Článek
Pokud jste milovníky britského seriálu odehrávajícího se na začátku 20. století Panství Downton, budete si po vstupu do zámecké kuchyně v Hluboké nad Vltavou připadat tak trochu jako na návštěvě u vrchní kuchařky, paní Patmorové.
Jen se tu nemusíte bát, že by vás hned někdo chtěl zapojit třeba do škubání tetřívků a bažant nebo šlehání levantinské jahodové pěny.

Výzdoba celého kuchyňského komplexu je pojatá v rodové, modrobílé kombinaci Schwarzenbergů. Vepředu jeden z obřích sporáků s několikapatrovou troubou.
Není to žádná záhada. Inspiraci pro poslední přestavbu svého zámku v Hluboké nad Vltavou našli Schwarzenbergové právě v Anglii, a to nejen co do rozvržení obytné části, ale i pokud šlo o vybavení, včetně kuchyně a jejího zázemí.
K poslední modernizaci zámecké kuchyně došlo při elektrifikaci zámku na počátku 20.století, kterou iniciovala kněžna Ida. To se ve vybavení kuchyně objevily i první chladničky.

Na první pohled ohromí návštěvníky stovky kusů meděného nádobí s pocínovaným nitrem - od hrnců a rendlíků, přes nádoby na pečení velkých kusů masa až po pasírovače omáček a šťáv.
Denně se na zámku vařilo pro minimálně čtyřicet osob, ale na podzim, když kníže pozval hosty na tradiční hony v hlubocké oboře, šly porce do stovek.
Asi největšími akcemi byly svatby, včetně zlaté, kterou na Hluboké slavil knížecí pár Adolf Josef a Ida v roce 1907.

Součástí kuchyně byl i vinný sklep, kam se lahve vozily v koších vyložených slávou, aby se cestou nerozbily. Schwarzenbergové měli i vlastní značku vína.
Kromě zvěřiny se servírovalo i hovězí či drůbež z vlastních chovů, často byly podávány také místní ryby.
Vepřové se na jídelníčku objevilo až v době 1. světové války, při nedostatku kvalitnějších potravin.

V tzv. studené kuchyni zaujme i mechanický loupač na brambory či ovoce ovládaný klikou nebo mechanický šlehač, pradědeček dnešního kuchyňského robota.
Vlastní kuchyně zabrala v suterénu zámku několik místností a byla striktně rozdělena na největší místnost pro přípravu teplých pokrmů, menší pro studené lahůdky, a samostatnou cukrárnu. Vstup do kuchyňské předsíně vede přímo z cesty, kudy se přivážely objednané suroviny.
Součástí kuchyně byla i zvláštní místnost na mytí nádobí, k radosti personálu vybavená kohoutky s tekoucí vodou - a to i s teplou, což byla při množství talířů, sklenic, hrnců a dalšího vybavení obrovská úleva. Do modernizace se na všechno ohřívala voda na kamnech a až pak přenášela ke dřezům.

Ve studené kuchyni byly vyráběny paštiky, huspeniny či další pochoutky. V expozici jsou vystaveny formy na paštiky ve tvaru ryb či zeleniny ze štrasburské fajánse.
Velkou úlevou byl pro personál také výtah, kterým se hotová jídla posílala do vyšších pater, takže odpadlo věčné běhání po schodech s nádobím tam a zpět. Pro osobní přepravu pak fungoval výtah, kde jako Protivína sloužila voda.

Zvláštní prostory byly vyhrazeny cukrárně, kde se vyrábělo vše od bábovek a koláčů až po slavnostní dorty a zmrzlinu.
Technickou zvláštností cukrárny je i 3patrová trouba, kde se v horní části sušily oblíbené sněhové pusinky.
Pekly se tu i vyhlášené domácí sušenky k čaji, proslulé i mezi hlubockými dětmi, které je občas dostávaly na ochutnání.

V cukrárně jsou k vidění dřevěné formičky na ozdoby vyráběné z marcipánové hmoty tragant.
Kromě pěti typů porcelánových servisů, které mimo talířů všech velikostí, misek, slánek či konviček na čaj obsahují i omáčníky nebo misky na odkládání kostí z drůbeže a ryb, nesmělo chybět ani křehké sklo na nápoje z bývalé schwarzenberské sklárny v Adolfově na Šumavě.

Slavnostní servis ozdobený schwarzenberským znakem se dal prostřít až pro 80 osob.
Dalším vybavením je i velká skříň se žebříčkovými policemi, kde se sušily sýrové homolky. Mléko na ně se vozilo ze zámeckého zásobního statku Vondrov, který je za zoologickou zahradou Ohrada, mimochodem založenou v roce 1939 velkým milovníkem zvířat, knížetem Adolfem.

Součástí vybavení byl i nákladní výtah, kterým se jídlo dostalo ze suterenní kuchyně na úroveň jídelny.
Dnes už se tu bohužel nic nevaří, nesmaží ani nepeče, ale při pohledu na všechno vybavení se návštěvníci mohou zasnít, co by si tak na místě zámeckého pána dali dobrého.

Obří dřezy byly dovezeny z Anglie, rozvod vody zajišťovala firma z Prahy.
Pro další informace:
Zámecká kuchyně na Hluboké, Jihočeská centrála cestovního ruchu a Národní památkový ústav, 2011
V. Štajnochr: Zámecké kuchyně, NPÚ, 2017
https://www.zamek-hluboka.cz/cs/zpravy/105829-na-zamku-hluboka-pripravili-prohlidky-zamecke-kuchyne-pro-nejmensi