Hlavní obsah
Cestování

Křižánky - jméno nejkrásnější vesničky Vysočiny připomíná nešťastnou lásku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miloš Neuman

Vesnická památková rezervace Křižánky

Malebné Křižánky jsou nejen největší vesnickou památkovou rezervaci v Kraji Vysočina, ale také skrývají tajemství jedné tragické lásky. Poznejte vesničku rozdělenou na českou a moravskou část.

Článek

Křižánky naleznete v malebné Milovské kotlině uprostřed Žďárských vrchů a jsou největší vesnickou památkovou rezervaci v Kraji Vysočina. S celkem 45 kulturními památkami představuje tato vesnička skutečný poklad historie.

Foto: Roman Šulc

Klasická obydlí na Křižánkách

Při procházce touto malebnou obcí narazíte na jedinečné doklady minulosti. Křižánky se mohou pyšnit prvenstvím v představení lyžování na Vysočině. Nachází se zde také Devět skal, které jsou nejvyšším vrcholem Žďárských vrchů. Vedle Devíti skal najdete v okolí další známé skalní útvary, jako jsou Čtyři palice, Zkamenělý zámek nebo Bílá skála.

Křižánky se rozkládají po obou stranách řeky Svratky a historická zemská hranice dělí obec na českou a moravskou část. Můžete navštívit České Křižánky, Moravské Křižánky a České Milovy. Charakteristickým rysem vesnice je rozptýlená zástavba s typickými roubenými domy, které jsou pro oblast Horácka na Českomoravské pomezí typické. Výrazným prvkem horáckých domů je bedněný štít s podlomenicí a valbičkou. Díky své zachovalosti a historické hodnotě byly Křižánky v roce 1995 prohlášeny vesnickou památkovou rezervací.

Foto: Roman Šulc

Klasická obydlí v Křížánkách

Historie Křižánek je pevně spjata s výrobou pilníků. Toto řemeslo sem pravděpodobně proniklo na počátku 19. století. Podle místních legend sem přišel Francouz, který naučil místní obyvatele vyrábět pilníky. Další příběhy vyprávějí o saských vandrovnících a o slavném „praotci“ křižáneckých pilníkářů jménem Bořek.

Pokud se vydáte na naučnou stezku na Český kopec, objevíte fascinující příběhy křižáneckých pilníkářů. Každá obec má svou vlastní historii a charakteristické rysy, které ji činí unikátní. V případě Křižánek je to právě pilníkářské řemeslo, které ovlivňovalo život zdejších obyvatel až do období druhé světové války.

Foto: Miloš Neuman

Pohled na Křižánky z Českého kopce

Jak ke svému jménu přišly

V malebné oblasti plné kopečků a údolíček se kdysi dávno usadili první osadníci. Bez ohledu na to, že tato místa ještě neměla žádné jméno, zde postavili své chaloupky, rozorali louky a vykáceli lesy. V té době v této oblasti žila také rodina s jedinou dcerou. Dívku nazývali Anka a byla nádherná jako obrázek. Každý se za ní otočil s radostí a mnozí muži by udělali cokoli, aby si na něj usmála. Avšak Anka měla oči pouze pro jednoho muže, Toníka, který žil na samém okraji osady, zcela sám. Brzy přišel o své rodiče a snažil se vydělávat na živobytí jak nejlépe mohl. Jeho chaloupka byla skromná a zchátralá, ale Anka a Toník si slibovali, že ji společně opraví a že se v ní budou cítit opravdu šťastní.

Foto: Miloš Neuman

Klasické obydlí v Křižánkách

Avšak osud má vlastní plány. Rodiče Anky se jim snažili překazil jejich lásku. Anku drželi uzavřenou doma a na nešťastného Toníka dokonce několikrát vyslali psa a udeřili ho, když se objevil na jejich dvoře. Toník se nakonec rozhodl, že se odtud vzdálí. Sbalil si své skromné věci do batohu a odešel. Chtěl najít místo, kde ho budou mít rádi pro jeho čisté srdce a pracovité ruce a nebudou ho soudit kvůli jeho chudobě.

Anka byla zoufalá z odchodu svého milého. Nakonec pod tíhou smutku onemocněla a z nešťastné lásky i na rozumu pomátla. Její rodiče ji raději drželi doma. Jedné jasné měsíční noci však matka zapomněla zavřít dveře. Anka viděla příležitost. Když rodiče šli spát, tichounce vstala z postele a vyběhla ven. V síní vzala pevný provaz a vyrazila na místo, kde se Anka a Toník nejčastěji setkávali.

Ráno rodiče Anku nenašli v posteli. Hledali ji a volali její jméno, ale dcera se zdála zmizela beze stopy. Najednou k nim přiběhl pasáček s vyvalenýma očima a bledým obličejem."Vaše Anka se na stráni oběsila na stromě!"

Tímto způsobem skončil krátký život nešťastné Anky, která obětovala svůj život pro lásku. Její rodiče nechali na místě jejího úmrtí vztyčit kříž, který se stal známým jako „Kříž Anky“. Postupem času se celá osada začala nazývat Křižánky.

Foto: Roman Šulc

Kaplička v Křižánkách

Koruna Vysočiny je region bohatý na historická tajemství a fascinující místa jako jsou Křižánky. Tato jedinečná lokalita přináší pohled do minulosti a otevírá naše oči pro hlubší porozumění dějinám a tradicím regionu. Jestliže jste se nechali vtáhnout do světa tajemna a historie, pak se nechte unést dalšími výlety do Koruny Vysočiny.

Další zajímavé výlety na Vysočinu naleznete na www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz