Hlavní obsah
Názory a úvahy

Skvělý asistenční a zároveň vodicí pes pro nevidomé by byl robot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Leonardo AI/Kochlear.cz

Robotický asistenční/vodící pes

Představte si doma robota, který napodobuje chování a vzhled psa. Pomáhá s běžnými činnostmi, jako je například vypnutí světla nebo podání předmětu či další, a také umí doprovod nevidomého, včetně plánování tras.

Článek

Jednou z hlavních výhod robotického asistenčního/vodicího psa by byla jeho snadná a levná cvičitelnost. Stačilo by mu nahrát software, který by obsahoval všechny potřebné informace a dovednosti pro jeho funkci. Nemusely by se trávit měsíce tréninkem a výchovou jako u živého psa. Robotický pes by se tedy okamžitě naučil poslouchat příkazy a plnit povely.

Další výhodou by byla jeho nezávislost na potřebách živého organismu. Robotický pes by nepotřeboval jídlo, pití, spánek ani veterinární péči. Nemuseli byste se starat o jeho zdraví a pohodu. Robotický pes by také nevyžadoval pravidelné venčení a uklízení po něm. Doma by měl „pelíšek“ (dobíjecí stanici), kam by si sám vždy zalezl.

Robotický pes by dokázal nevidomého (ale vlastně každého) navigovat v „cizích“ prostředích a vyhledávat cíle podle pokynů. Například, kdyby chtěl jít nevidomý (ale kdokoli) na vlak v neznámém městě (kdekoli na planetě), stačilo by mu říct „najdi nádraží“ a on by našel nejkratší a nejbezpečnější cestu na základě map a upozornil by na překážky, případně nebezpečí na trase.

Robotický pes by mohl být ideálním řešením pro lidi, kteří si z různých důvodů nemohou, nebo nechtějí pořídit živého psa. Třeba proto, že jsou alergičtí, nemají dostatek času nebo prostoru, nebo jsou omezeni svou pohyblivostí. Robotický pes by jim poskytl společnost a  pomoc, bez nutnosti se o něj starat jako o živou bytost.

Samozřejmě, robotický pes nemůže nahradit živého psa. Živý pes je živý tvor a člen rodiny, který má svou osobnost, city a potřeby. Živý pes je schopen navazovat hluboké pouto s lidmi, projevovat lásku a emoce. Živý pes je jedinečný a nenahraditelný.

Každý člověk má však jiné preference a potřeby. Někdo by mohl dát přednost robotickému psovi pro jeho praktičnost, efektivitu a jednoduchost. Někdo by mohl dát přednost živému psovi pro jeho živost, spontaneitu a emocionalitu. A někdo by mohl chtít mít obojí, protože každý pes má něco, co nabídnout.

Jak vidím výhody a nevýhody

Živý pes:

  • Spontánní, emocionální jedinečný a nenahraditelný.
  • Může svým majitelům poskytnout více než jen praktickou pomoc. Může jim poskytnout společnost, lásku a emoční podporu.
  • Vyžaduje péči, čas a prostor.
  • Může být nemocný, starý nebo agresivní (týká se všeobecně všech psů).
  • Nepustí ho tam, kam robotického ano (zákaz vstupu se psem do restaurace).
  • Může způsobovat alergie, nepořádek nebo hluk.

Robotický pes:

  • Praktický, efektivní a jednoduchý.
  • Je vycvičen během pár minut.
  • Vyměnitelný a vylepšitelný.
  • Nevyžaduje potřeby živého organismu.
  • Nemůže navazovat hluboké pouto s lidmi.
  • Je to technické zařízení, takže je vždy možné, že se může pokazit nebo že ho někdo hackne.
  • V době umělé inteligence, mnoho dalších možností.

Divím se, že je ještě nikdo neprodává (Nebo jo?) A co vy? Jaký typ psa byste si vybrali a proč?

edit:// Ale koukám, že prototyp už udělali. https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3553557-nesteka-a-nebloudi-spanelsti-vedci-navrhli-robotickeho-vodiciho-psa-pro-nevidome

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz