Hlavní obsah
Cestování

Novoměstskem od severu k jihu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miloš Neuman

Pohled na Blatiny od Sněžného

Provedeme vás nezapomenutelnou trasou po Novoměstsku, která nabízí zážitky pro milovníky historie, přírody i dobrého jídla. Procházka vás zavede mezi staré domky horalů, ke skalám a za krásnými výhledy.

Článek

Milovy - Kadov - Studnice - Nové Město na Moravě

Výlet začneme na Milovech, které jsou místem, kde si užijete klid a krásu přírody. Obec je roztroušena kolem Milovského rybníka, který zde byl založen již v roce 1610 Vilémem Dubským z Třebomyslic. Rybník prošel v loňských letech rekultivací a je ideálním místem pro koupání. Dnes se Milovy staly populárním turistickým centrem, zejména díky svému umístění v malebných Žďárských vrších.

Kromě krásného Milovského rybníka tu najdete také přírodní rezervaci Meandry řeky Svratky, které jsou jedinečným krajinou s přirozeně meandrujícím vodním tokem, slepými rameny a tůněmi. Historie Milov je úzce spjata s železářstvím a při procházce okolo hráze rybníka můžete spatřit dokonce původní železárny, který dodnes stojí nedaleko odtud.

Foto: Koruna Vysočiny

Meandry řeky Svratky

Od Milov a budeme pokračovat přes kouzelné Blatiny, kde můžete obdivovat staré domky horalů v krajině plné skal. Blatiny jsou mladou horskou obcí, založenou až v poslední fázi kolonizace Novoměstska na počátku 18. století. V obci si určitě nenechte ujít návštěvu pražírny kávy Hofr, která vás uhrane svou starosvětskou atmosférou a tradicí už od roku 1994. Mezi významné obyvatele Blatin patřil malíř Josef Jambor (1887–1964), který většinu roku trávil na své chalupě a zde také tvořil. Jeho díla můžete objevit například v Horácké galerii v Novém Městě, kde náš výlet skončí.

Foto: Koruna Vysočiny

Původní chaloupky na Blatinách

Další zastávku najdeme hned nad vesničkou a budou to Dráteníčky, Drátník neboli Drátenická skála, což je skalní útvar v centrální části Žďárských vrchů. Dosahuje výšky 775 m n. m. a mnozí ji považují za nejdominantnější a nejkrásnější v okolí. Jedná se o mohutnou 200 m dlouhou, ale úzkou skalní hradbou rozčleněnou do několika vrcholů. Nejvyšší je vrchol Sokol má výšku 35 m a je velmi často využívaný pro těžší i lehčí horolezecké cesty.

Kousek od skály, na louce směrem na Samotín, nalezneme čtyři metry vysoký kamenný monument, který připomíná výkony jednoho z nejlepších českých horolezců, Radka Jaroše, který je také místním rodákem a právě Drátník byl skálou, kde vylezl svou první cestu na vrchol skály. Od monumentu je jeden z nejkrásnějších výhledů na Vysočině, ikonický pohled do Milovské kotliny si zamilujete.

Foto: Koruna Vysočiny

Pohled do Milovské kotliny

Přes Samotín se vydáme po zelené turistické značce a dojdeme do další malebné vesničky s roubenkami, která je rovněž spjatá s výrobou železa. Kadovské železárny vystavěl v roce 1651 F. M. Kratzer ze Schönbergu. Z původních domků pro zaměstnance se postupně vyvinula ves Kadov. Huť, která byla dokonce druhá největší na Moravě, byla v provozu až do r. 1874. V Kadově se zastavíme v hostinci U Janečků a ochutnáme proslulý bylinný likér Kadovánek, který nikde jinde nenajdete. V průčelí hospody, která patří k nejstarším usedlostem v obci, vás uvítá deska s oslavnými verši. „Zaduje do hlavy, profičí myslí, odfoukne starosti, tobolku čistí.“ Provoz zde funguje už od roku 1846 a dodnes v hospodě používají k odemčení jednoho ze zámků původní mohutný klíč vyrobený ve zdejších hutích.

Foto: Koruna Vysočiny

Hospoda na Kadově

Z Kadova budeme pokračovat po zelené za dalším krásným výhledem, tentokrát nám ho nabídne Pasecká skála, která je jedna z osmistovek Žďárských vrchů. Na jeden z vrcholů vede turisticky přístupný chodník a na skalách je povoleno horolezectví. Jedná se o tři hlavní skalní útvary, které jsou Omšelý hřeben, Vyhlídka a Pernštějn. V okolí skal jsou původní lesní porosty, které se skládají především ze smrkových bučin.

Foto: Koruna Vysočiny

Výhled z Pasecké skále

Ještě než dojdeme do Studnic, které jsou nejvýše položenou obcí na Vysočině, zastavíme se u místní rarity. Dříve tu stávaly dokonce tři stožáry, dnes už je tu je jeden. Dva krajní sloupy, které dominovaly místní krajině už od roku 1980, se poroučely v zimě k zemi. Sloupy na Studnicích sloužily k měření a  výzkumu námrazy. Kousek od stožáru a nedaleko vrcholu Kopeček ještě můžeme využít místní lesní bar - Vorlovu pivní jámu, kde si najde každý to své vychlazené.

Foto: Koruna Vysočiny

Vorlova pivní jáma

Ze Studnic nás už bude čekat cesta z kopce do Nového Města, která je plná krásných výhledů. V Maršovicích stojí za zastavení určitě i Maršovská rychta, ve které je dnes restaurace. První zmínka o rychtě pochází z roku 1550, kdy ji rychtář Michal prodal svému synu Janovi. V letech 1671 byla rychta zanedbaná a musela projít úpravami, včetně barokní přestavby. V průběhu 19. století byla přestavěna v duchu empíru a později i klasicismu.

V samotném Nové Městě na Moravě, kde je konec našeho výletu, si můžete prohlédnout historické centrum, Horácké muzeum nebo Horáckou galerii, kde poznáme krásnou krajinu Vysočiny, kterou jsme si právě prošli, prostřednictvím obrazů slavných krajinářských malířů.

Další výlety krásnou Vysočinou naleznete na: www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz