Hlavní obsah
Zdraví

Rozdíl mezi implantáty kochleárním (KI) a kmenovým (ABI)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: MED-EL/Kochlear

Kochleární implantát MED-EL

Sluchové implantáty kochleární a kmenový, zdánlivě vypadají úplně stejně, protože je vidět pouze jejich vnější část a nejde tedy poznat, o jaký jde. Rozdíl je uvnitř hlavy.

Článek

Sluchové implantáty kochleární a kmenový, zdánlivě vypadají úplně stejně, protože je vidět pouze jejich vnější část a nejde tedy poznat, o  jaký jde. Rozdíl je uvnitř hlavy.

„Kochleární implantát“ pochází od slova „cochlea“, což je latinsky hlemýžď v uchu. Kdyby to nebylo z latiny, ale třeba z němčiny (Schnecke), tak by se možná říkalo „šnekální implantát“. „Schnecke“ je totiž česky šnek.

Každopádně rozdíl v principu implantátu kochleárního a ABI, posvěcený dovozcem, je následující: U vnějších částí není viditelný rozdíl. Ten podstatný je uvnitř lebky. Představme si to na příkladu dvou aut. Obě mají zcela stejnou karoserii, barva se také neliší, zkrátka na pohled žádný rozdíl. Rozdíl je v tom, že jedno má odlišný motor.

Kochleární implantát (KI)

V uchu je zařízení, kterému říkáme hlemýžď. Z něj jde sluchový nerv do mozkového kmene. Do něj se zavádí implantát. Elektrody u kochleárního implantátu mají vzhled prstýnků na tenkém nosiči, aby se mohly zatočit v hlemýždi.

Kmenový implantát (ABI)

Pro kmenový implantát se používá zkratka ABI (Auditory Brainstem Implant). Tento implantát obchází hlemýždě i sluchový nerv a je přímo umístěn na mozkovém kmeni. Elektrody implantátu do mozkového kmene mají podobu terčíků na plochém nosiči, aby se mohly položit na sluchová jádra v mozkovém kmeni.

Foto: Cochlear

Schéma kochleárnho implantátu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Kochleární implantáty

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz