Hlavní obsah
Cestování

Výlety za Santinim: Od Santiniho ke Gočárovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

Vojnův Městec

Na výletě okolo Vojnova Městce poznáme díla snad nejznámějších českých architektů. Uvidíme dílo Jana Blažeje Santiniho-Aichela a Josefa Gočára.

Článek

Slavný český architekt Jan Blažej Santini-Aichel, který zemřel před 300 lety, projektoval své stavby na půdorysech, které symbolicky vystihovaly jejich poselství. Pojďte s námi při výletu porovnat barokní stavbu ve Vojnově Městci s dílem Josefa Gočára v Krucemburku.

Začnete na náměstí ve Vojnově Městci, u sochy sv. Jana Nepomuckého, kde můžete zaparkovat svůj vůz nebo využít nedalekou autobusovou zastávku. Na rohu náměstí se nachází barokní zájezdní hostinec, který je pozoruhodnou stavbou. Budova bývalého zájezdního hostince byla postavena na počátku 18. století. Jednopatrový objekt s mansardovou střechu ve stylu barokní gotiky sloužil i jako rychta a soudní síň. V patře se nacházely pokoje pro mnichy, kteří přijížděli na soudy a v přízemí se nacházela krčma.

Foto: Koruna Vysočiny

Budova bývalé rychty a zájezdního hostince ve Vojnově Městci

Tato budova patří mezi nejzajímavější stavby v okolí a údajně byla navržena Janem Blažejem Santinim. Bez ohledu na to, zda byl hostinec nebo rychta postaven nebo přestavěn Santinim, nebo podle jeho návrhů, patří k architektonickým skvostům gotizujícího baroka na Vysočině. Není proto náhodou, že regionální cyklotrasa Santini začíná právě ve Vojnově Městci.

Z Vojnova Městce se vydejte po značené cyklotrase EV4 směrem do Radostína. Po silničce projdete kolem Malého Dářka a Národní přírodní rezervace Radostínské rašeliniště, která je pozůstatkem původní přírody a patří k nejzachovalejším částem Žďárských vrchů. V Radostíně si můžete odpočinout v restauraci U Šimáka, která se nachází hned na začátku obce. Radostín je zachovalá vesnička s původními statky a dispozičním řešením, kterému dominuje náves s rybníčkem a kapličkou.

Foto: Koruna Vysočiny

Radostínské rašeliniště

Poté pokračujte dále po žluté trase až do Hluboké, kde nás čekají krásné výhledy na rybník Řeka a dále na Železné hory. V Hluboké se nezapomeňte vyfotit u Josefíny, betonové sochy vytvořené Michalem Olšiakem. U rybníku Řeka stojí za zmínku historická dřevěná budova restaurace Moře u rybníku Řeka.

Foto: Koruna Vysočiny

Socha Josefíny v Hluboké

Žlutá značka vás dovede až do Krucemburku, kde si můžeme prohlédnout dvě stavby navržené slavným architektem Josefem Gočárem. Bílá vila byla postavená podle plánů neznámeho architekta, samotný Josef Gočar navrhl úpravu fasády průčelí, interiéru a nábytku. Červená vila, která stojí opodál (není přístupná) byla první samostantou praci tohoto architekta, která idealizuje stavbu moravské chalupy do dobových standardů.

Foto: Městys Krucemburk

Bílá vila v Krucemburku

Na náměstíčku můžete navštívit Pamětní síň Jana Zrzavého, kde se dozvíte mnoho zajímavostí z malířova života a uvidíte reprodukce jeho děl. Zpět do Vojnova Městce se vrátíte po modré turistické značce.

Tento výlet je ideální pro ty, kteří chtějí poznat nejen úžasnou architekturu, kterou nám tu zanechali naši předci, ale i krásná zákoutí CHKO Žďárské vrchy. Pokud hledáte další výlety v Koruně Vysočiny, za skvělou architekturou od slavného stavitele Santiniho, naleznete je zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz