Hlavní obsah
Právo a státní správa

Zablokovaná Insolvence Cryfinu: Správci nezvládají předat klíčovou agendu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Kryptoměna

V popředí jednoho z největších insolvenčních řízení let se rozhořela nečekaná komplikace. Správci společnosti Cryfin se nedohodnou na předání důležité agendy, což ohrožuje nejen průběh řízení, ale i práva věřitelů.

Článek

Pravděpodobně prázdninový mód nebo letní vedra mohla za to, že se zasekla insolvence padlého kryptoměnového podnikatele Václava Hollera.

Tak či tak, podobnou situaci by si jistě vychutnal a jako námět pro svůj břitký humor použil Jaroslav Hašek. Není totiž divu, protože insolvenční řízení s majitelem zkrachovalé společnosti Cryfin, která po sobě zanechala dluhy více než jednu miliardu korun, se totiž zadrhlo na prosté výměně insolvenčního správce. Respektive na tom, že si bývalý a současný správce si nejsou schopni předat Hollerovu agendu, bez které nelze efektivně pokračovat v řízení. Tato nečekaná a kuriozní komplikace tak hrozí nejen prodloužením celého řízení, ale i podstatně vyššími náklady na insolvenci.

„Insolvenční správce se pokusil ve spise zorientovat a zpřehlednit jej, ale zjistil, že z dat v této podobě a v tomto objemu tak není možné učinit,“ uvedl do spisu před měsícem po nástupu do své funkce nový insolvenční správce Mgr. Miroslav Penka z kanceláře Burián & Penka, insolvence, a dodal, že forma předání Hollerova spisu odporuje zásadám insolvenčního zákona. „Ve výsledku tak není možné se ve spise zorientovat bez toho, aby insolvenční správce ručně otevřel všech 3850 souborů, zjistil jejich obsah a tyto ručně zatřídil,“ dodal Mgr. Penka.

Připomeňme, že původní insolvenční správce EF Insolvence, který v červnu po bezmála čtyřech měsících odvolal soud na žádost Hollerova věřitelského výboru, argumentuje tím, že správci evidují svá data v programech, která jsou navzájem softwarově nekompatibilní. Vzhledem k tomu, že jste uživateli jiného softwarového řešení, nebude zřejmě možné, abyste importovali naše data z našeho systému, byť jsme připraveni export dat vám dle potřeby poskytnout,“ napsala už koncem července v dopise novému správci Penkovi EF Insolvence s tím, že novému správci opakovaně nabízela součinnost.

Tak či tak, ať už leží vina na bedrech jakékoliv strany, může mít podle expertů současná situace negativní dopady na práva věřitelů, už jenom kvůli prodloužením celého řízení, ale rovněž podstatně vyššími náklady na provádění insolvenčního procesu. Kromě toho lze předpokládat další logistické, právní i provozní náklady do tohoto řízení.

Autor: Petr Blahuš

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Cryfin

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz