Hlavní obsah
Cestování

Co dělat o mrazivém víkendu na Vysočině?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

Výstava Fyzika hrou

Nadcházející mrazivý víkend na Vysočině přináší řadu zajímavých aktivit pro všechny věkové skupiny. Přinášíme přehled toho, co můžete podniknout.

Článek

Vysočina nabízí širokou škálu aktivit pro všechny věkové skupiny - od interaktivních výstav, přes tematické procházky a karnevaly, až po zimní sporty. Tento víkend je ideální příležitostí pro objevování krás Vysočiny.

Bublinkový karneval - Žďár nad Sázavou

V neděli 14. ledna se Kulturní dům ve Žďáře nad Sázavou promění v místo plné radosti a zábavy díky Bublinkovému karnevalu, pořádanému divadlem Kejkle. Karneval nabízí širokou škálu aktivit, které potěší nejen nejmenší. Hlavními hvězdami programu budou bubliny ve všech podobách - od velkých bublin, které děti mohou praskat, až po bublinové show, které oslní diváky všech věkových kategorií. Kromě toho se mohou návštěvníci těšit na veselé tanečky a různé soutěže, které zaručeně rozproudí atmosféru.

Karneval je navržen tak, aby byl přístupný a zábavný pro děti od tří let, což z něj činí ideální rodinnou akci. Heslo dne „bubliny sem a tam, no a nuda je ta tam!“ vystihuje ducha celé akce.

Foto: Kultura Žďár

Bublinkový karneval

Tříkrálová stezka - Strážek

Navštivte městys Strážek a vydejte se na Tříkrálová stezku, která je naplánována až do 29. ledna. Po úspěchu předchozí stezky se tentokrát návštěvníci mohou těšit na novou trasu, která se vine malebným městysem v údolí řeky Bobrůvky. Stezka představuje sérii 23 úkolů, každý z nich je detailně popsán na vlastní kartě. V porovnání s předešlou stezkou, kde se objevovaly různé aktivity, se Tří králová zaměřuje výhradně na úkoly, které jsou zábavné, interaktivní a poskytují účastníkům příležitost prozkoumat okolní přírodu i historii městyse. Navíc, pro ty, kteří hledají větší výzvu, je připravena i těžší varianta celé stezky.

Zubříkovo zimní putování Bystřicí - Bystřice nad Pernštejnem

Kouzelnou zimní procházku si do 31. ledna můžete užít v Bystřici nad Pernštejnem, která je jako stvořená pro milovníky vánoční atmosféry a zimních radovánek. Zubříkovo putování nabízí cestu plnou světelných dekorů na tříkilometrové trase s šestnácti zastávkami.

Výchozím bodem této pohádkové vycházky je Masarykovo náměstí, kde vás přivítá nádherně ozdobený vánoční strom. Zde si také můžete v místním informačním centru vyzvednout letáček s mapou trasy. Na své cestě se setkáte s celou řadou fascinujících vánočních atrakcí, jako je slavnostně nazdobený traktor, světelná fontána, pohádkový kočár, a dokonce i anděl. Každá zastávka je příležitostí pro malé i velké, aby se zastavili, obdivovali a vyfotili si tyto jedinečné scény.

Foto: Koruna Vysočiny

Zubříkovo putování zimní Bystřicí

Větrná pohádka - Nové Město na Moravě

Kulturní dům v Novém Městě na Moravě se promění v neděli 14. ledna na pohádkový svět s divadelním představením Větrná pohádka. Toto čarokrásné představení, plné fantazie a dobrodružství, je ideální volbou pro rodiny s dětmi. Příběh vypráví o podivínovi Větrovci a jeho synu Větrovci juniorovi, kteří se vydávají na dobrodružnou cestu po světě. Jejich cílem je najít odpověď na záhadnou hádanku: „Kdo je králem větru a kde přebývá? Kde se nejvzácnější, a nejmocnější vítr ukrývá?“ Na své cestě za tajemstvím větru je provází kohout z korouhvičky, který jim pomáhá odhalovat tajemství příběhu.

Technická herna na cestách - Nové Město na Moravě

Fyzika hrou je pro vás až 28. ledna připravena v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě. Budete mít možnost prozkoumat svět fyziky skrze interaktivní putovní výstavu Technického muzea v Brně. Tato výstava, umístěná v hlavním výstavním sále muzea, přináší návštěvníkům možnost naučit se více o různých aspektech fyziky, a to vše formou zábavných a interaktivních aktivit.

Výstava je koncipována jako vzdělávací zážitek, který se zaměřuje na praktické a hravé poznávání fyzikálních jevů. Návštěvníci se mohou těšit na řadu pokusů a experimentů, jako je například výroba elektřiny, střelba z elektromagnetického děla, nebo sestavení zmenšeného modelu mostu dle návrhu Leonarda da Vinciho. Témata zahrnují optiku, magnetismus a elektrickou energii, což poskytuje komplexní pohled na různé oblasti fyziky.

Foto: Horácké muzeum

Fyzika hrou

Pochod švihlé chůze - Daňkovice

V sobotu 13. ledna se Daňkovice stanou součástí globálního fenoménu, kdy se koná pochod švihlé chůze, známý také jako silly walk. Tento neobvyklý a zábavný způsob pohybu, proslavený britskou komediální skupinou Monty Python, se stane hlavním lákadlem dne a odstartuje ve 14.23 hod.

Pochod švihlé chůze je jedinečná akce, kde se účastníci mohou vydat na procházku obcí netradičním způsobem - rozhazováním nohou, chůzí bokem, a dalšími neotřelými způsoby pohybu. Tato akce je otevřená pro všechny, od fanoušků Monty Python až po ty, kteří si prostě chtějí užít trochu zábavy a smíchu.

Lyžování na Vysočině - Žďárské vrchy

I když letošní zima možná nevypadá na první pohled jako ideální pro lyžování, Vysočina nabízí skvělé podmínky pro všechny lyžařské nadšence.

Běžkařské trasy ve Vysočina Areně jsou denně udržované a připravené pro všechny, kteří mají rádi pohyb v bílé stopě. Přibližně 3 km dlouhý okruh vás provede malebnou zimní krajinou, a je ideální pro rodiny s dětmi i pro zkušené běžkaře.

SKI Harusák Nové Město na Moravě nabízí sjezdovku dlouhou 550 metrů, která je vhodná jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé lyžaře. Sedačková lanovka vás pohodlně vyveze na vrchol. K dispozici je zde také dětský park, lyžařská škola a půjčovna vybavení, což z něj dělá ideální místo pro rodinné lyžování.

V malebném prostředí u říčky Fryšávky na vás čeká menší, ale velmi příjemný Ski Areál Jimramov s 600 metrů dlouhou sjezdovkou. Poma vás rychle a pohodlně dopraví na vrchol, a pod svahem najdete občerstvení i lyžařskou školu. Areál je vhodný pro lyžaře všech úrovní dovedností.

Oba areály nabízejí také možnost večerního lyžování, které je skvělou příležitostí pro ty, kteří si chtějí užít sjezdovky v jedinečné atmosféře pod hvězdným nebem.

Foto: Miloš Neuman

Ski Harusák v Novém Městě na Moravě

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz