Hlavní obsah
Umění a zábava

V peněženkách máme nejkrásnější minci světa

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

První české mince se začaly razit před více než 1000 lety. My možná zažijeme jejich konec. Mince i bankovky zmizí v „propadlišti dějin“. Ale než se to stane, můžeme se ještě párkrát dotknout nejkrásnější mince světa. Máme ji totiž v peněžence.

Článek

Obyčejná - neobyčejná „pajcka

Její příběh začal v roce vzniku samostatné České republiky. Tehdy naše padesátikoruna získala prestižní ocenění nakladatelství Krause Publications pro nejkrásnější oběžnou minci na světě. Zrodila se v rukou akademického sochaře Ladislava Kozáka a je originálně dvoubarevná. Hlavním materiálem je magnetická ocel. Část „kovovky“ je zajímavě červená díky mědi se špetkou zinku.

Z mince na nás hrdě hledí český dvouocasý lev. Slávu Českého státu připomínají historicky významné pražské stavby.

Krásná padesátikoruna byla uvedena do oběhu v roce 1994 a zdobí naše peněženky dodnes. To ale není všechno.

Nesmrtelný Karel IV.

Netrvalo dlouho a mezinárodního ocenění se dočkala další česká mince. Tentokrát pamětní. Psal se rok 1998 a v dílně akademického sochaře Vladimíra Oppla vznikla nejkrásnější zlatá pamětní mince světa. Byla vydána k výročí založení Nového Města pražského v roce 1348. Najdeme na ní českého lva, moravskou a slezskou orlici a Svatováclavskou korunu. Nechybí portrét Karla IV., císařská pečeť, pečeť Nového města Pražského, pražský groš a mnoho krásných gotických reliéfů.

Oceněnou pamětní minci může mít doma maximálně 1 300 lidí. Právě tolik jich bylo tehdy vydáno. Mince má průměr 3,4 cm, váží cca 31 gramů a je na ní vyražena hodnota 10 000 Kč. Dnes je její cena více než desetinásobná.

Obě naše oceněné mince dokazují, že „zlaté české ručičky“ stále fungují. Česko má talent a má také odpověď na královninu otázku: „Která mince země zdejší je na světě nejkrásnější?“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám