Hlavní obsah
Internet a technologie

Průlomový krok k důvěryhodné a bezpečné regulaci AI ve světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com Tara Winstead

Umělá inteligence

Průlomový evropský Akt o AI nastavuje standardy pro regulaci, chrání základní práva a podporuje bezpečný a důvěryhodný vývoj technologií. Přečtěte si více o průlomovém kroku v oblasti regulace umělé inteligence.

Článek

Evropský Akt o umělé inteligenci představuje historicky první ucelenou legislativní úpravu zabývající se potenciálními riziky AI technologií. Jde o průlomový počin, který nemá ve světě obdoby. Evropa se tak stává globálním průkopníkem na poli regulace umělé inteligence.

Akt zavádí harmonizovaná pravidla pro vývoj, uvádění na trh a používání AI systémů. Jeho cílem je nastavit jasné požadavky a povinnosti týkající se konkrétních způsobů využití AI tak, aby byla zajištěna vysoká úroveň ochrany veřejných zájmů, jako jsou zdraví, bezpečnost a základní práva.

Nová legislativa kategorizuje AI systémy podle míry rizika, které představují. Pro aplikace s minimálním rizikem stanovuje velmi volný režim, zatímco high-risk systémy podrobuje přísným požadavkům včetně důkladného testování, dokumentace a lidského dohledu. Některé obzvláště nebezpečné způsoby použití AI, jako je manipulace lidským chováním nebo tzv. social scoring, Akt zcela zakazuje.

Jednotná evropská regulace AI přinese větší právní jistotu pro podniky a inovátory. Cíleně se přitom snaží omezit nadměrnou administrativní a finanční zátěž, zejména pro malé a střední firmy. Celkově má Akt o AI podporovat odpovědný rozvoj a zavádění umělé inteligence a posilovat konkurenceschopnost evropského AI ekosystému.

Podpora rozvoje důvěryhodné a bezpečné AI v souladu s evropskými hodnotami

Základním účelem evropské legislativy je zajistit, aby AI technologie respektovaly hodnoty a základní práva, na nichž je Unie založena Cílem je podpořit rozvoj důvěryhodné, etické a lidsky orientované umělé inteligence.

Akt o AI proto klade důraz na transparentnost a vysvětlitelnost AI systémů. V řadě případů ukládá povinnost uživatele informovat, že komunikuje s AI namísto člověka. Obsah generovaný umělou inteligencí musí být rovněž náležitě označen, aby se předešlo záměně s obsahem vytvořeným lidmi.

Speciální pozornost je věnována ochraně zranitelných skupin, jako jsou děti nebo zdravotně postižení. Při vývoji a používání AI je nezbytné brát v potaz možné negativní dopady na tyto osoby a přijímat vhodná opatření k minimalizaci rizik.

Nová pravidla mají také zamezit AI-poháněné diskriminaci, ať už přímé či nepřímé. Vývojáři a uživatelé AI systémů musí zajistit, aby rozhodování na základě algoritmů neprodukovala výstupy, které by nepřiměřeně znevýhodňovaly určité skupiny osob.

Významný důraz je kladen na bezpečnost a odolnost AI systémů. Ty musí být robustní, spolehlivé a musí mít implementovány pojistky proti zneužití či nesprávnému fungování. Pravidelné testování a posuzování rizik by mělo být samozřejmostí.

Akt o AI tak vytváří bezpečný a důvěryhodný rámec pro rozvoj a aplikaci umělé inteligence, která bude sloužit lidem a společnosti. Podporuje využití obrovského potenciálu AI při současném omezení jejích rizik. To vše v souladu s evropskými hodnotami a principy.

Potenciál ovlivnit podobu budoucí regulace AI v globálním měřítku

Evropský přístup k regulaci AI zaujímá ve světě unikátní pozici. Zatímco některé země zvolily velmi volný režim s minimem pravidel a spoléhají na samoregulaci průmyslu, evropská cesta jde opačným směrem.

Akt o umělé inteligenci nastavuje pomyslnou laťku ochrany základních práv a veřejných zájmů velmi vysoko. Normy definované v tomto revolučním právním předpisu mají velký potenciál stát se zlatým standardem pro regulaci AI v dalších částech světa.

Řada odborníků předpokládá, že evropský přístup se může stát inspirací pro mnohé další země, které dosud otázku regulace AI neřešily či k ní přistupují nesystematicky. Firmy a organizace aktivní na globálním trhu budou muset své AI systémy nově „ladit“ tak, aby vyhověly náročným požadavkům evropské legislativy. Přirozeně se nabízí, aby tyto systémy dodávaly ve stejném nastavení i mimo EU.

Lze si představit, že země usilující o ochranu lidských práv a demokratických hodnot najdou v evropské regulaci vhodnou šablonu či referenční bod pro tvorbu vlastních pravidel. To by mohlo v horizontu příštích let vést k částečnému sjednocení či přiblížení národních předpisů v oblastí AI – alespoň co se týče základních principů a omezení.

EU se svým důrazem na důvěryhodnost, bezpečnost a etičnost AI technologií vysílá signál, že závodění o globální dominanci v AI za každou cenu není žádoucí. Namísto toho ukazuje cestu zodpovědného přístupu, který klade člověka a jeho práva do centra dění. Tento přístup může rezonovat v řadě zemí s obdobným hodnotovým kompasem.

Akt o umělé inteligenci tak má slušnou šanci nastartovat proces formování mezinárodních standardů pro regulaci AI. Neznamená to nutně, že by byl do písmene kopírován na všech kontinentech. Mohl by se však stát důležitým orientačním bodem či základem, na němž budou stavět budoucí právní rámce pro AI v různých částech světa.

Pokud se tak stane, měl by tento přelomový legislativní počin zásadní vliv na to, jakým způsobem a za jakých podmínek se budou revoluční AI technologie rozvíjet a používat napříč naší planetou. V tomto smyslu můžeme hovořit o „bruselském efektu“ v oblasti regulace AI.

Závěr

Akt o umělé inteligenci představuje zásadní milník na cestě k důvěryhodnému a etickému rozvoji AI. Primárním cílem této nové legislativy je chránit práva a svobody jednotlivců, zajistit bezpečnost a podporovat odpovědné inovace v oblasti umělé inteligence.

Jde o historicky první komplexní právní rámec svého druhu, který má nakročeno stát se globálním benchmarkem pro regulaci AI. Svým důrazem na evropské hodnoty a principy pomáhá utvářet budoucnost, v níž budou revoluční technologie sloužit ku prospěchu lidí a společnosti.

Pečlivě nastavená pravidla hry umožní naplno využít obrovský potenciál umělé inteligence při současné minimalizaci rizik s ní spojených. AI systémy budou muset být transparentní, spolehlivé, nediskriminační a bezpečné. Firmy a vývojáři získají potřebnou právní jistotu a jasné mantinely pro své počínání.

EU se tímto odvážným legislativním krokem etabluje jako světový lídr v oblasti etické a důvěryhodné AI. Vytyčuje progresivní cestu, kterou se možná již brzy vydají i další země. Akt o umělé inteligenci má nakročeno výrazným způsobem ovlivnit globální diskusi o zodpovědném rozvoji a využití AI technologií.

Evropa nyní dostává příležitost převzít iniciativu a ukázat zbytku světa, že umělá inteligence může a musí prospívat lidem a planetě. Je to příležitost, která se nemusí opakovat. Schválení Aktu o AI je důležitým vykročením správným směrem. Směrem k lepší, důvěryhodnější a lidštější budoucnosti s umělou inteligencí.

Autor: Mgr. Petr Janša, MBA, LL.M.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz