Hlavní obsah
Umění a zábava

Rozvedená - sťatá - mrtvá - rozvedená - sťatá - živá! SIX the Musical

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: sixthemusical.com

Muzikál SIX je nejzábavnější formou, jak si zapamatovat všech 6 manželek anglického krále Jindřicha VIII.

Dělat si legraci z těžkého osudu šesti manželek despotického krále Jindřicha VIII. by dovedl asi málokdo. Ale autorské dvojici Toby Marlow a Lucy Moss se to podařilo na výtečnou - navíc ve formě moderního muzikálu!

Článek

Poprvé jsem existenci Six the Musical zaznamenala při oslavách platinového jubilea vlády královny Alžběty II., kdy se během koncertu na její počest odehrál muzikálový megamix.

Kromě osvědčených písní z Fantoma opery, Hamiltona, Lvího krále a Josefa a jeho pestrobarevného pláště mne zaujala šestice rozmanitých dívek a žen s korunkami, které zazpívaly ústřední melodii z muzikálu, o kterém jsem do té doby neslyšela.

Stačilo ale pár kliknutí na youtube, abych objevila skutečnou muzikálovou perlu. Dvojice mladých autorů ji pojala v celkem minimalistickém provedení - šest hrdinek + tři hudebnice a žádný chlap. Přesto se všechno točí kolem něj.

V 16. století vládla v Anglii poněkud rozverná a přitom i stísněná atmosféra - po vleklé Válce růží mezi Lancastery a Yorky, kde se králové střídali jak na běžícím páse, zavládl s příchodem Tudorovců relativní klid.

Jindřich VIII. „zdědil“ po svém zemřelém bratrovi španělskou princeznu, s jejíž pomocí měl legitimizovat své ne až tak úplně pevné nároky na trůn. Jenže jak šel čas, Kateřina Aragonská mu ne a ne dát mužského potomka. Zkusil proto „štěstí“ u pohledné dvorní dámy Anny Boleynové - a zase jen dcera (budoucí královna Alžběta I.). Do třetice to sice byl syn, ale jeho matka Jana Seymourová záhy po porodu zemřela. Co dělat, král si nechal doporučit čtvrtou ženu. Bohužel se mu nelíbila a tak se nechal s protestantkou Annou Klévskou rychle rozvést, aby mohl pojmout za ženu mladinkou Kateřinu Howardovou. Stárnoucí král jí nestačil a když se na ni provalila nevěra, skončila královnička pod katovou sekerou. Až šestá Kateřina Parrová Jindřicha přežila, ostatně - měla v tom praxi. Do manželství s ním vstupovala už jako vdova, a její role byla spíš ošetřovatelská, než manželská.

Takhle si spletité vztahy krále, který kvůli svým vášním opustil katolickou církev a založil novou anglikánskou, pamatuje historie.

V podání šestice hereček a zpěvaček se před námi v minimalistických kulisách, kde hraje hlavní roli především světlo a stín, odehrávají příběhy dívek a žen, které Jindřicha každá po svém milovaly. Kromě společného úvodního a závěrečného songu má každá svůj vlastní výstup v jiném hudebním stylu - od hip-hopu přes rap až k nejkřišťálovějšímu popu. Jeden každý je chytlavý a pokud máte alespoň stopové množství rytmu, nejspíš celé představení „protancujete“ na sedačce.

K vizuálním potěšením patří i stylové a přitom moderní kostýmy s charakteristickou barvou pro každou z hrdinek - zlatou pro Španělku, jedovatě zelenou pro Annu Boleynovou, stříbřitě bílou „nevinnou“ pro Janu, červenou pro Annu Klévskou, růžovou pro nevěrnici Katku a královsky modrou pro „vítězku“ Kateřinu Parrovou.

Energická choreografie a chytlavá hudba, to všechno patří k muzikálům odnepaměti. Co je ale nové a v mých očích to dělá SIX prvním, ryze feministickým muzikálem v dobrém slova smyslu, je obsazení hereček všech etnik a typů - od vysokých po drobné, od štíhlých po ty s velikostí XXL. Jediným kritériem všech je, jaké jsou osobnosti a jak umí hrát a zpívat.

Muzikál SIX měl premiéru v roce 2017 na festivalu v Edinburgu, kde jej zahrály studentky z Cambridge. Od té doby se hraje v londýnském West Endu, na newyorské Brodwayi nebo v opeře v Sydney. Jeho popularitu dokazuje třeba „flashmob“ video z londýnského Toweru: SIX Flash Mob at the Tower of London | SIX The Musical - YouTube

SIX je prostě produktem sebevědomých a na konvence se neohlížejících autorů, kteří se nenechali zlomit ani covidem a využili moderní techniky, aby poděkovali svým divákům za trpělivost.'Ex-Wives' Queens in Lockdown | SIX The Musical - YouTube

SIX the Musical je držitelem hned několika prestižních cen, včetně dvou Tony (britská divadelní obdoba Oscara) za rok 2022. Má jen jedinou chybičku - pokud ho chcete vidět naživo, musíte za ním do světa. V Česku se prozatím premiéra nechystá. Tak doufejme, že se to brzy změní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz