Hlavní obsah
Cestování

Po čase zase ožije starobylý Šlakhamr kovářským řemeslem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

Kováři na Šlakhamru

Kde jinde si vyzkoušet pohádkové znalosti, než v místě, kde býval středověký hamr. Budou na vás čekat kováři z různých míst České republiky a zábavné úkoly inspirované oblíbenými pohádkami.

Článek

Pokud hledáte dobrodružství a chcete se na chvíli vrátit do světa pohádek, vydejte se v sobotu 5. srpna do údolí řeky Sázavy. Na břehu této malebné řeky na vás bude čekat unikátní technická památka Šlakhamr, kde se přenesete do kouzelného světa plného šikovných kovářů.

Foto: Technické muzeum v Brně

Šlakhamr

A právě v sobotu se zde setkáte s kováři z různých míst České republiky, kteří vám předvedou své umění a dovednosti. Během celého dne budou kováři pracovat na mobilních výhních, ale hlavní hvězdou bude velký vodou poháněný buchar. Ocitnete se tváří v tvář tajemné síle, která proměňuje železo ve vznešené tvary. Pokud budete mít zájem, můžete si na mobilních výhních a kovadlinách vyzkoušet, jak těžká a zároveň fascinující práce kovářů je.

Foto: Technické muzeum v Brně

Kováři na Šlakhamru

Z pohádky do pohádky je jeden z nejoblíbenějších programů Technického muzea v Brně. A co by to bylo za pohádkovou akci bez inspirace slavnými filmovými příběhy? Budete plnit úkoly s pohádkovou tematikou, které jsou inspirované legendárními pohádkami jako O statečném kováři, Tři oříšky pro Popelku, Pyšná princezna, Třetí princ a mnoha dalšími. To znamená, že se můžete těšit na kouzelné okamžiky, které znáte z filmů, ale tentokrát ve skutečném životě!

Foto: Technické muzeum v Brně

Z pohádky do pohádky na Šlakhamru

Historie této mimořádné památky sahá až do doby, kdy zde cisterciácký řád ze žďárského kláštera zakládal hospodářské provozy spojené s těžbou a zpracováním železné rudy. Provoz mechanické kovárny trval až do 17. století. Po úpadku těžby byl Šlakhamr přestavěn na obilní mlýn, který sloužil svému účelu až do druhé světové války. V roce 1976 zakoupilo Technické muzeum v Brně objekt od posledních mlynářů - rodiny Brdíčků. Novodobá historie Šlakhamru se začala psát v roce 2011, kdy se zde otevřela expozice, která vás zavede do světa hamernictví, dřevařství a života posledních majitelů. Stěžejní součástí této expozice je plně funkční hamerské zařízení - buchar, který patří k jednomu z pěti plně funkčním zařízením v republice.

Foto: Koruna Vysočiny

Šlakhamr v údolí řeky Sázavy

Vaši cestu na Šlakhamr si můžete zpříjemnit návštěvou dalších zajímavých míst v okolí. Jednou z nich je Rozštípená skála, která se tyčí nad pravým břehem řeky Sázavy. Název si získala díky dvoumetrové puklině, která podle pověsti vznikal díky naštvanému čertovi. Pro děti zase bude příjemným zpestřením socha Mamuta od Michala Olšiaka, kterou rovněž objevíte nedaleko Šlakhamru. Dalším zajímavým místem, které stojí za návštěvu, je Konec světa, který najdete na okraji obce Šlakhamry. Tady objevíte strážní budku s figurínou celníka u Česko-moravské zemské hranice.

Foto: Koruna Vysočiny

Rozštípená skála

Nechte se unést kouzlem kovářských dovedností a filmových pohádek na Šlakhamru! Ať už vyrazíte s rodinou nebo přáteli, tato akce vám přinese úsměv na tváři a vzpomínku na nezapomenutelný výlet do pohádkového světa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz