Hlavní obsah
Lidé a společnost

Titulkujete svá videa a buďte bezbariéroví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kochlear.cz/ideogram.ai/Adobe Firefly

Bez titulků lze sledovat pouze němé grotesky.

Titulky nepoužívají pouze lidé s postižením sluchu, ale hodně i ti, kteří slyší. Například tam, kde je hluk, nebo naopak kde musí být ticho a zvuk televizoru/videa je vypnutý, nebo nejsou zdatní v jazyce a porovnávají mluvenou a psanou formu.

Článek

Ve Velké Británii před časem proběhl průzkum agentury Ofcom, mediálního regulátora, který zjistil, že ze 7,5 milionu lidí, kteří používají televizní titulky, 6 milionů nemá vůbec žádnou poruchu sluchu.

Jasně, u nějakých osobních „videí z dovolené“, to je víceméně fuk a ti, kteří se chlubí záběry, jak byli u moře, třeba ani neovládají počítač natolik, aby uměli video otitulkovat. Avšak u videí, určených široké veřejnosti, je absence titulků už i docela trapná. Zejména, když chce takovým videem oslovit politik/strana voliče, kteří neslyší, nebo u různých videonávodů či rozhovorů.

Osobně taková videa často komentuji, když na ně narazím a komentovat jdou (nejvíce na facebooku). To vždy napíši něco, aby to vzbudilo zvědavost, třeba: „To je úplně, jako v té reportáži, co ji Nova nevysílala. :-)“ a přiložím odkaz na video.

Docela mě těší, že se mi tím už snad 20× povedlo někoho přesvědčit k titulkování.

A rád s tím i pomohu, i když titulkář nejsem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz