Hlavní obsah
Zdraví

Jak poznám, že je blízký člověk závislý na sociálních sítích?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Pixabay

Jak poznat, že je někdo závislý na sociálních sítích? Může vůbec něco jako závislost na sociálních sítích existovat? A co můžu udělat, když někdo blízký, koho mám rád, má možná problém?

Článek

Je závislost na sociálních sítích skutečná? Ano, je možné si ji vytvořit. Samozřejmě platí, že ne každý, kdo je často na sociálních sítích, je nutně závislý.

Závislost na sociálních sítích přichází plíživě, stejně jako závislost na jiném problematickém používání médií, na chytrých telefonech, videohrách nebo internetu. Nejprve jde jen o pár minut navíc, které člověk stráví online. Po určité době může být středem pozornosti pouze onen mobilní telefon, notebook, konzole, aplikace, sociální síť…

Čeho si všímat?

Důležité je, jak dobře se s tím, kdo má problém, znáte. Pokud spolu trávíte hodně času, lépe si všimnete změn v jeho chování. Mezi varovné signály může patřit větší podrážděnost a nervozita, jakmile nemůže používat počítač nebo nemá u sebe mobilní telefon. Zejména když začne zanedbávat školu nebo jiné činnosti či povinnosti, které dřív zvládal nebo ho bavily. Zpozorněte, pokud se váš blízký více izoluje. Například když se méně potkává se svými přáteli, aby mohl nerušeně sedět u počítače nebo mobilního telefonu.

Co dělat, když blízký člověk trpí závislostí na sociálních sítích?

Zpozorovali jste u blízkého člověka chování, které vás znepokojilo a naznačilo, že by se mohlo jednat o závislost? Promluvte si! Obecně se dá říci, že komunikační styl spoléhající na sílu obviňování a mravokárství se v praxi neukazuje jako účinný. Vhodnější bývá rozhovor, ve kterém můžete otevřeně mluvit o svých emocích a o tom, proč se vás pozorované změny dotýkají. Možná si i druhá strana už leccos uvědomuje, ale prostě jen neví, jak o tom mluvit.

Takový rozhovor nemusí být snadný. Hledáte tip nebo inspiraci, jak se na něj připravit?

  • Pro rozmluvu si vyberte bezpečné místo, kde nebudete rušeni okolím.
  • Dopřejte si na hovor dost času. Nejde o pár konverzačních vět. Váš blízký by měl mít také dostatek času si nechat vše projít hlavou.
  • Vyhněte se obviňování. S empatií a zájmem se dostanete dál. Sdělte, co vás znepokojuje. Buďte konkrétní. Čeho jste si všimli? Kdy?
  • Začněte u sebe. U svých pocitů a obav. Pak se zajímejte i o pocity a obavy toho druhého. Ukažte, že je pro vás váš vztah důležitý.
  • Máte-li pocit, že si s potížemi váš blízký neumí sám poradit, přiznejte mu své obavy a nabídněte pomoc. Například doprovod do poradny nebo společný telefonát na krizovou linku, která se danou problematikou zabývá.

Digitální detox

Nebojte se rozhovoru. Mnoho lidí si vlastní potíže uvědomí, až když je upozorní někdo jiný. Pokud si nejste jistí, promluvte si nejprve s někým, komu věříte. S někým z rodiny, s autoritou v práci nebo ve škole. Zajděte do poradny. Můžete se tak na případný rozhovor lépe připravit.

Pomoci ze závislosti na sociálních sítích mohou drobné změny v běžném životě. Nejde jen o digitální detox, i když i ten je užitečný. Zkuste si naplánovat společné aktivity, které vás baví a jdou provádět „offline“. Nezapomeňte spolu mluvit. A od internetu se vracet zpět k rodině, přátelům a koníčkům.

Autorem textu je Martin Zajíček, konzultant/poradce v Poradně pro nelátkové závislosti PREVENT a Adiktologické poradně PREVENT

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám