Hlavní obsah
Cestování

Od šibenice k rozhledně – Vysočina vás zve na víkendové akce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Se souhlasem autora Romana Šulce

Rozhledna Rosička

Vysočina žije! O víkendu na vás čekají přednášky, pochod, divadlo a třeba kreativní dílna. Vyber si své víkendové dobrodružství.

Článek

5.4. Hrdelní právo v Bystřici nad Pernštejnem

Městské muzeum v Bystřici nad Pernštejnem zve zájemce o historii a archeologii na přednášku zaměřenou na téma hrdelního práva a archeologického výzkumu šibenice, která se uskuteční v pátek 5. dubna od 17 hodin. Tento jedinečný vzdělávací zážitek poskytne posluchačům podrobný pohled na průběh a následky právních procesů a exekucí, které se odvíjely v rámci historického městského popraviště. Expertní přednášející, včetně Prof. Josefa Ungera a RNDr. Robina Pěničky, přiblíží výsledky nedávného archeologického a antropologického výzkumu, nabídnou odpovědi na otázky o životech a osudech těch, kteří byli odsouzeni k smrti, a zmapují události, které popravám předcházely i následovaly.

Místo činu, městské popraviště, bývalo situováno na výrazném kopci Hora, odkud bylo dobře viditelné z městské zástavby. Archeologové odkryli zbytky šibenice, která měla původně čtvercový tvar a do dnešních dnů se zachovalo kamenné ohrazení vysoké. Na přednášce se účastníci dozvědí, jak se výzkumy šibenice staly klíčovými pro pochopení právních a sociálních aspektů středověkého a raně novověkého trestního práva. Po skončení přednášky bude navíc možné zakoupit knihu o bystřické šibenici.

Foto: Koruna Vysočiny

Popraviště na kopci Hora v Bystřici nad Pernštejnem

6.4. Vítání jara na rozhledně Rosička

Začal duben a s ním přichází i tradiční pochod „Vítání jara na rozhledně Rosička“ pořádaný Klubem českých turistů. Tato pěší akce, která se uskuteční v sobotu 6. dubna, oslaví svůj pátý ročník a slibuje, že bude nezapomenutelná. Milovníci přírody a pěší turistiky se mohou těšit na krásy probouzející se přírody a výhledy z rozhledny Rosička, které berou dech. Akce je otevřená pro širokou veřejnost a je skvělou příležitostí setkat se s lidmi stejných zájmů a strávit den aktivně a v příjemné společnosti. Na konci trasy na vás bude čekat pamětní list, originální razítko z místa a občerstvení. Zážitky z pochodu můžete sdílet u táborového ohně a užít si atmosféru společného setkání.

Moderní rozhledna Rosička, postavená v roce 2001 a vysoká 42 metrů, se nachází na vrcholu stejnojmenného kopce poblíž vesnice Rosička a nabízí návštěvníkům možnost vystoupat na vyhlídkový ochoz, který je umístěn ve výšce 24 metrů nad zemí. Po zdolání 140 schodů budete odměněni panoramatickým výhledem na malebnou krajinu Žďárska, Jihlavska a Havlíčkobrodska.

Foto: Koruna Vysočiny

Rozhledna Rosička

6.4. Připni si v Horácké galerii

Horácká galerie v Novém Městě na Moravě pořádá kreativní dílnu pro všechny nadšence do umění a řemesla starší 12 let. Tato jedinečná akce, která se bude konat v sobotu 6. dubna od 14 do 17 hodin, nabídne účastníkům možnost pod vedením zkušené Ireny Armutidisové vytvořit si vlastní autorské, reliéfní brože. Tvůrčí proces zahrnuje návrh a výrobu originálních doplňků, které mohou být inspirovány oblíbeným zvířetem, květinou nebo jakýmkoli jiným motivem podle vlastního výběru. Tento workshop je ideální příležitostí pro rozvoj kreativity, ať už máte zkušenosti s výtvarným uměním, nebo jste úplný nováček.

Organizátoři zdůrazňují, že pro účast je nutná předchozí registrace, aby mohlo být zajištěno místo a potřebné materiály pro každého účastníka. Zúčastnit se mohou děti od 12 let i dospělí, a protože kurz je bezplatný, je to skvělá příležitost pro rodiny či přátele trávit společně čas tvořením.

Foto: Se souhlasem autorky Marty Hauptmanové

Workshop v Horácké galerii

7.4. Expediční kamera v Novém Městě na Moravě

V neděli se v Novém Městě na Moravě otevřou dveře do světa nekonečných dobrodružství s mezinárodním filmovým festivalem Expediční kamera. Ve velkém sále Kulturního domu se od 17 do 22 hodin rozhoří vášeň pro cestování, objevování neznámých koutů planety a překonávání osobních limitů. Tato jedinečná událost vás vybízí k zamyšlení nad vlastními hranicemi a možnostmi. „Kam až můžeme na lodi doplout? Kam až můžeme vylézt?“

Již od roku 2009 festival Expediční kamera přináší do České republiky výběr těch nejlepších cestovatelských a dobrodružných filmů. Jako největší akce svého druhu v zemi nabídne i letos řadu inspirujících příběhů, jako je novinka s lezeckou legendou Adamem Ondrou nebo dojemný snímek Miroslava Haluzy z Amazonie. Vedle promítání filmů se návštěvníci mohou těšit na besedu s Matějem Ptaszkem, který podělí o své nezapomenutelné zážitky z Kolumbie. Program nabídne filmy jako Lezci, Javari, Pionieri, Následování správné cesty, Expedice Ganga: Vávrova výzva, a Ztracené momenty, které nabídnou pohled na různé aspekty dobrodružství a odvahy.

Foto: Novoměstská kulturní zařízení

Nový film Lezci

Další zajímavé akce

6.4. Lín Vendelín šéfkuchařem - Městečko Jimramov a spisovatel Jan Opatřil otevírají dveře do světa fantazie a kulinářského umění pro malé čtenáře dne 6. dubna v 17 hodin v Síni rodáků. Při této příležitosti se koná křest nové dětské knihy Lín Vendelín šéfkuchařem, jenž zavádí čtenáře do malebného prostředí jimramovského rybníka. Akci zpestří jimramovský pěvecký sbor svým hudebním vystoupením. Pro návštěvníky bude připraveno také občerstvení a po oficiální části bude možné zakoupit knihu s autogramem a věnováním autora.

6.4. Lollipopz - Na vlně zábavy a interakce s fanoušky se Lollipopz vrací se svou Bláznivou show! Tento výbuch energie a zábavy zažijete v sobotu 6. dubna od 15 hodin ve žďárském Domu kultury. Můžete se těšit na další show plnou nových písniček a zábavných aktivit, kde máte možnost nejen být součástí představení, ale také zpívat a tančit přímo na pódiu.

7.4. Malované na cimbály v Bystřici nad Pernštejnem - Hudební srdce ožijí v neděli od 17 hodin večerem plným tónů Smyčcového orchestru N. Kyjovského a hostů v Kulturním domě Bystřice nad Pernštejnem. Koncert, nazvaný Malované na cimbály, slibuje vzácnou synergií smyčcových nástrojů a cimbálu, což poskytne divákům jedinečný hudební zážitek. Nadějní talentovaní hráči a hráčky, včetně Dalibora Štrunce, Barbory Jagošové, Barbory Pokorné, Alexandry Pokorné, Barbory Juričkové a Markéty Schnirchové, předvedou své umění v autorských skladbách, ve které se hudba stane malbou pro oči i uši.

7.4. Divadlo v Křídlech - Ochotnický divadelní spolek Křídla připravil pro své diváky komediální lahůdku v podobě veselohry Když služebnictvo stávkuje. Nedělní odpoledne se tak v hledišti od 15 hodin ponese v duchu vtipných zápletek a nečekaných zvratů, které mají potenciál dobře naladit každého, kdo má rád divadelní umění prokládané špetkou satiry a nadhledu.

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz/akce-a-udalosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz