Hlavní obsah
Cestování

Po nejvyšších vrcholech nejnižších hor České republiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

Výhled ze Sádku na rybničatou krajinu u Bohdalova

Pokud toužíte po odpočinku v přírodě v nepoznané krajině, pak je výlet do Arnoleckých hor pro vás tou správnou volbou. Náš výlet vás zavede po nejvyšších vrcholech nejnižších hor České republiky.

Článek

Česká republika není typickou horskou krajinou, ale to neznamená, že nemá co nabídnout. Arnolecké hory jsou přesným příkladem toho, že výška není všechno. Nejnižší hory v České republice jsou právě ty Arnolecké, které najdete ve střední části Českomoravské vrchoviny, v oblasti mezi městy Jihlava, Žďár nad Sázavou a Velké Meziříčí. Pokud toužíte po odpočinku v přírodě v nepoznané krajině, pak je výlet do Arnoleckých hor pro vás tou správnou volbou.

Arnolecké hory dostaly svůj název podle malé vesnice, která leží na jihozápadních svazích. Pohoří je tvořeno moldanubickými rulami s nevelkým územím, na délku měří asi 15 km a na šířku 5 km. Ačkoliv vrcholy dosahují pouze 700 metrů nad mořem, převyšují své okolí asi o 150 metrů. Dobře je to vidět v porovnání s rybniční krajinou mezi Bohdalovem a Rudolcem, která připomíná vice planiny jihočeských pánvi než Vysočinu.

Náš výlet začnete u jednoho unikátního místa, které připomíná dávné zemské uspořádání. U silnice na konci lesa mezi Sirákovem a Újezdem vás přivítá hraničář, který střeží zemskou hranici. Na místě vás uvítají historické smaltované cedule „Vítá vás Království české“ a „Vítá vás Markrabství moravské.“, historický hraniční kámen, stožár s vlajkou, historická mapa, strážní budka s hraničářem ozbrojeným bambitkou a šavlí a třeba pec na chleba.

Foto: Koruna Vysočiny

Zemská hranice u Sirákova

Od zemské hranice se vydáte po modré turistické značce do lesů k prvnímu vrcholu. Na zalesněném vrcholu kopce Blažkov (694 m n. m.) výhled nečekejte. Za krásným výhledem na velkou část Polenska vás zavede značená odbočka. Blažkov je místo s dlouhou historií, nedaleko hájenky bývala osada se stejným jménem. Prokazatelně tam stálo asi 15 stavení už od poloviny 14. století, ale o dvě století ves zanikla.

Foto: Koruna Vysočiny

Vrchol Blažkova

Z Blažkova začnete klesat k Rudolci, budou se vám tady nabízet krásné výhledy na celý Bohdalovský přírodní park, který je plný rybníků. Ve vesničce pak půjdete okolo renesančního zámku, který má své kořeny v původní gotické tvrzi. Samotný zámek je čtyřkřídlou patrovou budovou s pilířovitou arkádou v přízemí a otevřenou arkádovou chodbou v prvním patře. V současné době bohužel není přístupný.

Foto: Koruna Vysočiny

Zámek Rudolec

Nyní vás modrá značka povede po silnici, tak dbejte zvýšené opatrnosti. Před vrcholem Sádek, se zastavte u kapličky sv. Jana Nepomuckého, za dobrého počasí tu uvidíte žďárskou Zelenou horu a i zelenou hradbu lesů Žďárských vrchů. Kopec Sádek (698 m n. m) je nejvyšším bodem katastru Rudolce a najdete ho nedaleko silničky na Chroustov.

Foto: Koruna Vysočiny

Pohled ze Sádku na Rudolec

Lesní cesta vás zavede kolem pramene říčky Balinky k nejvyššímu vrcholu Arnoleckých hor. Balinka je pravým přítokem Oslavy a právě jejich soutok dal jméno Velkému Meziříčí. Řeka sice není dlouhá, měří pouhých 31 kilometrů, ale dokáže být i velmi zrádná, často její dolní tok postihují záplavy.

Foto: Koruna Vysočiny

Pramen Balinky

Vrchol Havlina (707 m n. m) z dálky nepřehlédnete díky mohutnému telekomunikačnímu stožáru, který je zde umístěn. Samotný vrchol je zalesněný, ale stačí popojít pár kroků a naskytne se vás krásná další krásný výhled na oblast Bohdalovska a Žďárských vrchů. Pro turisty tu jsou umístěna i odpočívadla, takže pokud máte s sebou svačinu, tady na ni přišel čas.

Foto: Koruna Vysočiny

Výhled z Havliny

Zelená značka vás zavede až ke Kyjovu, ale ten náš je o dost menší, než ten na jižní Moravě. Nad Kyjovem se vydáme po asfaltce k Hudcově skále (663 m n. m). Tento skalní útvar je spojen s legendou o loupežníkovi, který zde přepadal pocestné a svůj lup schoval v jeskyni. Třeba budete mít štěstí a objevíte ho zrovna vy.

Od skály se výdáte kousek zpět a naberete směr po žluté. Po chvilce sejdete na lesní cestu, která nás zavede na druhý nejvyšší vrchol Arnoleckých hor. Vrchol Kyjov (703 m n. m) s menším skalním útvarem ve vrcholové partii je v současné době odlesněný, díky tomu nabízí krásný výhled na Pavlov a rybníky u Znětínku.

Foto: Koruna Vysočiny

Saklní útvar na Kyjově

Poslední část cesty bude po zelené značce na výrazný vrchol, který připomíná svým tvarem pyramidu. Dědkovská hora (694 m n. m) přitahovala lidi už pradávna, dle legend tu bylo i pohanské božiště. Samotný vrchol nabízí úchvatné panoramatické výhledy. Za dobrého počasí uvidíte věže dukovanské elektrárny nebo dokonce můžete zahlédnout i vzdálené Alpy. Na vrcholu se nezapomeňte zapsat do pamětní knihy umístěné v dřevěné vyřezané budce.

Foto: Koruna Vysočiny

Vrchol na Dědkovské hoře

Arnolecké hory jsou skvostným příkladem toho, že krásnou přírodu lze najít i centrální části Česka. Takže se vydejte na výlet a nechte se okouzlit nejnižšími horami naší země.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz