Hlavní obsah
Hry

Pomoc často hledají rodiče malých hráčů, říká odborník na závislosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: PREVENT 99

Poradna pro nelátkové závislosti PREVENT 99

I když je hraní videoher pro spoustu dětí a dospělých oblíbenou zábavou, ne každý zná úskalí a finanční nástrahy.

Článek

I když je hraní videoher pro spoustu dětí a dospělých oblíbenou zábavou, ne každý zná úskalí a finanční nástrahy. „Věřím, že mluvit o gamingu má smysl. Celý herní průmysl nesmírně roste a pro rodiče je obtížné znát, co všechno dnešní hry nabízejí,“ říká Martin Zajíček, konzultant a poradce v českobudějovické Poradně pro nelátkové závislosti PREVENT 99.

Podle zkušeností z vaší poradny, v jakém věku jsou ti, u kterých se setkáváte nejčastěji s projevy nadužívání digitálních technologií?

Zkušenosti máme s kolegy rozdílné. Rozdělil bych téma nadužívání digitálních technologií do dvou velkých skupin. Mladí a dospělí. U mladých se často bavíme o hranicích, kontrole, o efektivních způsobech, které mohou pomáhat a varujeme rodinu před intervencemi, které spíš situaci zamotávají. Věkově pokrýváme zejména druhý stupeň základní školy, ale máme inspiraci i pro rodiče mladších žáků. U dospělých s tímto tématem se setkáváme s věkovou hranicí do 35 let. I když nadužívání digitálních technologií můžeme spojovat i se staršími ročníky.

Jak můžete pomoci rodičům, kteří mají podezření na to, že jejich děti mají herní závislost? Oslovují vás i někteří náctiletí sami?

Případů, kdy nás osloví náctiletí sami, je méně než šafránu. Mluvím ze své zkušenosti. Možná by kolegyně a kolegové měli více zážitků, např. u online poradenství. Častěji přichází s tímto tématem blízcí hráče, rodiče a partneři. Když přicházejí hráči sami, jsou již v dospělém věku a dokáží pojmenovat, jak by rádi regulovali své využívání digitálních technologií.

Myslíte si, že je potřeba zvyšovat informovanost veřejnosti o možných negativních dopadech herní závislosti?

Pravdou je, že na téma gamingu (rizikového hraní videoher) upozorňujeme na různých besedách, protože věříme, že to má zkrátka smysl. Má smysl mluvit o hraní videoher a o tom, jak s tímto druhem zábavy pracovat. Zejména, pokud jste rodič malého hráče. Celý herní průmysl, ať už se bavíme o hraní na počítači, konzolích nebo mobilech, nesmírně roste a přináší tolik obsahu a herních mechanik, že pokud není rodič sám vášnivým hráčem, je pro něj obtížné znát všechna rizika i příležitosti, které hry nabízejí. Rodičům můžeme nabídnout náš pohled na hraní her. Naše zkušenosti a doporučení.

Foto: PREVENT 99

Martin Zajíček, konzultant a poradce Poradny pro nelátkové závislosti PREVENT 99

Hodně se mluví o loot boxech, které jsou často součástí videoher. Jejich regulace zatím chybí, takže je tato forma hazardu přístupná i dětem. Existuje závislost na něčem takovém, jako jsou loot boxy?

Loot boxy vnímejme jako důležitou součást dnešních her, protože zvyšují zájem hráče o hraní. Zvyšují zábavnost a bohužel přispívají i k většímu potenciálu vzniku potíží. Stejně tak jako mechanismus mikrotransakcí, který sice nepřináší klasický hazardní prožitek, ale umožňuje hráčům zaujatým hrou, aby utratili velké množství reálných peněz za různé herní komponenty, mnohdy nemající na hru jiný vliv než např. estetický.

Identifikace závislosti, zejména u dětí nebo mladých dospělých, je náročná disciplína. Mladé videohry baví a videohry jsou konstruovány tak, aby bavily. A to, co se rodičům může na první dobrou zdát jako jasný projev závislosti, lze někdy regulovat snadněji než skutečný boj se závislostí.

Než se kdokoliv do závislosti prohraje, nějakou dobu to trvá a je možné do tohoto procesu vstoupit a pracovat na změně směru. V tomto bodě si člověk ohrožený závislostí mnohdy neuvědomuje rozsah rizik a jeho blízcí mohou být ti důležití, kteří na tato rizika upozorní a nabídnou změnu.

V Poradně pro nelátkové závislosti PREVENT chystáte Den otevřených dveří. Proč by lidé měli vaše zařízení navštívit?

Myslím, že hodně lidí nemá důvod naší poradnu navštívit. Rozumím tomu, ne každého zajímají sociální služby. Ale pokud by někdo rád viděl jednu z nejhezčích ambulancí v Budějovicích, je srdečně zván. Návštěva může být zajímavá i pro studenty a studentky sociální práce nebo sociální pracovníky. Vítáme každého, kdo by se rád dozvěděl nějaké informace z oblasti naší práce, případně hledal informace o tématech hazardu, závislostí a gamingu.

Den otevřených dveří se v Poradně pro nelátkové závislosti PREVENT 99 koná ve čtvrtek 5.10. od 10 -12 a od 17- 19 hodin v rámci Týdne sociálních služeb, který pořádá Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR a Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám