Hlavní obsah
Cestování

Po stopách barona Trencka do údolí Bobrůvky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

Turistická trasa údolím Bobrůvky do Trenckovy rokle

Zajímáte se o přírodní krásy? Rádi objevujete místa, která nejsou na první pohled vidět? Pak byste neměli minout Trenckovu rokli, která se nachází v údolí říčky Bobrůvky na Vysočině.

Článek

Pokud hledáte neokoukanou a zajímavou cestu na výlet, zkuste se vydat do Trenckovy rokle. Toto krásné místo vás zavede do hlubokého lesa a nabídne nevšední zážitek při hledání místa, kde se údajně ukrýval baron Trenck.

Foto: Koruna Vysočiny

Připomínka barona Trencka

Výlet začněte na návsi v Drahoníně, odkud se vydáte po cestě směrem do mírného kopce. Cesta se postupně změní na pěknou „polňačku“, což z ní dělá ideální terén pro výlet. Po chvíli poznáte, že se blížíte k rokli, protože v místech, kde pole přechází v les, se země prudce propadá.

Foto: Koruna Vysočiny

Trasa do Trenckovy rokle je dobře značená

Polní cesta vás následně zavede do lesa, kde začne klesat až k samotné říčce Bobrůvce. Tady začíná to pravé dobrodružství. Napojíte se na červenou značku, která vás provede po loukách a úzkých lesních cestičkách až k Trenckově rokli. Během cesty můžete pozorovat krásné přírodní scenérie a užít si klid a pohodu, kterou vytváří řeka Bobrůvka.

Foto: Koruna Vysočiny

Cesta údolím Bobrůvky

Trenckova rokle samotná je pak tím nejzajímavějším místem na celém výletě. Tato skalní soutěska, kterou protéká drobný potok z obce Drahonín, nabízí nádherné vodopády a kaskády, z nichž nejvyšší měří čtyři metry. Mnozí návštěvníci si v této rokli připomínají Slovenský ráj, a to díky své divokosti a nepřístupnosti. Avšak krása Trenckovy rokle nekončí u vodopádů a kaskád. Na dně soutěsky, na tlejícím dřevě, roste silně ohrožený drobný mech zvaný šikoušek zelený. Je to vzácná rostlina, která se vyskytuje pouze v málo lokalitách a proto si získává obdiv mnoha botaniků. Kromě přírodních krás můžete v rokli také spatřit trampský srub, který se nachází na téměř nedostupném místě a připomíná mnohým „orlí hnízdo“.

Foto: Koruna Vysočiny

Jeden z mnohých vodopádů v Trenckově rokli

Podle pověsti se v rokli skrýval baron Trenck se svými vojáky. Místní bylinkář, který je zde jednou spatřil, jim musel nosit ovce a za odměnu dostával 20 dukátů. Dodnes se říká, že baron Trenck v rokli zakopal svůj poklad, který zde dodnes leží skrytý. Od té doby byla rokle pojmenována po tomto tajemném baronovi.

Další část cesty vede po prudkých svazích a skalách, na několika místech je tato stezka tak prudká, že je potřeba využít pomocná lana a řetězy. Touto divokou cestou pokračujeme až k Zelené studánce. Poslední část cesty od studánky až k Šafránkově mlýnu už je pohodovou procházku v  krásném říčním údolí, které je velmi hluboko zařízlé oproti okolní krajině.

Foto: Koruna Vysočiny

Červená turistická trasa je na mnoha místech jištěná lany a řetězy

Od Šafránkova mlýnu, kde se můžete občerstvit a vyzkoušet místní kuchyni, začneme po asfaltové cestě stoupat zase zpátky k Drahonínu. Po cestě se nezapomeňte občas otočit a užít si výhledy na údolí a protější kopce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz