Hlavní obsah
Cestování

Za pralesem Žďárských vrchů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

Národní přírodní rezervace Žákova hora

Pokud hledáte krásné místo pro rodinný výlet, CHKO Žďárské vrchy nabízí mnoho krásných tras, které se hodí pro celou rodinu. Jedna z takových tras začíná v obci Cihkáj a vede k osmistovkám v okolí.

Článek

Cikháj - Tisůvka - Žákova hora - Cikháj

Vydáme se na krásný výlet do Žďárských vrchů, kde na nás čeká nezapomenutelné dobrodružství v přírodě při výšlapu hned na tři osmistovky.

Ideálním místem pro začátek našeho výletu bude v malebné obci Cikháj, která se nachází v srdci Žďárských vrchů. Po zaparkování auta na prostorném parkovišti hned vedle dětského hřiště, které ocení rodiny s dětmi, si nezapomeneme udělat fotku na památku s čerty, které najdeme na začátku hřiště. A proč zrovna tady nejdeme čerty? Jedná se o legendu spojenou s vrcholem Tisůvka, známý jako Čertův kámen. Dle pověsti stavěli obyvatelé Světnova kostel bez požehnání, proto se vždy během noci objevil čert a veškerý kámen odnesl na nedaleký vrchol Tisůvku.

Foto: Koruna Vysočiny

Čert na Cikháji

Následně se vydáme na mírný kopec kolem restaurace Tisůvka, kde si můžeme po výletě pochutnat na výborném jídle. Cestou narazíme na partyzánský památník štábu M. J. Husa, který má podobu velkého kamene vážícího 24 tun. Odhalen byl v roce 1975 jako připomenutí odboje občanů proti německé agresi a to nejen z obce Cikháj, ale i širokého okolí Horácka.

Foto: Koruna Vysočiny

Partyzánský památník v Cikháji

Následující úsek trasy nás zavede do lesa, kde naše kroky budou kopírovat zaniklou lesní úzkokolejku, která byla vybudována po sněhové kalamitě v roce 1930. Po dvou kilometrech zahneme doleva a začneme stoupat k první osmistovce našeho výletu - Tisůvce.

Vrchol Tisůvky je rulovou skálou, na kterou vyleze každý zdatný turista, ale panoramatické daleké výhledy nečekejte, jelikož je obklopen lesem. Skalní hradba byla vytvořena působením mrazu a vody ve čtvrtohorách. Mohutná skalní hradba na vrcholu kopce dosahuje délky 58 m a výšky 15 m a je rozdělena úzkou skalní průrvou. Vrcholové skály jsou bohatě prorostlé kapradinami, mechy a lišejníky.

Foto: Koruna Vysočiny

Tisůvka

Trasa pokračuje z Tisůvky, odkud se vydáme po červené turistické značce. Přejdeme silnici a na rozcestí U Snítku se vydáme k vrcholu Žákovy hory. Návštěva Žákovy hory nám nabídne jedinečný pohled na smíšený les Žďárských vrchů, který je chráněn již od roku 1933. Les se skládá ze střídání buku, jedle, javoru a smrku na místě bývalého pralesa. Celkem se zde nachází 55 druhů ptáků, mezi nimiž jsou například ohrožený čáp černý, silně ohrožený holub doupňák, vzácný lejsek černohlavý a sýc rousný. Také není náhodou, že se v této oblasti soustředí nejvíce jelení zvěře z celých Žďárských vrchů. Procházkou po naučné stezce Žákova hora si můžeme sami vychutnat krásu této unikátní přírodní lokalitě.

Foto: Koruna Vysočiny

Prales na Žákově hoře

Další zastávkou naší trasy je Stříbrná studánka, kde v roce 1970 proběhl slavnostní ceremoniál k vyhlášení CHKO Žďárské vrchy za účasti tehdejšího prezidenta Ludvíka Svobody. Ke studánce se dostaneme po zelené značce respektive po naučné stezce.

Poté se budeme držet po zelené značce až na Fryšavský kopec, který je třetí osmistovkou našeho výletu. Tento vrchol je oddělen pouze mělkými sedly od dalších významných vrcholů Žďárských vrchů Křivého javoru a Žákovy hory. Na samotném vrcholu si bohužel výhled neužijete, je uprostřed lesa, ale najdeme zde památník partyzánské brigády Mistra Jana Husa. Opodál je také partyzánský bunkr, který bude velkým lákadlem pro děti.

Foto: Koruna Vysočiny

Fryšavský kopec

Odsud se vrátíme na rozcestí pod Fryšavským kopcem a po modře značené asfaltce se vracíme zpět do Cikháje. Cestou se však ještě zastavíme u pramene řeky Svratky, která dříve nesla název Švarcava.

Foto: Koruna Vysočiny

Pramen Svratky

Pod kopcem, kousek po proudu Svratky, nalezneme další zajímavé místo, kterému se říká Sražená voda. Jedná se o technickou památku, kde mlynáři přepouštěli umělým kanálem se stavidly vodu ze Svratky do Stržského potoka (tehdy Sázavy). Mohli tak regulovat množství vody tekoucí do rozvodí Černého a Baltského moře.

A na závěrem potkáme myslivce, který nám ukáže směr zase zpátky do Cikháje.

Další výlety krásnou Vysočinou naleznete zde.

Foto: Koruna Vysočiny

Rozcestí U panáka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz