Hlavní obsah
Cestování

Tip na výlet: Jaro začalo i na Vysočině, čeká na vás moře bledulí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Se souhlasem autorky Petry Zbořilové

Bledule v údolí Chlébského potoka

Na Vysočině rozkvétají po tisících bledule jarní. V údolí Chlébského potoka vás přivítá doslova bílé moře těchto poslů jara. Pro klidný zážitek si však vyberte všední den.

Článek

Trasa výletu: Nedvědice - Ujčov - Dolní Čepí - Chlébské - Nedvědice

Podle toho, že už i na Vysočině začaly rozkvétat bledule, vypadá to skutečně na brzký příchod jara. Jako první na Vysočině tradičně vykvétají chráněné bledule jarní v přírodní rezervaci Údolí Chlébského potoka v Chlébském, místní části Skorotic. V této době do údolí, jímž prochází zelená turistická značka a naučná stezka, za křehkou krásou milionů bílých kvítků pokrývajících břehy potoka míří lidé z celé republiky. Hlavně o víkendech. To je navíc na plácku u vstupu do rezervace sloužícímu k parkování aut v provozu stánek s občerstvením, který v bledulové sezoně o sobotách a nedělích provozují skorotičtí dobrovolní hasiči.

Foto: Se souhlasem autorky Petry Zbořilové

Bledule v údolí Chlébského potoka

Stejně jako bledule je ale proslulé tamní bláto rozšlapané tisíci návštěvníky, i když částí rezervace, kde bledulím hrozí největší újma, jsou podmáčenými úseky vedeny dřevěné chodníčky a některé cestičky zpevnil štěrk. Jako nejlepší varianta pro návštěvu lokality se jeví všední den, nejlépe ráno, kdy je bláto ještě částečně ztuhlé, a údolíčko, jímž protéká potok lemovaný olšemi, jasany a javory, liduprázdné.

Foto: Koruna Vysočiny

Dřevěné chodníčky v bledulišti

Jarní výšlap za bledulemi se však dá podniknout i z jiné strany, protože příroda a výhledy, které Svratecká hornatina skýtá, stojí za to. Například je možné jít pěšky z nedaleké Nedvědice, neboť hodně lidí právě tam přijíždí vlakem z Brněnska nebo Žďárska po jednokolejné „výletní“ trati Tišnovka. Odbočka k Chlébskému je zhruba kilometr za městečkem ve směru na Štěpánov nad Svratkou. Případně se do rezervace dá dojít z opačné strany od obce Černovice, anebo po různých neznačených cestách. Třeba od partyzánského památníku mezi Dolním a Horním Čepím, místními částmi obce Ujčov, kde se dá odstavit auto, a odtud zamířit do údolí z horní části Chlébského.

Foto: Koruna Vysočiny

Partyzánský památník v Dolním Čepí

Partyzánský památník v podobě betonového monumentu se čtyřmi nepravidelnými trojúhelníkovými tvary byl odhalen 6. května 1975 jako připomínka působení štábu partyzánské brigády Jermak v Horním Čepí. Nápisy připomínají také odbojovou činnost partyzánských skupin Jan Kozina a Zarevo (Záře), které v oblasti v době druhé světové války působily, včetně jejich podpory ze strany místních obyvatel. Monument, jenž je kulturní památkou, k 30. výročí osvobození republiky sovětskou armádou brigádnicky vybudovali lidé z Dolního a Horního Čepí i okolí za podpory pracovníků Uranových dolů Dolní Rožínka.

Od památníku vede silnička do nedalekého Chlébského a cesta nabízí četné vyhlídky na okolní kopce a členitou krajinu. Ve vsi se je možné napojit na naučnou stezku vedoucí údolím potoka, která je dlouhá něco přes čtyři kilometry, ale protože tvoří okruh, je jedno, zda se návštěvník napojí nejdříve na její dolní, anebo naopak horní část.

Foto: Koruna Vysočiny

Rooubenky v Chlébském

V okolí se nachází ještě několik dalších lokalit s hojným výskytem bledule jarní, například v okolí Nyklovického potoka na Bystřicku či ve Světnovském údolí na Žďársku, ale i v Národní přírodní rezervaci Ransko mezi Havlíčkovou Borovou a Starým Ranskem. Tam navíc ochranáři z CHKO Žďárské vrchy organizují komentované vycházky pro veřejnost. Letos jsou naplánované ve dvou denních termínech na první dva březnové víkendy.

Foto: Koruna Vysočiny

Nyklovický potok

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz