Článek
Už podeváté se letos do Víru sjedou milovníci extrémně pálivých pokrmů, aby se utkali při tradiční soutěži Vírský Chilli drak, která je současně Mistrovstvím České republiky v pojídání chilli. Ta před tamním kulturním domem odstartuje v sobotu 19. července v pravé poledne, kdy závodníci začnou degustovat pokrmy se stupňující se koncentrací kapsaicinu. Kdo vydrží nejdéle (a nejvíce), je vítěz.

Vírský Chilli drak
„Zatím se přihlásilo dvanáct závodníků, ale vzhledem k tomu, že soutěžící se může přihlásit až těsně před začátkem a někdo třeba nedorazí, nedá se přesný počet dopředu odhadnout. Loni bylo účastníků šestnáct, což byl současně dosavadní rekord,“ uvedl za pořadatele ze spolku Přátelé Víru Petr Štyndl. Vírský Chilli drak obvykle mívá mezinárodní obsazení – přijíždějí na něj vyznavači pálivých pokrmů a extrémních výkonů z Polska, Maďarska, Slovenska či Německa.

Soutěž v pojídání chilli
Pojídání co nejostřejších jídel není doménou výhradně mužů, každým rokem se objeví i jedna či dvě „drsné“ dámy. „Vzpomínám si, že hned v prvním ročníku byla Češka z Rýmařova třetí a loni soutěž vyhrála Polka. Přijela společně se třemi kolegy, všichni soutěží v evropské lize v pojídání chilli papriček, ale pánové se neumístili,“ připomněl pořadatel s tím, že někteří účastníci klání jezdí do Víru pravidelně, ale pokaždé se objevují i noví.
V menu o několika chodech, které obsahuje například pálivou pizzu, zákusek, zmrzlinu a podobně, je i prostor pro inovace. „Chystáme nejpálivější klobásy na světě, domácí výroba,“ podotkl Petr Štyndl. Závodníci se akce účastní na vlastní nebezpečí a musí dodržet regule, což pořadatelé v průběhu klání bedlivě sledují. „Jde o zábavu, ne o újmu na zdraví,“ doplnil pořadatel.

Ukázka pálivého menu
Doprovodnou akcí Vírského Chilli draka se kromě dalšího programu pro děti i dospělé už potřetí stane GulášFest – soutěž ve vaření guláše. V osm ráno jednotlivé týmy začnou s jeho přípravou, v poledne musí mít svůj kotel guláše připravený k degustaci, kterou letos včetně hodnocení obstarají návštěvníci.
„Jediné, co mohou mít závodníci připravené předem, je naložené maso. Cibule se krájí až na místě a všechno ostatní se připravuje také až u kotle. Bývají tady také různé speciality, obrovské ohlasy sklidil třeba sumčí guláš od místních rybářů, ale měli jsme tady už i guláš z klokana. Na GulášFest jezdí lidé z celé republiky, loni vyhráli motorkáři z Českých Budějovic. A musím říct, že nikdy nic nezbude, všechno se sní - spíše je těch gulášů vždycky hrozně málo,“ dodal s úsměvem Petr Štyndl.

Součástí bude i Gulášfest
Zdroj: regionální turistický web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz