Hlavní obsah
Cestování

Výlety na prodloužený víkend: to nejlepší od Žďárských vrchů po Pernštejn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Vytlačil

Hrad Pernštejn

Historie, památky, příroda, tradice, sport… Pět oblastí, které stihnete ochutnat během prodlouženého víkendu na Vysočině.

Článek

Poznejte místa, kde se příroda doplňuje s unikátními kulturními památkami. Místa, kde naši předci zanechali svou stopu. Tito předci žili na Horácku a jejich staleté tradice jsou stále živé a udržují se pro budoucí generace. Navíc, díky členitému terénu se skalami, kopci, lesy a rybníky, máte mnoho možností pro sportovní vyžití. Prozkoumejte největší atrakce a zajímavosti, které najdete od Žďárských vrchů po hrad Pernštejn.

Navštivte místa spojená s jedním z nejmocnějších rodů našich zemí

Majestátní hrad Pernštejn, který se tyčí nad městečkem Nedvědice, je pověstný pro svou nedobytnost. Rodové sídlo mocných Pernštejnů, které je vstupní bránou na Vysočinu, dokázalo odolat i útokům Švédů během třicetileté války. Tento hrad si zamilovali nejen turisté, ale i filmaři. Pokud jste ho navštívili dříve, nezapomeňte se podívat na obnovené Vrchnostenské zahrady, které byly po mnoho let skryty v hustém lese, takže o nich málokdo věděl. Procházka těmito terasovitými zahradami pod hradem stojí za to.

Mezi nejrozlehlejší a nejkrásnější zříceniny na Vysočině patří hrad Zubštejn nedaleko Bystřice nad Pernštejnem. I tento hrad má spojitost s Pernštejny, konkrétně s jejich předchůdci - pány z Medlova. Tento hrad, který je obestřen mnoha pověstmi, nabízí také nezapomenutelný výhled do širokého okolí.

Významný šlechtický rod Pernštejnů je rovněž spojen s kostelem Povýšení svatého Kříže v Doubravníku. Navštivte tento unikátní svatostánek postavený z mramoru, který prošel nedávno rozsáhlou rekonstrukcí. Stejně tak se vydejte na prohlídku hrobky šlechtického rodu Mitrovských, kteří byli posledními majiteli hradu Pernštejna.

Foto: Koruna Vysočiny

Vrchnostenská zahrada

Cisterciáci formovali krajinu okolo Žďáru nad Sázavou od 13. století

Nejslavnější z památek, která vznikla díky cisterciákům, je poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který je téměř třicet let součástí seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO. Tento kostel byl navržen architektem Janem Blažejem Santinim Aichelem a vystavěn na přání cisterciáckého opata Václava Vejmluvy. Tyčí se nad bývalým klášterem cisterciáků, který dnes slouží jako zámek.

Pokud sejdete ze Zelené hory, dorazíte k Zámku Žďár nad Sázavou, který dnes představuje mnohem více než jen pozůstatek bývalého kláštera. V jeho areálu můžete obdivovat baziliku Nanebevzetí Panny Marie a svatého Mikuláše, na jejíž barokní přestavbě se také podílel Santini. Stejně tak si můžete prohlédnout barokní prelaturu, což bylo bývalé sídlo opata.

Jestli máte zájem spojit historii se současností, určitě navštivte Muzeum nové generace v zámku. Interaktivní expozice vás zavede do minulosti a představí vám události spojené s Žďárem, Santinim a cisterciáckými mnichy.

Je obecně známo, že cisterciáci nepřijímali maso s výjimkou ryb a byli zakladateli mnoha rybníků. Kromě toho podporovali také zpracování železné rudy, která se v této oblasti těžila. Příkladem je Šlakhamr (Brdíčkův mlýn) v Hamrech nad Sázavou. Tato středověká mechanická kovárna s bucharem a poháněná vodním kolem, je dnes spravována Technickým muzeem v Brně a hostí expozici o historii hamernictví a života posledních majitelů.

Foto: Jiří Balada

Areál žďárského kláštera

Skály v CHKO Žďárské vrchy

Mnoho horolezců si oblíbilo skalní útvary ve Žďárských vrších, ale většina z nich nabízí krásné výhledy i pro běžného turistu, aniž by potřeboval speciální vybavení. Jedním z takových míst je Děvet skal, nejvyšší vrchol Žďárských vrchů a druhý nejvyšší bod Českomoravské vrchoviny. Překrásné výhledy vás čekají také na Čtyřech palicích, Malinské nebo Pasecké skále. A na Perničkách, ať už na Milovských či Rybenských, můžete prozkoumat zajímavé prohlubně, o jejichž vzniku a účelu se vedly dlohé spory.

Žďárské vrchy však nejsou jen o skalách, kromě nich nabízí také mnoho přírodních památek, kde můžete pozorovat chráněné rostliny a živočichy. Stačí se vydat do této malebné přírody, pozorovat okolí a vnímat ji všemi smysly.

Foto: Lukáš DoDo Doležal

Devět skal

Poznejte tradiční řemesla a chalupy na Horácku

V kamenitém kraji Horácka, kde se lidé tradičně živili zemědělstvím, se stále zachovaly tradiční chalupy a řemesla. Můžete zavítat do Centra Eden v Bystřici nad Pernštejnem, kde najdete repliky tradičních horáckých domků a dozvíte se, jak lidé žili v minulosti. Uvidíte, co všechno dělali včelaři, mlynáři, nebo jak se pletly košíky a sušily bylinky. Navíc vám pekař nabídne čerstvou buchtu z pece a děti poznají domácí zvířátka.

Další cestu zpět v čase můžete zažít v Křižánkách, což je pozoruhodná vesnice rozdělená řekou Svratkou na českou a moravskou část. Toto místo je domovem největší vesnické památkové rezervace v Kraji Vysočina, a stojí za to ji navštívit. V obnoveném Skelmistrovském domě v Českých Milovech uvidíte unikátní galerii skla, která představí tradici sklářství, jehož historie sahá do 19. století.

Další vesnická památková rezervace, která stojí za pozornost, je v Krátké. Tato vesnice odpovídá svému jménu a můžete zde obdivovat udržované tradiční horácké domy a roubenky. Hlavní atrakcí je rekonstruovaný statek, kde se nachází Dům přírody Žďárských vrchů s mnoha zajímavými expozicemi.

Foto: Miloš Neuman

Křižánky

Skvělé sportovní zážitky

V Novém Městě na Moravě mají cyklisté všech věkových kategorií a dovedností možnost najít si své místo. Cyklo aréna Vysočina nabízí více než třicet kilometrů trailů, od těch nejjednodušších pro začátečníky až po trasy, které si užijí i profesionální jezdci. Pokud chcete trénovat své jezdecké dovednosti, můžete využít i pumptrackovou dráhu.

Milovníci adrenalinových sjezdů si přijdou na své i na Trailech Vír, které osloví svými sjezdy především fanoušky přírodních trailů, které doplňují upravené kopané úseky. Místní stezky nabízejí opravdu vzrušující zážitky. Pokud máte raději horolezení, můžete vyzkoušet vírské ferraty, což jsou zajištěné trasy po skalách. Veškerou potřebnou výbavu si můžete půjčit na místě. Odměnou vám budou nejen pocit úspěchu, ale také úchvatné výhledy.

Pokud hledáte trochu odlišný zážitek, můžete v lanovém parku v Domaníně vyzkoušet lezení mezi stromy. Park má dvě trasy a je vhodný pro děti i dospělé, takže si můžete vybrat podle své preference.

Foto: Koruna Vysočiny

Singletracky v Cyklo aréně Vysočina

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz