Hlavní obsah
Cestování

Dolní hřbitov, unikátní dílo Santiniho, kde byl pohřben poslední upír v ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lukáš DoDo Doležal

Na dolním hřbitově ve Žďáře nad Sázavou měl být pochován poslední upír v ČR

V létě se otevírají dveře Dolního hřbitova ve Žďáře nad Sázavou, který byl prvním dílem slavného architekta Santiniho na žďárském panstvím. Navíc je toto místo spjato s legendou o upíru Ulrichovi.

Článek

Tajemný Dolní hřbitov ve Žďáře nad Sázavou, postavený jako ochrana před morovou epidemií, je spojen nejen s pohnutou historií naší země, ale i s legendu o upíru. Toto mimořádné pohřebiště, které získalo svou charakteristickou podobu díky geniálnímu architektovi Janu Blažejovi Santinimu, se stalo dějištěm příběhu, který dodnes vyvolává zájem návštěvníků Žďáru nad Sázavou.

Foto: Koruna Vysočiny

Dolní hřbitov

V roce 1709 žďárský opat Václav Vejmluva pověřil Santiniho výstavbou hřbitova, aby se připravil na případný nástup morových epidemií, které ve východních Čechách řádily až do roku 1715. Stavba byla navržena jako symbol Nejsvětější Trojice se třemi kaplemi s mansardovou střechou v kompozici rovnostranného trojúhelníka. Avšak mor se na žďárském panství nikdy nešířil, a tak začal hřbitov sloužil pro běžné pohřby.

Foto: Koruna Vysočiny

Dolní hřbitov ze Žďáře nad Sázavou

Nicméně, kvůli nedostatečné kapacitě byl za opata Bernarda Henneta v roce 1755 hřbitov rozšířen o čtvrtou kapli. Tím se původní geometrický plán částečně narušil, a dnes je půdorys srovnáván s tvarem lebky. Právě v těchto místech je údajně pohřben poslední prokázaný upír na území naší země.

Dnes nalezneme uprostřed hřbitova sochu Anděla Posledního soudu od Gregora Thenyho. Po stranách hřbitovní zdi jsou umístěny originály soch světců z barokního mostu, který je stojí nedaleko žďárského kláštera.

Foto: Žďárské farnosti

Interiér Dolního hřbitova

Vrchní správce Ulrich

Dlouhá léta uběhla od té doby, co ve Žďárském zámeckém velkostatku žil zlý správce jménem Ulrich. Jeho hrůzné činy zasáhly obyčejné lidi, kteří přicházeli o majetek a trpěli jeho nelítostnou tyranii. Jeho konec byl nenápadný - Ulrich zemřel v poklidu a byl pohřben na Dolním hřbitově v rodinné hrobce, aniž by si zasloužil jakoukoliv lítost od místních.

Avšak smrt neznamenala konec Ulrichova zlomyslného působení. Lidé začali spatřovat jeho zlověstné přízraky. Černý bezhlavý kůň na němž projížděl kolem zámku, se stal předmětem hrůzy obyvatel Žďáru. Další svědci vyprávěli o přízračném kočáru taženém bezhlavým čtyřspřežím, který se objevoval v temných lesích okolo Žďáru. Právě v takovém kočáře jezdil Ulrich za svého života.

Měšťané se snažili přijít na to, jak se zbavit tohoto zlého ducha. Až příchod jihlavského kata měl obrátit osud. Byla otevřena jeho hrobka na hřbitově, ve které leželo tělo zesnulého správce po několik měsíců. Ale nebylo na něm žádné stopy rozkladu. V jasném světle lucerny vypadalo Ulrichovo tělo, jako by pouze spal.

Foto: U vyhaslých milířů

Upír Ulrich

Kat oslovil zlého správce, který najednou otevřel oči a začal se temně a chraplavě smát. Pomalu se zvedl z rakve. Ale popravčí neměl žádné pochybnosti - srazil oživlou mrtvolu zpět do rakve a zdvihl svůj ostrý meč. Jediným mávnutím usekl Ulrichovi hlavu. Poté nechal přinést pytlík máku, který vysypal do úst a krku mrtvého tyrana. Rakev i hrobka byly znovu zavřeny a ducha zlého správce už nikdo nikdy nezahlédl. Pověst praví, že se Ulrichův duch znovu objeví, až uplyne tolik let, kolik zrnek máku se nachází v jeho rakvi.

Legenda o upíru Ulrichovi obestírá tuto mystickou lokalitu. Podle vyprávění se Ulrich stal obětí kletby a proměnil se v žíznivého upíra. Jeho hrob na Dolním hřbitově získal pověst strašidelného místa, kde se údajně odehrávají nadpřirozené jevy. Návštěvníci mají během letních prázdnin možnost prozkoumat toto záhadné místo, nasát atmosféru a možná odhalit pravdu za tímto temným příběhem.

Dolní hřbitov je spolu s bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše přístupný zdarma každý den od 10.00 do 16.00. Více zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz