Hlavní obsah
Cestování

Za kováři na Šlakhamr do údolí Sázavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Technické muzeum v Brně

Za kováři na Šlakhamr

Přijďte poznat kulturní památku Šlakhamr v Hamrech nad Sázavou! Tato památka Technického muzea v Brně se nachází v zalesněném údolí Sázavy a nabízí nevšední podívanou milovníkům historie i techniky.

Článek

Více o památce i její umístění naleznete zde.

Historie unikátní památky Šlakhamr, který naleznete na břehu řeky Sázavy, sahá až do doby, kdy zde cisterciácký řád zakládal hospodářské provozy spojené se žďárským klášterem. Jedním z nich byla i mechanická kovárna, která se zabývala zpracováním železné rudy těžené na Peperku a dalších místech v okolí. Tento provoz se v údolí Sázavy udržel až do 17. století.

Foto: Technické muzeum v Brně

Šlakhamr (Brdíčkův mlýn)

Po úpadku těžby byl náhon využit a samotná stavba Šlakhamru byla přestavěna na obilní mlýn, který sloužil svému účelu až do druhé světové války. Poté byly polnosti a pozemky převedeny do vlastnictví JZD a postupně chátraly. V roce 1976 zakoupilo Technické muzeum v Brně objekt od posledních mlynářů, rodiny Brdíčků.

V roce 2011 začala novodobá historie Šlakhamru, kdy Technické muzeum v Brně otevřelo expozici věnovanou hamernictví, dřevařství a bydlení posledních majitelů. Klíčovým prvkem expozice je plně funkční hamerské zařízení. Šlakhamerský buchar je jedním z pěti plně funkčních zařízení v celé republice, a tak se jedná o velkou vzácnost. Návštěvníci se zde mohou účastnit speciálních akcí a vidět hamr v provozu. Při klasických prohlídkách pak mohou vidět činnost vodního kola, které je nezbytné pro provoz hamerského kladiva.

Foto: Koruna Vysočiny

Šlakhamr v údolí řeky Sázavy

A právě v sobotu 6.5. budete mít možnost se na Šlakhamru potkat s kováři z různých míst České republiky, kteří vám předvedou své řemeslo. Během celého dne budou pracovat na mobilních výhních i na velkém, vodou poháněném bucharu. Návštěvníci tak budou mít jedinečnou možnost vidět buchar v jeho plné síle při práci. Pokud byste si chtěli sami vyzkoušet, jak náročné je ukovat například obyčejný hřebík, můžete se přidat k návštěvníkům, kteří na mobilních výhních a kovadlinách budou moci pracovat.

Více o akci zde.

Foto: Technické muzeum v Brně

Kovář na Šlakhamru

Výlet na Šlakhamr můžete spojit s návštěvou dalších zajímavostí v okolí:

  • Rozštípená skála se vypíná nad pravým břehem řeky Sázavy, svůj název získala díky dvoumetrové puklině, která vznikla, podle pověsti, kvůli naštvanému čertovi. Jiné zdroje zase spekulují, že charakteristická puklina vznikla při zemětřesení v srpnu roku 1328.
  • Zpestřením především pro děti jsou čtyři betonové sochy od Michala Olšiaka, které naleznete v okolí. Potkáte Koně vytahujícího povoz z bažin, uvidíte 2,5 metru vysokou hlavu Mamuta, najdete Mamlase, který střeží krásný výhled na Žďár nad Sázavou a nedaleko Hamrů stojí socha Hamroně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz