Hlavní obsah
Bydlení

Jak při stěhování neztratit nervy a všechny kamarády

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Košířan/DALL-E

stěhování

Připravte se na den plný těžkého nábytku, nedostatku krabic a přátel, kteří náhle ztrácejí signál. Stěhovací dobrodružství začíná!

Článek

Stěhování je zvláštní kombinace fyzikální definice práce, strategického plánování a teorie chaosu v praxi. V souladu s touto teorií bude obtížnost tohoto dobrodružství silně ovlivněna počátečními podmínkami, které nemůžeme ovlivnit. Ale nepropadejme panice. „Zvládli to jiní, my to taky zvládneme!“ - vypůjčuji si neoblíbenou poučku z porodnice.

(Ne)plánované stěhování

První krok k úspěšnému stěhování. Nenechat přípravu na poslední chvíli. To se řekne snadno, pokud o tom víte předem. Hodně organizovaní jedinci si vytvoří seznam věcí k zabalení. Mají tak čas zajistit si dostatek obalového materiálu, krabic, pomocníků, vozidel, objednat hezké počasí a případně stávající byt ještě dovybavit, kdyby toho na stěhování bylo málo.

Stěhování je ideální příležitost zamyslet se, co opravdu potřebujeme, a zbytečností se zbavit. Popřípadě je můžeme vyměnit za úplně jiné zbytečnosti. O vysloveně vynucenou příležitost se pak jedná, stěhujeme-li se do menšího. Kdo dobře plánuje, může se se svými „poklady“ rozloučit s předstihem a v den stěhování se už nebude zdržovat oplakáváním. Možná se mu dokonce jejich prodejem podaří snížit nemalé náklady stěhovací operace.

Pokud plánujete využít profíky, tedy stěhovací službu, nezapomeňte si je zamluvit dostatečně dopředu. Nejsou zvědaví na zákazníka, který chce všechno hned a nejlíp se slevou. Ostatně i pokud to chcete zvládnout svépomocí, kamarádi budou raději, když jim dáte vědět dopředu. Nikdo si nechce vymýšlet výmluvy na poslední chvíli.

Balící techniky

Zapomeňte na trapné balící hlášky. Tady se balí rukama. Pokud nechystáte Schrödingerův experiment s kočkou, důkladně všechny křehké věci zabalte. Použijte ručníky nebo povlečení, nejenže ušetříte místo, ale také ušetříte peníze za tuny bublinkové fólie. Jestli se vám někdo pokouší namluvit, že fólii po stěhování využijete jako antistresovou pomůcku, nechte ho vypráskat pár milionů bublinek. Ať si je pak zkusí nacpat do plného kontejneru na plast. Zaručeně uklidňující.

Při balení oblečení naopak nelze než doporučit vakuové pytle. Neuvěřitelné, kolik místa po užití vysavače ušetříte! Nebudete přece stěhovat vzduch. Ostatně využití pro ně najdete i později, až budete zimní oblečení ukládat k letnímu spánku.

Následné rozbalování a hledání věcí na nové adrese výrazně ulehčí popsané krabice. Nemusíte psát obsáhlý protokol ke každé krabici, ale popisek pro základní orientaci přijde vhod. Dámy by si jistě vystačily i bez toho, ale pánové? Doma nic nemůžeme najít ani když je vše na „svém“ (rozuměj ženou určeném) místě.

Zapojte kamarády (za to mi nepoděkují)

Pokud máte hodně kamarádů (a můžete si dovolit nějaké ztráty), zkuste je zapojit. Zmínit můžete pizzu, pivo a hodně vzpomínek na čtvrté patro bez výtahu. Pravé přátelství nemohou šrámy na lednici nebo na schodech rozbitá televize ohrozit. Možná se předem přátelsky přeptejte, zda mají pojištění. Pokud mezi vaše koníčky patří hra na piáno, bude pro všechny lepší objednat rovnou profíky.

Úspěch je přechod z jednoho neúspěchu k druhému bez ztráty nadšení.
Winston Churchill

Vítězství

Když v novém bytě všechno konečně vybalíte a dáte na místo (které se zajisté ještě 3krát změní), můžete si konečně vítězoslavně oddechnout. Posadit se na gauč, který už po složení sice není úplně, co býval, ale hlavně že je tu!

Jste vyčerpaní, ale šťastní, že je to za vámi. Pak zazvoní telefon: „Pomůžeš mi o víkendu se stěhováním?"…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz