Hlavní obsah
Cestování

Výlety za Santinim - od hospody k želvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

Kostel Navštívení Panny Marie v Obyčtově

Na výletě podél Oslavy poznáme jak církevní, tak i světskou barokní architekturu, kterou nám na Vysočině zanechal Jan Blažej Santini-Aichel. Poznáme poutní kostel i zájezdní hostinec.

Článek

Slavný český architekt Jan Blažej Santini-Aichel projektoval své stavby na půdorysech, které symbolicky vystihovaly jejich poselství. Vše nejlépe odhalíme při při pohledu z ptačí perspektivy. Vše u Santiniho mělo svůj význam a bylo důkladně promyšlené, už od základů stavby až po okna, která byla projektována pro dokonalou hru světla. Pojďte s námi porovnat dvě barokní stavby, které v sobě skrývají symboliku.

Dnešní výletem ke dvěma unikátním stavbám českého barokního architekta Santiniho začneme u obecního úřadu v centru Ostrova nad Oslavou, odkud se k oběma stavbám snadno dostanete pěšky. U úřadu můžete pohodlně zaparkovat, přijet autobusem na zastávku, která je jen několik metrů odsud nebo můžeme využít vlak a vystoupit na nádraží Ostrov nad Oslavou.

Od obecního úřadu se vydáme k první zastávce - kostelu sv. Jakuba s volně stojící zvonicí, které tvoří významnou dominantu obce. O kostelu jsou první písemné zmínky z roku 1370, v roce 1885 byl kostel přestavěn a od té doby byl jeho areál pouze minimálně upravován. Kostel je obklopen hřbitovem, který je ohrazen zdí, původně s fortifikačním významem. Zajímavostní je samostatně stojící zvonice, která a je začleněna do obvodu ohradní zdi hřbitova. Vedle kostela je socha sv. Jana Nepomuckého, který provází většinu Santiniho staveb.

Foto: Koruna Vysočiny

Barokní socha sv. Jana Nepomuckého před kostelem v Ostrově nad Oslavou

Naproti kostelu přes silnici se nachází Panská hospoda, která byla navržená architektem Santinim a představuje zajímavý příklad barokní gotiky. Půdorys hospody má tvar W a představuje iniciály opata Václava Vejmluvy, který ji nechal postavit pro odpočinek církevních hodnostářů na cestách do žďárského kláštera či na křižanovské panství. V současnosti prochází budova postupnou rekonstrukcí, neboť v minulosti byla zabavena a následně zanedbávána. I přesto však zůstává významnou památkou, o kterou se zajímají nejen místní obyvatelé, ale i široká veřejnost. Vstupní trakt je třípodlažní a boční křídla jsou nakoso postavená na čtvercových půdorysech, které symetricky navazují na hlavní budovu s valbovými střechami.

Foto: Koruna Vysočiny

Panská hospoda

Váš výlet bude pokračovat po cyklotrase 103 směrem na Obyčtov. Na konci Ostrova ještě před železničním viaduktem se podíváme ke studánce a kapličce, u které se zastavovalo procesí cestou k mariánskému poutnímu místu v Obyčtově.

Když budete přicházet do Obyčtova, budete míjet budovu bývalé rychty. Kulturní památka byla původně loveckým zámečkem, do dnešních dnů si toho však moc neuchovala.

V Obyčtově uvidíme Poutní kostel Navštívení Panny Marie, který je výjimečným poutním místem, kde byla již od počátku stavby přikládána velká symbolická hodnota. Kostel nechal postavit v roce 1723 opat cisterciáckého kláštera ve Žďáře nad Sázavou Václav Vejmluva a autorem projektu byl Santini. Kostel se vyznačuje unikátním půdorysem ve tvaru želvy, která symbolizuje stálost víry.

Foto: Koruna Vysočiny

Průčelí poutního kostela v Obyčtově

Bohužel v průběhu historie bylo provedeno několik stavebních úprav, které ovlivnily původní vzhled kostela. Nicméně vnitřní prostor kostela zůstal velmi impozantní a prostorný. Do hloubkového obdélníkového prostoru jsou ve skosených rozích zasunuty portály vedoucí do nárožních kaplí, které jsou nápadně osvětleny. Stejně okouzlující je také prostor širokého kněžiště oddělený klenutým triumfálním obloukem s velkým klenákem ve vrcholu. Délkou lodě prochází visutá empora, která je zakřivená a navíc je vnášena do vnitřního prostoru lodě.

Foto: Koruna Vysočiny

Interiér kostela v Obyčtově

U kostela se napojíte na červenou turistickou značku, která vás převede přes Oslavu. Vedle mostu je krásně upravený park, kterému vévodí socha Želvy z dílny Michala Olšiaka. Želva je odkaz na Santiniho dílo a dokonce se dostala i  do znaku obce.

Foto: Koruna Vysočiny

Socha Želvy od Michala Olšiaka

Poslední část cesty vás čeká po druhém břehu řeky Oslavy a dovede vás zase zpátky do Ostrova.

Tento výlet je ideální pro ty, kteří chtějí poznat krásy barokní architektury a užít si příjemnou procházku mimo hlavní turistické trasy. Pokud hledáte další výlety v Koruně Vysočiny, za skvělou architekturou od slavného stavitele Santiniho, naleznete je zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz