Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bezbariérovost jen pro někoho?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adobe Firefly/Kochlear.cz

Zpravodajství včeském znakoivém jazyce jen pro někoho?

Jé, ono se v tom pořadu na pozadí mluví. Já si toho všiml až teď, a to už existuje několik let. Všiml jsem si toho až teď proto, že pořad nemohu sledovat, protože neslyším a komunikuji česky. Tento pořad však není opatřen titulky.

Článek

Shrnutí:

* Pořad je zpřístupněn lidem s postižením sluchu, kteří komunikují v českém znakovém jazyce,

* pořad je zpřístupněn lidem, kteří slyší,

* pořad není zpřístupněn lidem s postižením sluchu, kteří komunikují v českém jazyce (v ČR zhruba 98 % lidí s postižením sluchu).

Podle mě by bylo dobré, kdyby byl pořad bezbariérový a byl opatřen titulky, nebo u něj vypnout zvuk, aby byl zpřístupněn pouze 15–20 000 lidem v České republice a korespondoval se svým názvem. Teď to je ve znakovém jazyce i v češtině. Jen je ta čeština pouze pro ty, kteří slyší. Takto je zpřístupněn dejme tomu 10 480 000 obyvatelům ČR a 480 000 ne (Počet lidí s postižením sluchu v České republice - https://medium.seznam.cz/clanek/kochlear-cz-pocet-lidi-s-postizenim-sluchu-v-ceske-republice-18031).

Na argument, „že to nejde“, odpovídám, že to jde. Například pomocí automatu (viz video), který bere mluvčí opravdu výborně. Na televizi CNN Prima je automatem titulkováno zpravodajství. Jsme totiž v 21. století a lidstvo létá do vesmíru. A citát pana Wericha: „Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz