Hlavní obsah
Lidé a společnost

Co nám Hillary tají? Skleněný strop, neexistence Finska a další konspirace

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Košířan/DALL-E

Potřebujete dávku bizarního humoru? Výběr nejbláznivějších konspiračních teorií vám ukáže, že svět je nejen kulatý, ale i plný šílených teorií. Připravte se.

Článek

Pokud pro úspěšné zvládnutí každodenního stresu a rodinných povinností potřebujete dávku bizáru, mám pro vás řešení. Špetku šílenství, zabalenou do těch nejneuvěřitelnějších pavučin smyšlenek konspiračních teorií. I ty skutečně nejnesmyslnější mají své skalní příznivce, kteří se za jejich pravdivost budou bít ze všech svých duševních sil (i kdyby jich bylo poskrovnu).

Co může být lepšího než věřit, že žijete v duté Zemi, zatímco vás někdo špehuje přes váš oblíbený sýr? Udělejte si pohodlí, protože vás čeká intelektuální klystýr. Provedu vás těmi nejbizarnějšími konspiračními teoriemi posledních let, které vám zajisté zcela otevřou oči (anebo ústa) dokořán. Užijte si výběr konspiračních teorií pro tento týden.

Země je plochá a Hillary Clinton to potvrdila

Začněme s klasikou. Všichni víme, že Země je kulatá… nebo ne? „Plochozemci“ to vidí jinak. A letos našli další důkaz! Vystoupení Hillary Clinton, ve kterém mluvila o „proražení skleněného stropu“, bylo podle nich jasným přiznáním, že ti nahoře dobře vědí, že Země je plochá a pokrytá neviditelnou kopulí. Ještě že se takto prořekla. Namítáte, že Hillary mluvila o rovnoprávnosti žen? Kdepak! Nenechte se obelhat, „důkazů“ už mají celou řadu, některé by vydaly na samostatnou konspirační teorii.

Mimo jiné je o tom přesvědčuje rovný horizont a viditelnost vzdálených objektů, které by podle nich měly být pod horizontem. Piloty pobaví, že důkazem shledávají i skutečnost, že letadla nemusí kompenzovat zakřivení planety neustálým snižováním výšky. Jak to, že neodletí z planety pryč? Zvlášť když vezmete v úvahu, že gravitace neexistuje a nahoru nepadáme jen proto, že se ta placka Země rychle pohybuje vzhůru (ať už je to kamkoli). Zajímavé, že tento pohyb Země vzhůru piloti rovněž nemusí kompenzovat, tentokrát v opačném směru.

Kamala Harris má žábry

Další na řadě je teorie, která směle konkuruje i těm nejlepším sci-fi. Video, na kterém je vidět, jak Kamala Harris hýbe krkem, přimělo některé internetové detektivy dojít k závěru, že má žábry. Čtete správně. Žábry jsou přece ideální pro veškeré podvodní aktivity a snadné unikaní z nepříjemných politických situací. Pokud máte žábry, média vás v ničem jen tak nevykoupou. Možná se tato teorie inspirovala teorií o ještěřích lidech, ale ještěři žábry nemají. To bude potřeba ještě prozkoumat.

Bill Gates a útok komárů

Jeden z nejbohatších lidí planety se stává cílem šílených obvinění pravidelně. Tentokrát měl podle konspiračních teoretiků zorganizovat útok geneticky modifikovaných komárů na hudební festival v Marylandu. Proč? Tím se už konspirační teoretici neobtěžují, ale jistě v tom bylo něco nekalého. Až v přírodě narazíte na obtěžující mračna komárů, určitě se podívejte na oblohu. Nelétá kolem vrtulník Billa Gatese?

Velký bratr v ledničce

Už to dávno nejsou jen vakcíny, které vás mohou špehovat. Nově vás mohou sledovat prostřednictvím očipovaného sýra! Podle konspi-teoretiků totiž výrobci začali do sýra vkládat mikročipy. Skutečnost? Tyto mikročipy mají zabránit padělání drahého parmazánu, nikoli sledovat, kolik si ho dáváte k večeři a o čem si při tom povídáte. Pokud si tedy nepovídáte o papeži, to vás samozřejmě trest nemine.

Patnáctiminutová města

U nás možná méně známá teorie, ale jde o urbanistický koncept města, kde všechny potřebné služby máte do 15 minut pěšky. Ať už se jedná o obchod, školu, zdravotní středisko, prostě vše, co v moderním městě očekáváte. Zdá se to jako přirozená touha obyvatel měst, kteří se nechtějí hodinu dopravovat za lékařem na druhou stranu města. Přesto to někteří označují za spikleneckou socialistickou teorii, která nás má připravit o osobní svobodu a zamknout doma. Ne, tento koncept opravdu nepočítá s tím, že „15minutový“ okruh nesmíte opustit. Klidně si jezděte nakupovat do sousedního města, když vám to udělá radost.

Žraloci na dálkové ovládání

Jedna z nejbizarnějších teorií, která se objevila v Egyptě, tvrdí, že židé ovládají žraloky prostřednictvím implantovaných čipů a používají je k útokům na turisty v Rudém moři. Tato teorie vznikla po sérii žraločích útoků u pobřeží Egypta v roce 2010, a přestože se zdá být šílená, někteří jí přesto uvěřili. Důkazy? Nejsou potřeba. Za všechno zlé přeci vždycky mohli oni. Ani nevadí, že mnohé zdokumentované aktivity místních rybářů žraloky vysloveně lákají na snadnou potravu.

Finsko neexistuje

A na závěr jedna skutečně surreální: Finsko neexistuje. Podle této teorie je Finsko jen krycí smyšlenka, kterou vytvořily Japonsko a Rusko, aby mohly rybařit v oblasti Baltského moře bez rušivých zásahů ostatních zemí. Všichni Finové jsou prý jen herci a Helsinki jsou ve skutečnosti někde v Estonsku. Že jste viděli Finy na mistrovství světa v hokeji? Zřejmě zmatení východošvédi, případně hodně talentovaní herci. Pokud máte kamaráda z Finska, možná je čas se ho zeptat, odkud doopravdy je!

Pokud jste si po přečtení těchto teorií neklepali na čelo, možná jste také součástí nějakého velkého spiknutí. A jak se říká, to, že jsem paranoidní, ještě neznamená, že mě nesledují. Ať už věříte čemukoli, pamatujte – svět je zvláštní místo a je jen na vás, jestli si z něj uděláte zábavný cirkus, nebo nudný blázinec.

Zdroje:

  • https://www.dailydot.com/debug/the-10-dumbest-conspiracy-theories-of-2023/
  • https://www.cracked.com/pictofacts-663-36-conspiracy-theories-from-dark-corners-internet
  • https://bigthink.com/the-present/15-minute-cities/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz