Někdejší ministryni pro místní rozvoj a exmístopředsedkyni sněmovny vybral Andrej Babiš s odůvodněním, že za jejího působení se rapidně zvedlo čerpání peněz z evropských fondů. Skromně už neuvedl, že jeho Agrofert si tu přišel na pěknou sumičku, i když se později ukázalo, že ne na vše měl skutečně nárok. Nejkřiklavějším případem bylo 100 miliónů na „inovativní“ linku k pečení toustového chleba v Penamu.

Právě Klára Dostálová se spolu s Alenou Schillerovou bily jako dvě lvice za všechny možné dotace, které mířily do holdingu premiéra Babiše a více-méně úspěšně soupeřily i s OLAFem (Evropským úřadem v boji proti podvodům), když šlo o pochybnou dotaci „pro malé a střední podniky“, za kterou se přestavovalo jeho Čapí hnízdo.

Sama Klára Dostálová dokázala, že i ona umí být řekněme finančně kreativní, když část peněz na mzdu své poslanecké asistentky „věnovala“ manželovi na ojetou dodávku k narozeninám. Trestné to možná kvůli neuznaným odposlechům nakonec nebylo, nemorální rozhodně ano.

Minulý týden se ANO rozhodlo rozjet předvolební setkávání s občany a začalo v České Lípě. Zájemců bylo tolik, že z původně pronajaté kavárny se akce narychlo přesouvala do městského kulturního sálu, který promptně zařídila místní starostka za ANO.

Tam se euroodbornice Klára Dostálová nechala slyšet, že nám Evropa nemá co nařizovat: „Zelená dohoda. Co nám kdo má říkat, jakým budeme jezdit autem? Do toho prdící krávy a máme jíst brouky?“

Jen pro upřesnění - dohodu známou jako Green Deal dojednala a podepsala vláda Andreje Babiše, který pak svůj krok obhajoval mimo jiné tím, že je to „tisíc miliard, které máme dostat hlavně na investice do vody, do lesů, do životního prostředí, do ekologizace průmyslu, což je pro nás výhodné. Uvažovat o vystoupení ze Zelené dohody není vůbec namístě“.

Pokud se něčím Klára Dostálová opravdu „zapsala“ do paměti, pak to byly společné holčičí jízdy s Alenou Schillerovou, které podnikaly před minulými volbami do parlamentu (2021). Za den spolu zvládly vždy několik štací, kde se vyfotily a pochválily, jak se jim co povedlo, i když to občas bylo na hony vzdálené realitě.

Tak dlouho jezdily, až narazily v podkrkonošské obci Malé Buky, kam je lákala jako pozadí pro selfie přestavba místní školy spolufinancovaná z evropských peněz. Nekompromisně je tehdy „odpálkovala“ starostka a nyní i poslankyně Lucie Potůčková, která jim na facebook poslala dnes už legendární vzkaz: „Nene, děvenky, sami jsme to jako obec postavili, sami jsme zařídili a děkovat budem pouze EU directissimo. Škola je přes léto zamčená a vetřelce do ní nepouštíme. Foťte se před Penamem.“

Tenkrát se „děvenky“ dojely raději vyfotit jinam. Ostatně, na společné akce jsou Klára s Alenou zvyklé ještě z dob, kdy obývaly coby ministryně vládní apartmány u Pařížské ulici v centru Prahy, ze kterých se ale po ztrátě funkcí musely odstěhovat.

Ostatně, když si člověk srovná obě političky, vychází z toho líp starší z nich, která za dobu působení v politice leccos pochytila stran image, ale nešť - jako ministryně financí musela přece Alena Schillerová reprezentovat vždy dokonalým účesem a make-upem, byť se to platilo ze státní kasy.

Ať to berete z jaké strany chcete, Klára Dostálová postrádá diblíkovské charisma a talent „být holka od nás“ své politické souputnice Aleny Schillerové. Ale třeba překvapí a do evropských voleb, které budou 7. a 8. června, na sobě ještě zapracuje.

Speciálně se těším, až ji uslyším mluvit anglicky. Doufám, že - na rozdíl od Aleny Schillerové - se k případné zkoušce svých znalostí postaví čelem.

Pro více informací:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz