Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Majitel TV Barrandov Čermák převzal strojírenskou firmu Montpetrol z Hodonína

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem majitele Jana Čermáka

Montpetrol, spol. s r.o.

Jan Čermák, majitel TV Barrandov, převzal strojírenskou firmu Montpetrol z Hodonína, která se zaměřuje na ropný a plynárenský průmysl. Přestože je firma v úpadku, Čermák věří v její velký potenciál a plánuje ji reorganizovat a vrátit na trh.

Článek

Jan Čermák, vlastník TV Barrandov, získal další společnost, tentokrát z oblasti strojírenství. Novou akvizicí je firma Montpetrol, strojírenský podnik z Hodonína, který se zaměřuje na ropný a plynárenský průmysl. Navzdory současné úpadkové situaci má společnost stále významný potenciál, který by mohl dosáhnout hodnoty stovek milionů korun. Čermák, známý svým přístupem k oživování zadlužených firem, se nyní zaměřuje na restrukturalizaci Montpetrolu prostřednictvím své firmy Servis 24.

„Byla to relativně rychlá akvizice. Během dvou týdnů jsme byli domluveni a společnost Montpetrol jsme převzali,“ uvedl Čermák. Společnost založil v roce 1995 Ladislav Duchoslav, jehož syn firmu převzal a rozšířil akvizicí rakouského výrobce čerpadel Hauke. Čermák odhaduje, že Hauke má obrat okolo deseti milionů korun s potenciálem na stonásobný růst.

Náročná expanze a dluhy

Montpetrol se dostal do obtíží kvůli příliš rychlé expanzi. „Vyrostli jsme tak rychle, až nás to málem zničilo,“ komentoval situaci Duchoslav mladší, který se kvůli insolvenční situaci obrátil na Čermáka s prosbou o pomoc. Firma má dluhy ve výši přibližně čtvrt miliardy korun, z toho desítky milionů vůči bankám ČSOB a Raiffeisenbank.

Navzdory dluhům vidí Čermák ve společnosti velký potenciál. „Jsou zde aktiva, tržby, pohledávky i know-how,“ vysvětlil a dodal, že už byla uzavřena smlouva s dubajskou firmou na správu a revize plynových potrubí v několika zemích, která přinese roční příjmy ve výši 50 milionů korun.

Potenciál růstu a reorganizace

Montpetrol se kromě jiného zaměřuje na výrobu kontejnerů pro kogenerační jednotky, kterých je na trhu nedostatek. Firma má objednávky na zhruba 500 kontejnerů, přičemž cena jednoho činí milion korun. „Pokud se podaří zefektivnit výrobu a zvýšit ji na deset kontejnerů týdně, může to firmě přinést až půl miliardy korun ročně,“ uvedl Čermák. V současnosti však produkce probíhá pouze v jedné z dvou výrobních hal, protože v druhé chybí jeřáb.

Čermák plánuje prodat nebo pronajmout některé z areálů, které Montpetrol vlastní. „Podobný postup jsme zvolili i při reorganizaci společnosti LEEL Coils, kde jsme průmyslový areál zainvestovali a obsadili nájemci,“ uvedl. Podobně postupoval také v případě bývalého ČKD Slaný, kde nyní probíhá natáčení filmů a připravuje se rozsáhlý developerský projekt.

Budoucnost Montpetrolu

Čermák plánuje firmu v horizontu jednoho až dvou let stabilizovat, vyrovnat dluhy a zefektivnit provoz. Několik jeho manažerů již začalo ve firmě působit. O akvizici Montpetrolu již projevili zájem různí investoři, kteří chtějí být součástí reorganizace. „Společnost má unikátní produkt,“ dodal Čermák s tím, že jeho filozofií je po ozdravení firmu prodat.

Autor: Karolína Svobodová

Zdroj: newstream.cz a S-24 holding a.s.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz