Hlavní obsah
Cestování

To nejlepší ze Žďárských vrchů na kole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Koruna Vysočiny

Cyklovýlet do centrální části Žďárských vrchů

Žďárské vrchy se vyznačují pestrým reliéfem krajiny. Ze zdejší nabídky cyklotras si vybere každý příznivec pedálů a sedel. Milovníkům náročných tras ukážeme ta nejkrásnější místa Žďárských vrchů.

Článek

Vysočina Arena – Kadov –Blatiny – Sněžné – Odranec – Zubří – Vysočina Arena

Z Vysočina Areny u Nového Města na Moravě vyrazíme ke Koupališti, kde kromě koupání můžeme využít i dětského hřiště a občerstvení. Za rybníkem se napojíme na zelenou značku a po polních cestách stoupáme lesem Ochoza až na Tři Studně a rybníku Sykovec, který je nejvýše položeným rybníkem na Vysočině. Na Třech Studních najdeme třeba sochu Hejkala nebo Káněte od Michala Olšiaka.

Foto: Koruna Vysočiny

Káně u rybníku Sykovec

Po potřebných selfíčkách u nadživotních betonových soch si to zamíříme na Medlov a odtud po žluté značce po šotolinách až do Kadova. Tady se zastavíme v hostinci U Janečků a ochutnáme proslulý bylinný likér Kadovánek, který nikde jinde nenajdete. V průčelí hospody, která patří k nejstarším usedlostem v obci, vás uvítá deska s oslavnými verši. „Zaduje do hlavy, profičí myslí, odfoukne starosti, tobolku čistí.“ Provoz zde funguje už od roku 1846 a dodnes v hospodě používají k odemčení jednoho ze zámků původní mohutný klíč vyrobený ve zdejších hutích.

Foto: Koruna Vysočiny

Hospoda na Kadově

U školy se dáváme vlevo a po zelené značce stoupáme na nejvyšší bod trasy nad romantický Samotín. Ještě než se dostaneme na Blatiny, další vesničku s roztroušenou zástavbou, uděláme si krátkou odbočku na Dráteníčky. Drátenická skála je skalní útvar, který dosahuje výšky 775 m n. m. a je přes 200 metrů dlouhá. Mnozí považují tuto skálu za nejdominantnější a nejkrásnější v okolí. Nejvyšší je vrchol Sokol, který dosahuje výšky až 35 m.

Foto: Koruna Vysočiny

Drátenická skála

Za Blatinami se napojíme na červenou značku, po které stoupáme do Sněžného. Tady si nenecháme ujít návštěvu Japonské kamenné zahrady. Zahrada je tvořena v duchu budhistických a šintoistických tradic. Tvoří ji suchá a mokrá část a stráží ji dva japonští draci. Suchá část zahrady představuje horskou scenerii s pramenem řeky a horským jezerem. Mokrá část je v protikladu k části suché. Protékající voda dodá zahradě nový rozměr. Vše je doplňováno velkým množstvím kamenů, mezi nimiž jsou až několikatunové balvany.

Foto: Koruna Vysočiny

Japonská kamenná zahrada ve Sněžném

Odtud nejprve po zelené k Líšenskému dvoru, kam se rád vracel na letní dovolenou Jan Werich s přítelem Jiřím Trnkou. Pak po cyklotrase dojedeme až do Věcova. Oproti první polovině naší trasy teď kilometry po zpevněných cestách utíkají rychleji a během chvilky dojedeme až na Odranec a Koníkov, kde si užijete nádherné výhledy do krajiny. Za tím nejlepším výhledem musíme vyšlapat na vrchol Metodka, kde se nachází památník věnovaný partyzánům z druhé světové války. Pro turisty se zde nabízí nevšední výhled směrem na sever, za dobré viditelnosti až na Orlické hory a Jeseníky.

Foto: Koruna Vysočiny

Metodka

Poslední část trasy pojedeme po modré značce. Lesní šotolinou se dostaneme na hráz Zuberského rybníka, který je se svou 6 m hloubkou jedním z nejhlubších rybníků ve Žďárských vrších. Ze Zubří je to už jen kousek po cyklotrase EV4 zpět do Vysočina Areny.

Další cyklovýlety krásnou Vysočinou naleznete na: www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz