Hlavní obsah
Cestování

Novoměstsko je srdcem Vysočiny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Miloš Neuman (se souhlasem autora)

Novoměstsko

Hledáte-li místo na výlet, Novoměstsko vás určitě nezklame. Čeká na vás mírně zvlněná krajina s množstvím atraktivních kulturních a přírodních cílů a čisté přírodní prostředí Žďárských vrchů.

Článek

Do srdce Vysočiny za cyklistikou i regionálními specialitami

Okolí Nového Města na Moravě je proslulé přírodou a nezapomenutelnými pohledy na panorama Vysočiny. Ať se vydáte kamkoliv, narazíte na památky lidového stavitelství, stopy slavných osobností a skalní útvary. Při návštěvě navštivte skvělé restaurace, kavárny a lokální pivovary. S příchodem léta se navíc oblast mění na ráj pro cyklisty. Putování začněte přímo v jeho pomyslném středu, a to v Novém Městě na Moravě. Při návštěvě nevynechejte Vysočina Arenu, centrum velkých sportovních událostí. Cyklo aréna Vysočina je začátkem pěti silničních okruhů, které vás zavedou na nejhezčí místa Žďárských vrchů. Využijte i rozsáhlé sítě singletracků s pěti stupni obtížnosti. Svou trasu si tady najde každý jezdec. Nabídka okruhů zahrnuje technicky nenáročné a zábavné trasy pro děti, přírodní stezky pro handicapované cyklisty a náročné traily pro zkušené bikery. Vše je přehledně značené, takže nezabloudíte. Komu by však singletracky nestačily, může se po celém dni sportovních aktivit vydat do Městských lázní, kde mají pro návštěvníky připravené bazény se slanou vodou i skvělé wellness. Vydejte se i na pěší výlet po stopách místních pověstí do tajemného lesa Ochoza, kde najdete Obrázkovou cestu.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Cyklo aréna Vysočina

Budete-li chtít proložit pohyb kulturou, zajeďte do centra Nového Města, které je městskou památkovou zónou. Historické jádro tvoří převážně jednopatrové domy renovované po velkém požáru v roce 1801. Ve středu náměstí stojí kostel sv. Kunhuty, jehož fasádu ozdobil svými sgrafity umělec Karel Němec. Sgrafita najdete i na dalších stavbách širšího centra a právě sgrafitům je věnována zábavná hledačka pro děti. Více informací získáte v budově staré radnice, kde se nyní nachází Horácké muzeum. V parku najdete další dominantu města - Novoměstský zámek, postavený koncem 16. století. Dnes zde sídlí Horácká galerie, která ve svých prostorách ukrývá největší díla umělců Vysočiny. Centrum Nového Města na Moravě je kromě památek proslulé i množstvím skvělých kaváren. Pokud ale máte v oblibě pivo, navštivte minipivovar Hejkal. Ten navázal na pivovarskou tradici, která byla ve městě pozastavena na dlouhých 111 let.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Nové Město na Moravě

Žďárskými vrchy za Milovskými perníčky a Kadovským vánkem

Cyklistické trasy vás zavedou do Krátké, kde se v historickém statku z 19. století nachází Dům přírody Žďárských vrchů. Název obce nemůže být výstižnější a možná i díky své velikosti si svůj původní ráz zachovala natolik, že byla vyhlášena vesnickou památkovou rezervací. Dům přírody je tu pro zvídavé turisty, kterým nestačí jen polykání kilometrů a provede je od pradávných dob, kdy v pomezním hvozdu vládl medvěd, vlk, zubr a rys, až po současnost. Navíc je zde k dostání regionální specialita v podobě medových perníčků, které vyrábí rodinná firma ze Sněžného. Pokud se na svém výletě vydáte do malebné vesničky Kadov, zastavte se v hostinci a ochutnejte místní bylinný likér Kadovánek, který nikde jinde nenajdete. V průčelí hospody, která patří k nejstarším usedlostem v obci, vás uvítá deska s oslavnými verši: „Zaduje do hlavy, profičí myslí, odfoukne starosti, tobolku čistí.“ Samotný Kadovánek navázal na tradici proslulého Samotínského vánku, jehož produkce zanikla se smrtí hostinského Emila Tlustoše.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Vesnická památková rezervace Krátká

Při výletě nevynechejte projížďku mezi krásnými roubenkami, ve vesnické památkové rezervaci Křižánky, která se rozprostírá po obou stranách řeky Svratky a je rozdělena na českou a moravskou část. Historie této horské vesničky je spjatá s výrobou pilníků, na které odkazuje i naučná stezka. V místní části České Milovy naleznete kavárnu, kde kromě vybrané kávy zakoupíte jedinečné Milovské perníčky. Při jejich výrobě je dodržována tradiční receptura ze 14. století. Perníčky zdobí tradiční vzory horácké krajky vyrobené z marcipánu. A odkud přišly perníčky k svému názvu? No přece od nedalekých skalních útvarů známých jako Milovské perničky, které na svých toulkách Novoměstskem nesmíte minout. Cesta Novoměstskem ale nekončí, pozveme vás ještě na Blatiny, které svou krásou a jedinečností uchvátila nejednoho umělce. Nad vesničkou se vypíná jedna z nejkrásnějších skal Žďárských vrchů – Dráteničky, které jsou mohutnou skalní hradbu rozčleněnou do několika vrcholů. Na Blatinách se zastavte v kavárně a pražírně kávy, která nabízí příjemné posezení, spoustu domácích dobrot a samozřejmě skvělou kávu z místní pražírny.

Foto: Koruna Vysočiny

Drátenická skála

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz