Hlavní obsah
Cestování

Žďárskými vrchy k radaru, za přírodou, památkami i dobrým jídlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miloš Neuman

Na vrcholu Buchtova kopce je radar Řízení letového provozu

Navštivte Žďárské vrchy, kde najdete nejen krásnou přírodu chráněnou více něž 50 let, ale poznáte i opravdové venkovské památky a vychutnáte si moderní českou kuchyni inspirovanou Horáckem.

Článek

Daňkovice - Buchtův kopec - Krásné - Spělkov - Daňkovice

Dnešní výlet do Žďárských vrchů se určitě bude líbit i milovníkům dobrého jídla, neboť je propojen s vynikajícím gastronomickým zážitkem. Naplánujte si ho tak, abyste stihli oběd, nebo večeři v úžasné restauraci v Daňkovicích. Doporučujeme si rezervovat místo předem, neboť se jedná o vyhlášenou restauraci, která je oblíbená mezi místními.

Foto: Koruna Vysočiny

Daňkovice

Celá trasa není nijak dlouhá, měří pouhých 10 kilometrů. Doporučujeme zaparkovat auto na návsi v Daňkovicích, kde můžeme navštívit unikátní Toleranční modlitebnu. Historie kostela sahá až do roku 1788, kdy byla postavena původní modlitebna, ale ta byla pouze dřevěná a nacházela se na jiném místě, asi 150 metrů od současného místa. V roce 1818 byl však na tomto místě dostavěn nový zděný kostel, který má dodnes významnou kulturní hodnotu.

Foto: Koruna Vysočiny

Toleranční modlitebna v Daňkovicích

Kostel je 16 metrů dlouhý a 9,5 metrů široký a byl postaven přesně podle pravidel tolerančního patentu. Proto nemá věž ani zvony a vstupuje se do něj přímo z polí, jak stanovila tato pravidla. Vnitřní zařízení kostela dodržuje původní podobu tolerančních modliteben, například ohrádka kolem stolu Páně, kazatelna při podélné stěně, křtitelnice a kruchty. Okna jsou bez výzdoby a na stěnách jsou psány malby švabachem, které zahrnují Desatero Božích přikázání, modlitbu Věřím v Boha, modlitbu Otče náš a úryvky z Bible podle Bible Kralické. V kostele se také nacházejí staré varhany, které pocházejí z roku 1810. Ty však nejsou původní, nýbrž byly získány z evangelického kostela v Jimramově po opravě v roce 1885. Varhany jsou dílem Franze Harbicha, známého varhanáře.

Foto: Koruna Vysočiny

Interiér modlitebny

Po prohlídce modlitebny se vydejte po červené turistické značce a kousek za krásnými roubenkami zabočíte doleva a vydáme se na Buchtův kopec. Na začátku je potřeba počítat s tím, že se jedná o 2 km stoupající úsek. Buchťák, jak kopci široko daleko říkáme, je jednou z našich osmistovek, má výšku 813 m n. m. a je jedním z nejvýraznějších vrcholů Žďárských vrchů. Z dálky si tento vrchol s žádným nespletete, jelikož na vrcholu se nachází budova Řízení letového provozu, což činí z Buchtova kopce nejvyšší obydlené místo na Českomoravské vrchovině. Budova a hlavně její modrá kupole je viditelná z dálky a není možné ji přehlédnout.

Foto: Koruna Vysočiny

Buchtův kopec s budovou ŘLP

Vrchol Buchtova kopce je částečně zalesněný a nabízí výhled jen severním směrem, avšak krásný výhled na nás čeká ještě před vstupem do lesa na jihovýchodním svahu směrem k Jimramovu. Zde se naskýtá pohled do krásného údolí řeky Fryšávky. Pokud vás zajímá návštěva radaru na vrcholu, je nutné si ji předem domluvit

Foto: Koruna Vysočiny

Výhled z Buchtova kopce

Dalším zastavením bude v údolí řeky Svratky v malebná vesničce Krásné, kde byste neměli vynechat návštěvu Chalupy pod lípou. Tento unikátní objekt zahrnuje ukázkovou přírodní zahradu, která nabízí poznání pěstitelského umění a zahradní architektury z přírodních materiálů. V předzahrádce u štítu chalupy najdete bylinky, trvalky, keře a dokonce i hmatový chodník pod památnou lípou. Pěstitelská část zahrady nabízí plodiny pro tradiční českou kuchyni a za stodolou najdete malý ovocný sad s květnatou loukou. Chalupa je též spojena s chovem zvířat na loukách navazujících na zahradu. Chaloupku je možné navštívit, stačí si to jen předem domluvit.

Foto: Koruna Vysočiny

Chalupa pod lípou

Dalším zastavením na vaší cestě bude vesnička Spělkov, kde můžete vidět další původní chaloupky typické pro Horácko. Po prozkoumání této krásné vesnice se budete vracet zpět do Daňkovic. Nezapomeňte si užít výhledy do údolí Svratky a Fryšávky, které nabízejí dokonalou scenérii pro fotografování a relaxaci.

Foto: Koruna Vysočiny

Horácké roubenky

Pokud si po procházce přejete občerstvení, můžete navštívit skvělou restauraci s moderní českou kuchyní v Selském dvoře v Daňkovicích, která nabízí vnitřní část i prosklenou terasu s krásným výhledem do okolní přírody. Pro děti je zde k dispozici dětský koutek a každý den nabízí menu, které zahrnuje 2 polévky a 3 hlavní chody převážně z klasické české kuchyně.

Foto: Koruna Vysočiny

Selský dvůr v Daňkovicích

Tak co ještě čekáte? Vydávejte se na nezapomenutelný výlet do Žďárských vrchů. A pokud hledáte další inspiraci na výlety, podívejte se na www.korunavysociny.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz