Hlavní obsah
Názory a úvahy

V „Rusko pro tebe všecko“ bylo víc pravdy, než autoři předpokládali

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký/wikimedia.commons/CC BY 4.0

Po pravicových koblihách začíná Andrej Babiš servírovat svým voličům extra středoevropskou bramboračku s příchutí ruského boršče

Bývalý premiér Andrej Babiš by neměl jezdit na dovolenou. Pokaždé totiž při styku s mořskou vodou udělá úplný veletoč ve svých názorech.

Článek

Začalo to jarním pobytem na Meladivach a otočkou v postoji hnutí ANO ohledně budoucích důchodů. Z původní ochoty jednat u prezidenta s vládou zbyla nakonec jen fraška korunovaná výrokem o špatné akustice na Hradě.

Teď Andreji vnukl pohled na chorvatské vlny geniální nápad, aby s maďarským premiérem Orbánem a rakouským předsedou Svobodných Kicklem založili zbrusu novou evropskou frakci Patrioti pro Evropu.

Matematika dle evropských pravidel je neúprosná. Chce-li někdo ustanovit relevantní frakci, musí mít 23 zástupců ze 7 různých evropských členských zemí.

Maďarsko-rakousko-český triumvirát zatím disponuje 11+6+7 zástupci. Ve hře je Ital Matteo Salvini se svou Ligou severu, spekuluje se o slovenském Smeru Roberta Fica, či portugalské straně Chega predsedy André Ventury. Vzduchem krouží i slovinská či francouzská karta, u té ale záleží, jak dopadne druhé kolo domácích voleb v zemi galského kohouta.

Velkou neznámou je také plán polské opoziční strany PiS, naopak to vypadá, že na nové evropské šachovnici by nemusela mít zatím tolik sil německá Afd, které „zazářila“ skandály kolem svých eurokandidátů a jejich spolupracovníků. Zvlášť silně se disharmonie projevila v případě 2 na kandidátce Afd Petra Bystoně, který prokazatelně bral „ruskou výplatu“ přes internetový magazín Voice of Evrope.

Při pohledu na mapu Evropy je vidět, že se teď jedná zejména o její střed, kde by měli Patrioti působit. Jejich hlavním programem je protest, ale podprahově i snaha přehodnotit momentální evropský více-méně jednotný odmítavý postoj vůči ruské agresi na Ukrajině.

Je otázka, jestli je hlavním hnacím motorem Patriotů oslabení EU nebo ryze sobecké zájmy jednotlivých středoevropských států. Každopádně jde o silně ohrožující tendence, které míří přímo proti smyslu jednotné Evropy.

Jediný, kdo z toho má nefalšovanou radost, je ruský prezident Putin. Cítí možná poslední šanci, že by s oslabenou Evropou mohla o to víc posílit chuť dalších států napříč světem ke vstupu do jeho „vzdoroEU“ neboli skupiny Brics, kam nedávno připlula po Indii, Číně, Jižní Africe, Íránu a Brazílii i další velká ryba v podobě Spojených arabských emirátů.

Takže suma sumárum, ono to ironické heslo „Rusko pro tebe všecko“ vůbec nebylo tak daleko od pravdy, jak se nás před volbami snažil Andrej Babiš a jeho ANO přesvědčit. Bohužel.

Pro další informace:

Podcast Kecy a politika 167, 2.7.2024

Podcast Vinohradská 12: Vlastenec Babiš a jeho nová frakce, 2.7.2024

Seznam Zprávy: Babišovi evropští Patrioti. První posily se sbíhají, další ještě váhají

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz