Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nečas v Praze: Jak přežít letní bouřky ve městě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Košířan/ChatGPT

Bouřka v Praze

Jestli se na Prahu žene prudký vítr, obloha nad Pražským hradem potemněla a slyšíte první hromy, je nejvyšší čas přečíst si tento článek.

Článek

Jestli se na Prahu žene prudký vítr, obloha nad Pražským hradem potemněla a slyšíte první hromy, je nejvyšší čas přečíst si tento článek. Dozvíte se, jak se za bouřky chovat, kam se schovat a co raději nedělat. Protože kdo je připraven, není překvapen. A kdo je překvapen, zapomněl sjednat pojištění, ale s tím já nepomůžu.

Deštník raději ne

Ano, deštník je skvělý vynález, který nám při mírném dešti umožní zůstat v suchu a ještě u toho dobře vypadat. Pokud už ale prší horizontálně a nad hlavou každých pět vteřin uhodí blesk, raději ho odložte. Deštník se totiž v bouřce mění v módní hromosvod. Pokud nechcete být další obětí statisticky nepravděpodobného přímého zásahu, nechte deštník doma a raději si oblékněte pláštěnku. Sice nebudete vypadat jako elegán, ale to je cena bezpečného pohybu v městské džungli. Pokud vám náhodou vstávají vlasy, nebude to hrůzou. Zdá se, že blesk si vybral zrovna místo, kde stojíte. Doporučuje se sednout si na bobek (ne psí extrementy kvůli tomu nehledejte). V žádném případě si nelehat na zem, ideálně se vlastně změ ani nedotýkat, ale to se líp radí, než dělá.

Vhodná chvíle zkusit MHD

Pokud vás bouřka zastihne venku, je to možná ideální příležitost dáš šanci MHD, i když vás jinak tento způsob dopravy vůbec neláká. Metro, hluboko pod zemí, poskytuje před nečasem ideální úkryt. Tramvaje i autobusy jsou bezpečné, jen se ujistěte, že máte platný lístek, jinak by setkání s revizorem mohlo přinést další zamračenost.

Historické památky

Pokud se nacházíte poblíž některé z pražských památek, můžete se schovat uvnitř. Za špatného počasí nejsou obvykle přeplněny turisty a máte tak možnost si v klidu vychutnat jejich majestát a kouzlo minulosti. Navíc bez příplatku za doprovod nebeského orchestru. Stejně dobře pražské historické paláce i církevní svatostánky chrání před rozpáleným sluncem, ale bude to již bez zvukového doprovodu a s množstvím zvědavých turistů.

Kluby a kavárny

Bouřka je ideální záminkou k tomu, abyste objevili některý z pražských klubů, barů nebo kaváren. Bouřka vás může přimět navštívit momentálně nejbližší podnik, kam byste jinak sotva „páchli“ a možná budete překvapeni. Slavná pražská kavárna na Vás čeká. Možná se zamilujete, možná ještě rádi vyběhnete zpátky do deště. Objevili jste při hledání úkrytu svůj oblíbený podnik? Podělte se v diskuzi, třeba někoho inspirujete.

Bouřka v autě

Auto může poskytnout poměrně bezpečný úkryt před bouřkou, protože funguje jako Faradayova klec. V Praze často spíš jako klec, když stojíte na okruhu nebo se couráte po Magistrále, ale za bouřky poskytne vozidlo opravdu bezpečí. Na kabriolet bych úplně nespoléhal, hlavně ne v případě otevřené střechy! Nedotýkejte se kovových částí vozidla (ty se však v dnešních autech hledají obtížně) a zůstaňte uvnitř až do odeznění bouřky. Pokud je to možné, zaparkujte auto na bezpečném místě, kde nehrozí zaplavení nebo pád stromu.

Relaxujte a užívejte si show

Pokud budete v bezpečí domova nebo hotelu, je čas se uvolnit. Bouřka je fascinující přírodní show, kterou si můžete vychutnat z pohodlí svého gauče a na kterou mnozí Pražané netrpělivě čekají, aby pak po mnoha varováních ČHMÚ byly naprosto zklamaní, protože se jejich čtvrti úplně vyhnula. Pokud se bouřka dostaví a máte po ruce svíčky, nemusíte se bát ani případného výpadku elektřiny nebo ,nedej bože, internetu. Zažít tak můžete příjemnou retro romantiku.

Ať už jste v Praze kdekoliv, buďte připraveni. Bouřku v Praze můžete přežít a město je připraveno Vám s tím pomoci.

Zdroj: https://www.bozp.cz/aktuality/zasady-bezpecnosti-prace-pri-bource/#kap_6

Anketa

Už jste se za bouřky schovali někde, kam byste jinak nešli ?
Ano
63,6 %
Ne
36,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz